Designerdrugsverslaving & Behandeling

Designerdrugsverslaving & Behandeling

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZi-Vergunning

Designerdrugsverslaving en -behandeling

Drugs bestaan al zeker 7000 jaar. Ze zijn ontstaan vanuit de natuur en ontdekt door mensen als medicijn. In de tijd waarin we nu leven zien we dat deze medicinale werking anders wordt toegepast. Er is een ware strijd aan de gang voor het creëren van de ultieme designerdrugs. Niet om ziekte te genezen, maar om het leven te designen naar de wens van de mens. Zo worden natuurlijke drugs nagebootst in laboratoria en brengen de producenten vervolgens iedere keer weer kleine veranderingen aan in de chemische structuren. Door deze kleine ontwerp aanpassingen zijn de effecten die iemand ervaart iedere keer weer anders. Ook blijven de drugs op deze manier ongrijpbaar voor de wet. De nieuw ontworpen samenstelling lijkt  op de oude variant, maar staat door de nieuwe samenstelling nog niet op de Opiumwet. Daarom zijn deze designerdrugs populair en makkelijk toegankelijk voor een breed publiek. Met alle gevaren en risico’s die we nu nog niet kunnen overzien.

 

Welke designerdrugs zijn er?

Designerdrugs noemen we ook wel NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen), research chemicals of legal highs. 
Bekende soorten zijn:

 • 2C-B: 2C-E, 2C-I, 2C-T-7

 • 4-Fluoramfetamine: 4-FA, 4-FMP 

 • Benzo Fury: 6-APB, 5-APB

 • BZP: benzylpiperazine

 • DOx: DOM, DOC, DOB

 • Mephedrone: 4-MMC, miauw miauw

 • Metaphedrone: 3-MMC

 • Methylon: Xplosion

 • Methoxetamine: MXE

 • 1P-LSD

Deze nieuwe drugs worden op de markt aangeboden met een werking die vergelijkbaar is met de traditionele illegale drugs.

Is het legaal?

Omdat deze drugs nog niet onder de Opiumwet vallen, zijn ze zeer toegankelijk voor een breed publiek en eenvoudig online te bestellen. Gelukkig zijn er steeds meer designerdrugs verboden, zo ook 4-FA. Met de productie en handel van een nog niet verboden middel wordt nu eenmaal veel geld verdiend. Zo worden drugs vaak verkocht met het label ‘not for human consumption’. De verkoper geeft aan dat het product uitsluitend is bedoeld voor onderzoeksdoeleinden en niet wordt verkocht voor consumptiedoeleinden. Een fabel waar helaas veel mensen vatbaar voor zijn.

Het gevaar van een quick high

Voor designerdrugs worden nieuwe chemische stoffen gebruikt. Hier is vaak maar weinig of nog geen onderzoek naar gedaan. De effecten van het nieuwe middel, de lange- en korte termijn risico's en de kans op verslaving zijn nog niet bekend. Hierdoor breng jij dus jouw gezondheid onnodig in gevaar voor een quick high.

Wat weet jij over de juiste dosering?

Over de juiste dosering is nog weinig bekend. Op de diverse forums worden richtlijnen gegeven. Maar de effecten van een bepaalde dosis met de daarbij behorende gevaren zijn nog vrijwel onbekend. Bovendien zijn veel designerdrugs niet getest en weet je überhaupt niet wat het met je gezondheid doet. Deze onwetendheid maakt dat het een zeer gevaarlijk spel is dat je speelt met je leven. 

De gevaren en risico’s op een rijtje

Het grootste gevaar van designerdrugs is dat nog niet bekend is wat de gevolgen op de lange termijn zijn. Bij gebruik van deze drugs zijn onderstaande risico’s reeds bekend:

 • heftige pijn in het hoofd;

 • psychische klachten, met depressie en angstaanvallen als gevolg;

 • toename van temperatuur, met oververhitting en uitdroging als gevolg;

 • enorme behoefte aan overmatig water drinken, met watervergiftiging als gevolg;

 • hoge bloeddruk, met hersenbloeding of hartfalen als gevolg,

 • het nemen van een overdosis, omdat niet bekend is wat de werking en gevolgen zijn.

De snelheid waarmee nieuwe varianten, en daarmee nieuwe gevaren, zich ontwikkelen zijn verontrustend. Ook de onbekende gevolgen op korte termijn maken dat deze drugs een groot gevaar zijn voor je gezondheid.

Verslaving en psychische problemen

Wanneer je merkt dat je aan niets anders meer kunt denken dan aan het weer gaan gebruiken van designerdrugs, dan spreken we van een verslaving. Je hebt geen controle meer over je gebruik, want je wil steeds meer en vaker. We weten dat verslaving sterk onderhevig is aan conditionering. En dat psychische problemen hierop een negatief versterkend effect hebben. Vaak liggen aan de verslaving psychische problemen, zoals een depressie of angststoornis, ten grondslag. Hierin spelen ook erfelijke factoren een rol. Daarom is het belangrijk om de juiste hulp te zoeken, wanneer je ervaart dat je de controle over je leven bent verloren door het gebruik van drugs.

Jij wilt hulp bij je verslaving

Trek aan de bel wanneer jij je zorgen maakt over jouw gebruik. Want zo voorkom je dat de verslaving en daarmee de problemen groter worden. Het specialistisch team van Connection SSGZ kan jou de juiste hulp bieden. Zij helpen je naar een leven zonder verslaving. Naast artsen, psychiaters, psychologen en coaches maken ook ervaringsdeskundigen deel uit van de professionele begeleiders. Zij begrijpen als geen ander wat een verslaving met je kan doen en waarom je gevoelig blijft voor verslaving. Neem contact op wanneer je hulp zoekt. Wij staan voor je klaar.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage voor behandeling
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland & Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden
"Ik wilde ook ervaren wat ik zag bij mensen die een pilletje namen. Het was niet moeilijk om een pilletje te regelen bij de feesten waar ik naartoe ging. Bij ieder feest was er weer een beter pilletje, net nieuw ontworpen designerdrugs. Al snel werd ik verslaafd aan de snelle high. Nu een jaar verder ben ik bezig om af te kicken. Want de drugs hadden mijn leven compleet overgenomen. Ik kon aan niets anders meer denken. Het proces van afkicken is heftig maar ik wil niet meer terug naar waar ik vandaan kom. Ik ben dankbaar voor de hulp van Connection-SGGZ en de vrienden die me hebben aangemoedigd om te gaan afkicken. Ik heb mijn leven weer terug."
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Naam: is verplicht.
Woonplaats: is verplicht.
Telefoonnummer: is verplicht.
Bericht: is verplicht.