Terugval na verslaving

Terugval na verslaving

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning

Terugval na verslaving

Een van de uitdagingen waar ex-verslaafden mee kampen, is het voorkomen van een terugval na verslaving. Een aanzienlijk aantal, ongeveer de helft, vervalt na behandeling terug in gebruik. Dat zegt wel iets over het hardnekkige karakter van deze ziekte.
 

Onderliggende problematiek

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak een onderliggende reden hebben voor een verslaving, zoals emoties onderdrukken. Dus als je eenmaal hebt geleerd om een middel niet meer te gebruiken, betekent dit niet dat je geleerd hebt om met die emotie om te gaan. Uiteindelijk raak je misschien je discipline kwijt en is het risico groot dat je teruggrijpt naar verslavende middelen. En als die middelen dan ook nog makkelijk te verkrijgen zijn, bijvoorbeeld omdat jouw dealer je nog steeds weet te vinden, is de verleiding groot. De kennis die je over jezelf en jouw problemen opdoet tijdens de behandeling, is van grote waarde voor het herstelproces.
 

Verslavingsgeheugen

Daarnaast spelen je hersenen een rol. Het ‘verslavingsgeheugen’ is zeer hardnekkig. Iets wat je vaak doet, wordt een gewoonte. Over lange tijd wordt een gewoonte een deel van je karakter. Je karakter bepaalt voor een groot deel wie je bent en hoe jij je gedraagt. Een verslaving grijpt in op bepaalde stoffen in het beloningscentrum van de hersenen. De prikkels die je hierdoor ontvangt, worden opgeslagen in het langetermijngeheugen als hele belangrijke informatie. Dus bij de minste trigger, zelfs al is het maar zijdelings, gaat het brein weer helemaal ‘aan’. Je weet dat als je weer gebruikt, je gelijk weer even van het hele probleem af bent. Want het niet-willen-gebruiken is een constante bron van stress, en alleen door te gebruiken, kun je jezelf van die stress verlossen. Een terugval na verslaving is daarom iets wat vaak voorkomt.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage voor behandeling
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland & Zuid-Afrika

Bel ons, wij helpen

040-3035023

Hoe voorkom je een terugval?

Als je eenmaal je behandeling in een verslavingskliniek hebt afgerond, wil je er alles aan doen om je leven weer helemaal op de rit te krijgen. Bij een opname of ambulant traject bij Connection SGGZ, geeft het team je handvatten voor het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan verandering van omgeving. Hierdoor zijn je dealer en verslaafde kenniskring niet meer eenvoudig bereikbaar. Op dit principe is ook de behandeling in onze afkickkliniek in Zuid-Afrika gebaseerd. Daarnaast werken we aan de onderliggende problematiek, wat ligt er aan de basis van je verslaving? Het vervangen van het gebruiken voor iets anders, is ook een goed handvat. Sporten is vaak bij uitstek een goede uitlaatklep.
 

Terugvalpreventie

Wij besteden veel aandacht aan terugvalpreventie om een terugval na verslaving te voorkomen. Stoppen met alcoholverslaving, drugsverslaving, gokverslaving of gameverslaving; het is een proces van vallen en opstaan. Het op lange termijn volhouden is niet eenvoudig. Je leert terugval voorkomen, maar je bedenkt ook wat je gaat doen als je wel een keer terugvalt. Dat voorkomt dat je helemaal terugvalt in je oude gedrag. Het is ook belangrijk om te weten wat jouw risicosituaties zijn. Bijvoorbeeld stress of sociale druk. Bij terugvalpreventie leer je wat het beste werkt om met die situaties om te gaan. Tot slot is het belangrijk dat je mensen betrekt die je blijven steunen, óók na de behandeling. Ben je bang om terug te vallen in je oude gedrag en heb je hulp nodig? Laat het ons dan weten en neem direct contact op.
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.