Terugval na verslaving

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Terugval na verslaving

De kans op een terugval

Wanneer je verslaafd bent geweest, kun je te maken krijgen met een terugval. Want je bent afgekickt en gaat terug naar je normale leven. Hierin word je geconfronteerd met allerlei situaties waarin jij geprikkeld kunt worden om weer te gaan gebruiken. Een van de uitdagingen waar verslaafden in herstel mee kampen, is dan ook het voorkomen van een terugval na verslaving. Connection SGGZ kan jou met een behandeling en terugvalpreventie de juiste ondersteuning geven. Zodat jij weer controle hebt over jouw leven en de kans op een terugval kleiner is.

Kwetsbare onderliggende problematiek

Uit onderzoek blijkt dat er aan de ziekte die verslaving is, vaak onderliggende problematiek ten grondslag ligt. Hierbij kun je denken aan het niet kunnen omgaan met emoties, een trauma, autisme, ADHD of persoonlijkheidsproblematiek. Dus als je eenmaal hebt geleerd om een middel niet meer te gebruiken en bent afgekickt, betekent dit niet dat je geleerd hebt om met emoties of problematiek om te gaan. Daarom is het belangrijk dat jij inzicht krijgt in de reden waarom je verslaafd bent geraakt en in jezelf. Dit is van grote waarde voor jouw herstelproces.

Jouw verslavingsgeheugen

Je hersenen spelen een grote rol in het voorkomen van een terugval en jouw ‘verslavingsgeheugen’ is zeer hardnekkig. Want iets wat je vaak doet, wordt een gewoonte. Over langere tijd wordt een gewoonte een deel van je karakter. Je karakter bepaalt voor een groot deel wie je bent en hoe jij je gedraagt. Een verslaving aan drugs of gedrag grijpt in op bepaalde stoffen in het beloningscentrum van je hersenen. De prikkels die je hierdoor ontvangt, worden opgeslagen in het langetermijngeheugen als hele belangrijke informatie. Dus bij de minste trigger, zelfs al is het maar zijdelings, gaat het brein weer helemaal ‘aan’.

Herkenbare symptomen van een terugval door drugs, alcohol of gokken

Triggers zijn niet te voorkomen, maar de symptomen op een terugval kun je wel herkennen zoals:

  • je voelt je prikkelbaar

  • je hebt veel last van hoofdpijn

  • je denkt negatief over jezelf

  • je voelt je depressief

  • je voelt je eenzaam

  • je gedraagt je dwangmatig

  • je reageert defensief 

  • je vertoont impulsief gedrag  

Dit zijn allemaal alarmbellen. Herken je bovenstaande signalen bij jezelf? Weet dan dat Connection SGGZ er is voor jou. Bel met ons team en deel je zorgen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Bel ons, wij helpen

040-3035023

Kun je een terugval voorkomen?

Als je eenmaal je behandeling in onze verslavingskliniek hebt afgerond, wil je er alles aan doen om je leven weer helemaal op de rit te krijgen. Bij een opname of ambulant traject bij Connection SGGZ geeft het team je handvatten voor jouw dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan verandering van omgeving. Hierdoor zijn je dealer en verslaafde kennissenkring niet meer eenvoudig bereikbaar. Op dit principe is ook de behandeling in onze afkickkliniek in Zuid-Afrika gebaseerd. Daarnaast werken we aan jouw onderliggende problematiek: wat ligt er aan de basis van je verslaving? Het vervangen van het gebruiken door iets anders, is ook een goed handvat. Sporten is vaak bij uitstek een goede uitlaatklep.

Omgaan met een terugval bij verslaving

Er zijn verschillende fases die horen bij een terugval. Zo is er de fase vóór de terugval, waarin je wordt blootgesteld aan risicofactoren. Deze brengen we in kaart tijdens je behandeling en deze fase kan worden getriggerd door werkdruk, slecht slapen of een ruzie met je partner. Daarna krijg je vaak last van klachten zoals stress, prikkelbaarheid en jezelf afzonderen. Vervolgens is het belangrijk om hierop te reageren met de juiste acties die we je uitleggen gedurende je behandeling. Lukt dit niet, dan kun je deze terugval zien als een leermoment. Pak de draad weer zo snel mogelijk op. Ga na hoe deze situatie is ontstaan en bedenk hoe je hier de volgende keer beter mee om kunt gaan. Heb je hier hulp bij nodig? Bel ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal.

Onze terugvalpreventie is er voor jou

Wij besteden veel aandacht aan terugvalpreventie tijdens onze behandeling en de nazorg. Want stoppen met een alcoholverslaving, drugsverslaving of gokverslaving is een proces van vallen en opstaan. Het is niet eenvoudig om op lange termijn vol te houden. Daarom leer je een terugval te voorkomen, maar je bedenkt dus ook wat je gaat doen als je wel een keer terugvalt. Daarnaast is het familieprogramma ook onderdeel van jouw behandeling. Hierin krijgen ook jouw naasten de juiste ondersteuning om met deze situatie om te gaan. Wacht niet als jij bang bent om terug te vallen in je oude, verslavende gedrag. Bel ons als jij een terugval wilt voorkomen en hier hulp bij nodig hebt.

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Terugval na verslaving

Bewustwording
Tijdens onze behandeling brengen we samen in kaart welke problematiek ten grondslag ligt aan jouw verslaving. Daarnaast kijken we ook welke risicofactoren en triggers ervoor kunnen zorgen dat jij een terugval krijgt. Hierin is het belangrijk dat jij je bewust wordt van jouw gedrag en gewoontes.

Deel je zorgen
Een terugval is iets waar iedere verslaafde in herstel mee te maken kan krijgen. Het is de manier waarop je hiermee omgaat die ervoor kan zorgen dat deze eenmalig was of dat je weer terugvalt in je verslaving. Heb je het gevoel dat je de controle aan het kwijtraken bent? Deel dan je zorgen met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Bel: 040 303 5023. Zij kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt.

Leermoment
Zie de terugval als een leermoment. Probeer te denken: “Ik heb een terugval. Dit is geen ramp en hoort erbij. Hier kan ik van leren. Want wat heeft deze terugval veroorzaakt? Hoe kan ik hier de volgende keer anders mee omgaan? Ik pak de draad weer op. Ik kan dit!” Positief tegen jezelf praten voorkomt dat je belandt in de neerwaartse spiraal van: “Zie je nou wel, ik kan dit niet.” Deze gedachtengang kan ervoor zorgen dat je weer doorgaat met je verslaving.

Deel je zorgen
Maak jij je zorgen, deel ze met een dierbare of met ons. Wij weten dat moeilijke momenten onvermijdelijk zijn. Maar we weten ook dat een leven zonder verslaving bestaat, ook voor jou! Bel daarom met ons team: 040 303 5023.

Continu stress
Je weet dat je gelijk weer even van het hele probleem af bent waar je het op dat moment moeilijk mee hebt als je weer gebruikt. Daarnaast is het niet willen gebruiken ook een constante bron van stress. Alleen door te gebruiken, kun je jezelf van alle stress verlossen. Dit zegt iets over het hardnekkige karakter van de ziekte, die verslaving is.

Doe het samen en vraag hulp
In onze behandeling is terugvalpreventie een belangrijk onderdeel. Maar moeilijke momenten zijn onvermijdbaar. Weet dat je het op deze momenten niet alleen hoeft te doen. Connection SGGZ is er voor jou. Bel: 040 303 5023 en wij luisteren naar jouw verhaal en geven je het advies dat je nu nodig hebt. 

Alarmbellen
Deze signalen zijn voor iedereen anders. We hebben de meest voorkomende op een rijtje gezet:

  • prikkelbaarheid

  • hoofdpijn

  • negatief denken

  • depressieve gevoelens

  • eenzaamheid

  • compulsief gedrag 

  • defensief gedrag

  • impulsief gedrag  

Herken je dit bij jezelf? Deel dan je zorgen met een dierbare die je kan ondersteunen of met ons team. Wij kunnen jou ook de begeleiding bieden die je op deze moeilijke momenten nodig hebt. Wij zijn er voor jou. Bel: 040 303 5023.