Ontwenningsverschijnselen

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen

Heb je al een tijdje te kampen met een verslaving? Dan heb je waarschijnlijk al een paar keer geprobeerd te stoppen met het gebruik van drugs, alcohol of andere verslavende middelen. Ontwenningsverschijnselen zoals het beven van de handen, zweten, hoofdpijn, misselijkheid, gevoelens van angst of depressiviteit zijn dan niet te voorkomen. Daarbij komt de constante drang om weer opnieuw te gebruiken, wat maakt dat jij je steeds ellendiger gaat voelen waardoor een terugval al snel op de loer ligt. Je hoeft het afkicken echter niet alleen te doen. Het deskundige team van Connection SGGZ heeft al vele verslaafden door deze lastige periode begeleid. Maak gebruik van onze kennis en ervaring om je te helpen bij jouw afkickproces, zodat een leven zonder verslaving weer binnen handbereik komt.

 

Ontwennen van verslavende middelen

Ontwenningsverschijnselen ervaar je nadat je stopt met het middel waaraan je verslaafd bent. Als je van de ene op de andere dag ophoudt met gebruiken, geeft je lichaam allerlei signalen af dat het aan het ‘ontwennen’ is van het verslavende middel. Afhankelijk van de mate van verslaving en het middel dat je gebruikt, kunnen de ontwenningsverschijnselen matig of zeer heftig optreden. Zo duurt het lichamelijk afkicken van alcohol meestal niet langer dan een week. Het geestelijk afkicken moet dan echter nog beginnen en wordt gezien als het moeilijkste aspect van het stoppen met gebruiken, neem bijvoorbeeld bingedrinken, waarbij meestal het sociale aspect een grote rol speelt. Er is doorzettingsvermogen voor nodig en onderliggende issues moeten worden aangepakt. Dit doen we bij Connection SGGZ samen, ons team begeleidt je op betrokken en professionele wijze.

 

Lichamelijke en geestelijke klachten

Afkickverschijnselen treden op nadat je bent gestopt met het overmatig gebruik van alcohol, (soft)drugs of medicijnen. Je lichaam is na verloop van tijd gewend geraakt aan die middelen en om nog goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven, geeft het lichaam aan dat het niet zonder kan. De ontwenningsverschijnselen uiten zich zowel lichamelijk als geestelijk. Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn onder andere trillen, pijn, jeuk, koorts en misselijkheid. Bij geestelijke klachten moet je denken aan angsten, verminderde concentratie en depressiviteit.

 

Zelf proberen af te kicken

De meeste verslaafden zijn ooit begonnen met het gebruik van drugs of het overmatig drinken van alcohol om gevoelens te onderdrukken. Denk hierbij aan gevoelens van eenzaamheid, verdriet of angst, die je wil verdringen. Als je stopt met gebruiken, komen deze gevoelens - vaak in hevige mate - weer naar boven. Om dan vol te houden moet je erg sterk in je schoenen staan. Verslaafden die zelf proberen te stoppen, bijvoorbeeld door 'cold turkey' te gaan, hebben daarom vaak al meerdere pogingen gedaan om af te kicken, met als gevolg dat er vaak een gevoel van falen ontstaat. Op een gegeven moment verlies je misschien zelfs wel het geloof dat je kunt afkicken. Bij Connection SGGZ begrijpen we dat ontwenningsverschijnselen en detox heftig zijn en dat het heel lastig is om uit die vicieuze cirkel te komen. Wij helpen je hierbij.

 

Vrijblijvend advies

Bij een heftige verslavingsproblematiek heeft een klinische behandeling de voorkeur. Op die manier kan ons gespecialiseerde team je intensief begeleiden tijdens het afkicken. Vind je de stap naar een verslavingskliniek te groot? Dan mag je altijd vrijblijvend contact opnemen voor advies. 

Tips om alvast een paar stapjes in de goede richting te maken:

  • Denk aan mensen van wie je houdt, je verslaving zal hun teleurstellen.

  • Denk aan de gevolgen als je toch gebruikt, bijvoorbeeld de impact op je werk, relatie en financiën.

  • Neem iemand in vertrouwen en/of meld je aan bij een zelfhulpgroep.

  • Focus op lichaamsbeweging: hoe beter jij in je vel zit, hoe meer je verlangt naar een gezonde levensstijl.

 

Risico's zelfstandig afkicken

Je kunt met bovenstaande tips zelf een begin maken, maar al met al zijn afkickverschijnselen niet niks, je moet er serieus mee omgaan. Niet alleen om succesvol af te kunnen kicken, maar ook omdat bij een heftige verslaving zelfstandig afkicken gevaarlijk kan zijn. Bij sommige middelen, zoals cocaïne en speed, of bij grote hoeveelheden alcohol zijn de verschijnselen zo heftig, dat je grote risico’s loopt. Je lijf zal zeker reageren als het ineens niet meer zijn dagelijkse dosis binnenkrijgt. Bij een klinische behandeling in onze kliniek in Zuid-Afrika, kliniek in Meerlo krijg je de kans om in een veilige omgeving te detoxen en de afkickverschijnselen te overwinnen. Tevens wordt een behandeling op maat ingezet en kunnen onderliggende problemen worden aangepakt. Informeer bij Connection SGGZ naar de mogelijkheden of plan direct een intakegesprek in. Wij staan voor je klaar!

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.