Meest verslavende medicijnen

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-Vergunning
Meest verslavende medicijnen

Meest verslavende medicijnen

Als je het over verslaving hebt, denk je waarschijnlijk eerst aan drugsverslaving of gokverslaving, voordat je aan medicijnverslaving denkt. Toch komt het vaak voor dat mensen zowel lichamelijk als psychisch verslaafd raken aan medicijnen, zoals pijnstillers of slaapmedicatie. Wat zijn eigenlijk de meest verslavende medicijnen en waar moet je op letten om niet afhankelijk ervan te worden? 
 

Het effect van medicijnen

Je begint met het innemen van medicatie om pijn te verdoven na een ongeluk of operatie, of om beter in slaap te komen. In het begin is het lichaam niet gewend om de werkzame stof binnen te krijgen, dus zal je vrij snel effect krijgen. Dit wordt na een tijdje echter minder, waardoor je meer nodig hebt om hetzelfde resultaat te krijgen. Je lichaam went daar al snel aan en als je dan besloten hebt om te gaan stoppen, zijn ontwenningsverschijnselen iets waar je niet onderuit komt. Dit kan zo intens zijn, dat het vele mensen afschrikt om te stoppen. Of ze doen een poging, maar vallen weer snel terug in het gebruik, vaak nog meer dan eerder. De medicatie is ook niet van het ene op het andere moment uit je lichaam verdwenen, dit kan wel oplopen tot acht dagen!

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Verslavende pijn-, slaap- en kalmeringsmiddelen

Gelukkig zijn niet alle medicijnen zijn verslavend. Het komt vooral voor bij slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnmedicatie. De meest verslavende medicijnen zijn onder andere:
 
 
Oxazepam en morfine creëren al na dagelijks gebruik van enkele weken een sterke afhankelijkheid. Lichtere pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol hebben pas een verslavende werking wanneer ze voor langere periode in een forse dosering worden ingenomen.
 

Gevolgen van een medicatieverslaving?

Ondanks de voordelen die een medicijn op dit moment voor jou lijkt te hebben, zijn er een heel aantal nadelen aan verbonden. Denk hierbij aan de bijwerkingen zoals vermeld op de bijsluiter en de effecten op je lichaam bij het langdurig innemen van medicatie. Daarbij komen de problemen die je kunt ervaren als je stopt met het innemen van de medicijnen, er kunnen namelijk ontwenningsverschijnselen optreden.

Ik heb hulp nodig!

Aanmelden

Veranderingen

Een medicijnverslaving kan ervoor zorgen dat je lichaam achteruitgaat op meerdere vlakken, zonder dat je het in eerste instantie in de gaten hebt. Aangezien de meeste mensen zo normaal mogelijk hun dagelijkse leven proberen voort te zetten, merken ze vaak dat alles moeilijker wordt door de verslaving. Bovendien heeft de verslaving niet alleen effect op jou, maar ook op de naaste omgeving. Je gedrag verandert, omdat je jouw verslaving geheim wil houden. Je krijgt steeds vaker opmerkingen vanuit je omgeving dat je zo veranderd bent of dat ze je niet meer herkennen. Het is vanzelfsprekend dat deze veranderingen negatieve gevolgen hebben op je werk, opleiding en relaties.
 

Behandeling van medicijnverslaving

Er zijn verschillende opties om een medicatieverslaving te behandelen. We raden je altijd aan om je dokter in te lichten over de stappen die je onderneemt. Op die manier kan deze je lichamelijk beter opvolgen. De behandelaars van Connection SGGZ kijken ook altijd naar onderliggende problematiek, aangezien verslaving vaak ontstaat vanuit een eerdere ingrijpende gebeurtenis. Het is nuttig om met therapie te leren omgaan met die gebeurtenis. Daarnaast zal je technieken leren die je preventief helpen tegen het ontwikkelen van een nieuwe verslaving. Neem contact op voor het plannen van een intakegesprek.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.