Medicijnverslaving en behandeling

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
 
Medicijnverslaving en behandeling

Medicijnverslaving

Slaap- en kalmeringsmiddelen, pijnstillers en antidepressiva zijn veel voorkomende medicijnen. In de meeste gevallen worden deze voorgeschreven door een arts om tijdelijk pijn, stress, angst of slaapproblemen tegen te gaan. Je staat er misschien niet bij stil, maar veel van deze medicijnen bevatten stoffen die zeer verslavend werken. In korte tijd kan je zo een afhankelijkheid opbouwen waardoor zelfstandig stoppen niet of nauwelijks meer mogelijk is. Vaak heb je ook steeds meer medicatie nodig voor hetzelfde effect en heb je te maken met een medicijnverslaving.

 

Onzichtbare verslaving

Medicijnverslaving is een van de meest voorkomende verslavingen en voor de buitenwereld vaak onzichtbaar. Schaamte speelt daarbij een rol, maar ook het gemak waarmee medicatie meestal te verkrijgen is. Je raakt niet meteen verslaafd aan voorgeschreven pijnstillers, slaappillen of andere medicijnen. Dit gaat vaak langzaam zonder dat je het zelf echt door hebt. Want vanwege het ontspannen effect dat bepaalde verslavende medicatie je kan geven, gebruik je deze langer dan voorgeschreven. Je wilt gewoon rustig kunnen slapen of geen last hebben van je depressieve klachten. Herkenbaar? Ons team begrijpt jouw situatie en luistert graag naar jouw verhaal.

 

Waarom zijn pijnstillers en andere medicijnen verslavend?

Bepaalde medicijnen zorgen voor verminderde activiteiten in je hersenen en in je centrale zenuwstelsel. Hierdoor ben je minder gevoelig voor prikkels van buitenaf en kunnen verschillende klachten worden verlicht. De meest verslavende medicijnen zijn niet de oplossing voor je klachten die ten grondslag liggen aan je medicijngebruik. En wanneer je deze onderliggende problematiek niet aanpakt, is de kans groter dat je een afhankelijkheid opbouwt van bijvoorbeeld slaapmedicatie of antidepressiva. Connection SGGZ behandelt samen met deze verslaving ook jouw onderliggende problematiek. Zo kan je de controle weer terug krijgen over jouw leven.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig!

Aanmelden

Effecten van medicijnverslaving

 • Het geeft een gerust en kalm gevoel
 • Gemakkelijk in slaap komen en door kunnen slapen
 • Prikkels dringen niet meer echt door wat heel ontspannen voelt
 • Sufheid en slaperigheid
 • Slappe spieren

Symptomen medicijnverslaving

 • Vaak extreem vermoeid en lui. Er is geen energie meer voor dagelijkse activiteiten
 • Denken niet meer zonder medicatie te kunnen leven of slapen
 • Gebrek aan concentratie en wat warrig over kunnen komen
 • Emoties worden afgevlakt. Er is geen verdriet of plezier meer
 • Bouwen tolerantie op; steeds meer medicijnen nodig voor hetzelfde effect
 • Worden vaak geïrriteerd en met een kater wakker
 • Gewichtstoename
 • Geen zin meer in seks
 • Ontwenningsverschijnselen bij het stoppen

Risico's medicijnverslaving

 • Verwardheid en geheugenverlies
 • Evenwichtsstoornissen en concentratieverlies
 • Somberheid en depressiviteit
 • Slaapproblemen
 • Nerveus en prikkelbaar
 • Lichamelijke afhankelijkheid
 • Ongelukken
 • Verandering in persoonlijkheid

Ben jij een medicijnverslaafde?

Of je verslaafd bent geraakt aan medicijnen is soms moeilijk te bepalen. Want je gebruikt juist medicijnen omdat je last hebt van bepaalde klachten. Wat gebeurt er wanneer je stopt met je medicijngebruik? Kan je nog wel zonder? Wanneer je in deze situatie bent beland, dan is het aan te raden om hulp te zoeken. Bespreek het met je arts en deel je zorgen met je omgeving. Dit zorgt ervoor dat je de neerwaartse spiraal die hoort bij een verslaving doorbreekt. 

 

Wat kan je doen?

Wij raden je aan om altijd eerst contact op te nemen met je behandelend arts. Wanneer je afhankelijk bent geworden van medicijnen zonder recept of in combinatie met een andere verslaving, dan kan je direct contact met ons opnemen. Tijdens een intake bespreken we vervolgens jouw situatie en kunnen we een behandeling op maat samenstellen. 

 

Behandeling die is afgestemd op jouw medicijnverslaving 

Onze hulp bij verslaving is altijd afgestemd op jouw unieke situatie. Op basis van de intake bepalen we samen met ons team van psychologen, psychiaters en ervaringsdeskundigen welke behandeling het beste aansluit bij jou. Vervolgens start je en we laten je pas weer los als jij weer zelf aan het roer van jouw leven staat. Want wij bieden ook nazorg en ondersteuning voor jouw familie. Uit eigen ervaring weten wij dat dit allemaal helpt bij het duurzaam herstellen van verslaving.  

 

Jouw eerste stap naar een leven zonder verslaving

Schaamte, wanhoop en eenzaamheid kunnen ervoor zorgen dat hulp vragen bij je probleem met medicijngebruik onmogelijk lijkt. Met het zetten van deze eerste stap, hulp vragen, neem jij weer de regie over je leven. Ons team begeleidt je vervolgens stap voor stap naar een leven zonder medicijnverslaving.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Medicijnverslaving


Veel voorkomende medicijnen
Slaap- en kalmeringsmiddelen, pijnstillers en antidepressiva zijn veel voorkomende medicijnen. In de meeste gevallen worden deze medicijnen voorgeschreven door een arts om tijdelijk pijn, stress, angst of slaapproblemen tegen te gaan.

Prikkels
Medicijnen zorgen voor verminderde activiteiten in de hersenen en in het centrale zenuwstelsel. Hierdoor is iemand minder gevoelig voor prikkels van buitenaf. Door het ontspannen effect gebruikt een aanzienlijk deel van de mensen die medicatie krijgt voorgeschreven het langer dan nodig is.

Tolerantie
Er zijn veel medicijnen die stoffen bevatten die zeer verslavend werken. In hele korte tijd kan er tolerantie opgebouwd worden waardoor zelfstandig stoppen niet of nauwelijks meer mogelijk is. Vaak is er dan ook steeds meer medicatie nodig voor hetzelfde effect.

Afhankelijkheid
Bij Connection SGGZ ontvangen we regelmatig cliënten die kampen met een te grote afhankelijkheid van medicijnen, ze zijn bijvoorbeeld verslaafd aan pijnstillers of kalmeringsmiddelen. Als je steeds vaker medicijnen gebruikt en je merkt dat je er afhankelijk van bent geworden, zoek dan hulp. Wij helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en persoonlijke manier bij het stoppen met medicijnverslaving.

Breed aanbod
We bieden een breed pakket aan behandelingen en hebben een team van specialisten klaar staan om te helpen.

Komt vaak voor
Medicijnverslaving is een van de meest voorkomende verslavingen. Wanneer er sprake is van een periode waarin structureel medicijnen zijn gebruikt, dan is de kans groot dat iemand geestelijk, en mogelijk ook lichamelijk, afhankelijk is geworden van medicijnen. Een medicijnverslaving kan veel kapot maken en het kan ernstige psychische en fysieke gevolgen hebben.

Tijd om hulp te zoeken
Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gebruik tot problemen leidt, is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040-3035023.

Stoppen met gebruik
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp om af te kicken van een medicijnverslaving. We helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met het gebruik.

Korte wachttijden
We werken niet met lange wachtlijsten en maken graag een afspraak voor een intake op korte termijn. Bel nu met 040-3035023 voor hulp om af te kicken.


Langdurig gebruik
Wanneer er sprake is van een langdurige periode waarin structureel veel medicijnen zijn gebruikt, dan is de kans groot dat iemand geestelijk afhankelijk is geworden. Afhankelijkheid kan ernstige klachten veroorzaken.

Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een medicijnverslaving. Wij helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met de medicijnen. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.


Al onze behandelingen worden vergoed
Omdat Connection SGGZ in het bezit is van een WTZa vergunning en omdat iedere Nederlander verzekerd is voor Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg worden al onze behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op persoonlijke en specialistische gezondheidszorg vragen wij geen eigen bijdrage voor de behandeling.

Bijkomende kosten
Er is wel een bijdrage voor de comfortkosten van toepassing. Het enige dat wij verder vragen van onze cliënten is de bereidwilligheid om de verslaving aan te pakken met een volledige inzet.

Respectvol
Als jij je aanmeldt bij Connection SGGZ voor hulp bij een medicijnverslaving, dan heb je de belangrijkste stap al gezet. Omdat wij verslaving heel goed begrijpen en veel ervaring hebben met het behandelen hiervan, gaan wij respectvol en onbevooroordeeld te werk. Door behandeling in onze kliniek is herstellen van een medicijnverslaving wel degelijk mogelijk.

Veel ervaring
Afhankelijk van de verslavingsproblematiek, richten we ons op het onder controle krijgen van het gebruik, het afkicken en het leren voorkomen van een terugval. Onze specialisten hebben veel ervaring met verslaving en begrijpen als geen ander wat je nodig hebt. Tijdens de intake brengen we je behoeften en mate van verslaving in kaart. Er wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld waarmee je onder begeleiding van onze professionele staf aan de slag gaat.

Professionele begeleiding
Medicijnverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder het middel waaraan je verslaafd was. Wij helpen je hierbij: bel 040-3035023 om een intake af te spreken.

Hoe werkt het?
De werkzame stof die in medicijnen zit, wordt razendsnel in het bloed opgenomen. Dit maakt je slaperig, remt je angsten of zorgt juist voor meer energie.

Tolerantie
Je lichaam bouwt in ramp tempo een tolerantie op, waardoor je de dosering al binnen korte tijd zal willen verhogen. Binnen enkele weken kan je al te maken hebben met een afhankelijkheid en verslaafd zijn aan je medicijnen.

Symptomen medicijnverslaving:
 • Vaak extreem vermoeid en lui. Er is geen energie meer voor dagelijkse activiteiten.
 • Denken niet meer zonder medicatie te kunnen leven of slapen.
 • Gebrek aan concentratie en wat warrig over kunnen komen.
 • Emoties worden afgevlakt. Er is geen verdriet of plezier meer.
 • Opbouw van tolerantie; steeds meer medicijnen nodig voor hetzelfde effect.
 • Vaak geïrriteerd en met een kater wakker worden.
 • Gewichtstoename.
 • Geen zin meer in seks.
 • Ontwenningsverschijnselen bij het stoppen.

Risico’s medicijnverslaving:
 • Verwardheid en geheugenverlies
 • Evenwichtsstoornissen en concentratieverlies
 • Somberheid en depressiviteit
 • Slaapproblemen
 • Nerveus en prikkelbaar
 • Lichamelijke afhankelijkheid
 • Ongelukken
 • Verandering in persoonlijkheid

In gesprek
Ga in gesprek met de medicijnverslaafde op een goed gekozen moment, dus niet als hij of zij gebruikt heeft. Breng het drugsgebruik op een niet-beschuldigende manier ter sprake. Vraag hoe de verslaafde zelf het liefste gesteund wil worden en maak aan de hand daarvan afspraken voor de toekomst. Uit je waardering voor wat er wel goed gaat.

Stress
Dichtbij iemand staan die verslaafd is aan medicijnen zorgt voor stress. Je kunt je schuldig voelen, boos zijn of je erg eenzaam voelen. Je mag best erkennen dat het niet meer gaat, dat je aan het einde van je krachten bent. Het is niet makkelijk om tot de conclusie te komen dat er hulp van buitenaf nodig is. Wil je een luisterend oor en ben je benieuwd naar wat Connection SGGZ voor jou kan betekenen? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-3035023.

Ontstaan van verslaving
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij het ontstaan en bij het verdere verloop van verslaving, delen van de hersenen betrokken zijn, zoals het beloningscentrum, het geheugen en de neo cortex. Stoppen met een middel waaraan je verslaafd bent is dus helemaal niet simpel omdat je eigen hersencellen je dwarszitten.

Verandering
Bovendien zorgt langdurig medicijngebruik voor een definitieve verandering: er komen minder dopaminereceptoren en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen raakt iemand nog vatbaarder voor verslaving. Met deze wetenschap zou je medicijnverslaving dus een (geestelijke) ziekte kunnen noemen.

Erfelijk of niet?
Volgens onderzoeken lijkt drugsgebruik in het algemeen erfelijk te zijn. Het hoeft echter niet te betekenen dat jij ook gebruiker wordt als een van je ouders verslaafd is of was. Omgevingsomstandigheden kunnen het effect van verhoogde vatbaarheid doen afnemen.

Familieziekte
Verslaving kun je wel bestempelen als ‘familieziekte’. Een verslaving heeft namelijk niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Daarom heeft Connection SGGZ tijdens de behandeling ook graag contact met het sociale systeem van de cliënt. Op deze manier helpen wij familie en vrienden om te leren omgaan met de effecten.

Familieprogramma
Meer weten over ons familieprogramma? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-3035023.