GHB gebruik herkennen

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
GHB gebruik herkennen

Hieraan kun je GHB-gebruik herkennen

De kenmerken van GHB-gebruik lijken op die van alcohol of andere drugs. Je voelt je vaak ontspannen, vrolijk, seksueel opgewonden en je praat veel. Maar een te hoge dosis zorgt voor hele andere gevolgen, zoals duizeligheid, misselijkheid, braken, rillingen, stuiptrekkingen, bewusteloosheid en ademhalingsmoeilijkheden. Aan deze negatieve lichamelijke bijwerkingen kun je GHB-gebruik herkennen

 

Specifieke kenmerken van GHB-gebruik 

GHB, Gamma Hydroxy Butyraat is een synthetische harddrug waarvan de symptomen zeer heftig kunnen zijn. Daarnaast kun je bij veelvuldig gebruik of een overdosis te maken krijgen met levensbedreigende situaties. GHB-gebruik kun je herkennen aan onderstaande kenmerken.

Gedrag en stemming

Het verliezen van de controle over je gedrag en stemming is het meest opvallende symptoom van GHB-gebruik. Het ene moment kun jij je euforisch, ontspannen en gelukkig voelen. En een moment later kan dit zomaar omslaan in je verward, duizelig, angstig, depressief en agressief voelen, met daarbij behorend gedrag als slaan en schoppen. 

Fysieke verschijning

GHB kan er ook voor zorgen dat je er anders uit gaat zien: slaperig en ongecontroleerd. Je kunt moeite hebben om je te focussen en je ogen kunnen rood en gezwollen zijn en je pupillen groot. Soms kan het ook voorkomen dat er schuim rond je mond ontstaat. 

Ongebruikelijk geur

GHB heeft een zoute smaak en een sterke geur. Daarom wordt GHB vaak in een drankje opgelost. Wanneer je GHB gebruikt, kun jij ook naar deze sterke geur ruiken. Deze lijkt op die van nagellakremover.

Sociale omgeving

Je GHB-gebruik heeft vaak ook direct invloed op je omgeving. Sociale contacten kunnen veranderen, omdat ze last hebben van je gebruik. Want ze vinden het niet fijn dat je soms zomaar in slaap valt of je stemming in een keer omslaat. Hierdoor kunnen mensen die je heel dierbaar zijn juist afstand van je nemen. 

Lichamelijke signalen

Wanneer je GHB gebruikt, kun je moeite hebben met spreken en bewegen. Daarnaast kun je last krijgen van:

  • misselijkheid en braken

  • hoofdpijn

  • spierzwakte

  • duizeligheid en flauwvallen

  • verlies van bewustzijn

  • ademhalingsproblemen

Bel onmiddellijk de hulpdiensten als je denkt dat iemand GHB heeft gebruikt en zich in gevaar bevindt.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Ben je verslaafd aan GHB?

Je hebt te maken met een GHB-verslaving wanneer ‘willen gebruiken’ verandert in ‘moeten gebruiken’. Je bent afhankelijk geworden van deze harddrugs en je kunt niet meer zonder. Want:

  • Je neemt het om te kunnen slapen.

  • Je neemt het om te kunnen ontspannen.

  • Je neemt het om te kunnen werken.

  • Je neemt het om normaal dagelijks te kunnen functioneren.

  • Je neemt het omdat een feestje zonder niet meer leuk is.

  • Je neemt steeds meer en vaker. 

Herkenbaar? Neem dan contact op met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij luisteren naar je verhaal en kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt. 

 

Stoppen met GHB: Connection SGGZ is er voor jou

Wanneer je wilt stoppen met GHB gebruiken, krijg je vaak te maken met heftige afkickverschijnselen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste medische en professionele begeleiding krijgt om duurzaam te herstellen van jouw GHB-verslaving. Connection SGGZ is er voor jou wanneer je vragen hebt over je eigen GHB-gebruik of wanneer je denkt GHB-gebruik te herkennen bij een dierbare en jij je zorgen maakt.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op"
Contact opnemen
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over GHB-gebruik herkennen

Meerdere effecten
GHB heeft invloed op:

  • je lichaam 

  • je gedrag en stemming

  • je fysieke verschijning 

  • je sociale omgeving 

Blij en gevaarlijk
GHB kan je een blij en euforisch gevoel geven en vervolgens voel jij je zwaar angstig en ben je de controle over jezelf compleet kwijt. Ook kun je te maken krijgen met braken, zweten en bewustzijnsverlies. Na je gebruik zie je er hierdoor vaak slecht uit. Daarnaast zien we ook dat je omgeving er op een bepaald moment klaar mee is. Ze zijn het beu dat jij gebruikt en jij je hierdoor anders gedraagt. 

Wisselende effecten
Omdat de dosering van deze harddrugs zeer precies komt, zijn de effecten ook vaak zeer uiteenlopend. Hierdoor kan het moeilijk zijn om GHB-gebruik te herkennen. Maak jij je zorgen over jezelf? Of heb je vragen over je gebruik? Neem dan contact op met ons team. Bel: 040 303 5023.

Verschillende signalen
Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op GHB-gebruik, waaronder slaperigheid, desoriëntatie, trage ademhaling, verminderd bewustzijn en moeite met spreken of lopen. Daarnaast kan iemand die GHB gebruikt ongecontroleerde bewegingen maken, braken of schuim rond de mond hebben.

Gevaarlijke situaties
De dosering van deze harddrugs komt zeer precies. Een verkeerde dosering kan ervoor zorgen dat iemand in een levensbedreigende situatie terechtkomt. Zo kunnen de lever en de nieren ermee stoppen of iemand ervaart ademhalingsproblemen. Wacht in zo’n situatie niet en bel direct de hulpdiensten. 

Hulp
Als je vermoedt dat iemand GHB heeft gebruikt en deze persoon lijkt in gevaar te zijn, bel dan direct de hulpdiensten. Als de persoon nog bij bewustzijn is en kan praten, vraag dan of hij of zij hulp nodig heeft en schakel deze in. Blijf bij deze persoon tot de juiste hulp geboden is. 

Verkeerde dosering
GHB kan leiden tot ademhalingsproblemen, coma en in sommige gevallen zelfs overlijden. Bovendien kan GHB verslavend zijn en kan langdurig gebruik leiden tot gezondheidsproblemen en psychologische problemen.

Niet
Je bent niet verantwoordelijk voor het gedrag van een ander en je kunt GHB-gebruik door een ander dus ook niet voorkomen. Wel kun je de betreffende persoon informeren over de risico’s van GHB gebruiken. 

Vragen
Connection SGGZ is er ook voor jou wanneer jij je zorgen maakt over een dierbare. Wacht dan niet en bel met ons team. Zij kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt. Bel: 040 303 5023.