check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Harddrugs

Wat zijn harddrugs?

Harddrugs zijn zware narcotica of bedwelmingsmiddelen waarvan de Nederlandse overheid heeft vastgesteld dat zij een onaanvaardbaar risico zijn voor jou. Ze vormen een risico op het gebied van je gezondheid en de kans op het ontwikkelen van een verslaving. Daarom zijn deze verboden middelen opgenomen op lijst 1 van de Opiumwet. Het is daarmee verboden om deze drugs te maken, vervoeren of te verkopen. Voorbeelden van harddrugs zijn cocaïne, 3-MMC en MDMA. Deze middelen hebben allemaal heftige gevolgen wanneer jij afhankelijk bent geworden van het gevoel dat ze je geven. Ervaar jij dat je de controle bent kwijtgeraakt over jouw drugsgebruik? Deel dan je zorgen met het team van Connection SGGZ. Wij luisteren naar jouw verhaal.

De verschillende soorten harddrugs

In de Opiumwet staan alle drugs vermeld en de regels die hierbij horen. De wet bestaat uit 2 lijsten, lijst I: harddrugs  en lijst II: softdrugs. Bij softdrugs heeft de overheid bepaald dat zij een kleiner risico met zich meebrengen dan de ‘harde’ variant. Onder harddrugs vallen:

Wanneer je alleen naar de schadelijkheid kijkt, dan klopt het onderscheid tussen hard- en softdrugs niet helemaal. Want alcohol is bijvoorbeeld ook een drug, maar is niet verboden. Sterker nog, deze drug is sociaal geaccepteerd en niet meer weg te denken bij een goed feestje. Heb jij vragen over drugs? Stel ze aan onze professionals en ervaringsdeskundigen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Harddrugs gevolgen en effecten die zorgen voor een blijvende kater

De gevolgen en effecten van drugs zijn voor iedereen verschillend. Want iedereen is anders en reageert anders op bedwelmende middelen. De gevolgen kun je direct na je gebruik ervaren, zoals een kater. Ook op de lange termijn kunnen de gevolgen merkbaar zijn, zoals problemen in je relatie, geldzorgen en het verslechteren van je gezondheid. Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel die moeilijk zelf te doorbreken is, omdat het patroon langzaam is ontstaan. Zo kun je in een isolement raken, waardoor jouw leven niet meer van jou lijkt te zijn maar van de drugs. Daarnaast loop je met harddrugs een groter risico op overdosering, waardoor zelfs de dood een gevolg kan zijn. Zo ver hoeft het natuurlijk helemaal niet te komen. Want een leven zonder verslaving bestaat, ook voor jou.

Straffen en schaamte

Naast de heftige gevolgen en effecten die harddrugs op je lijf hebben, riskeer je ook zwaardere straffen bij dit type drugs. In veel landen, vooral buiten Europa, maken ze geen onderscheid tussen soft- of harddrugs en krijg je in beide gevallen hoge straffen wanneer je drugs in je bezit hebt. Ook het gevoel van schaamte gaat op een bepaald moment werken als straf. Want je wilt wel stoppen met gebruiken, maar het lukt je steeds maar niet. “Hoe kan het nu toch zo ver zijn gekomen?”, kun jij je afvragen. Waardoor schaamte ervoor kan zorgen dat jij jouw probleem met drugs niet deelt. Tijdens een intake kun jij jouw zorgen met ons delen en bespreken we met jou de mogelijkheden om duurzaam te herstellen van een verslaving.

Durf hulp te vragen

De eerste stap zetten is de moeilijkste, weten wij uit ervaring. Ook weten wij dat dit de enige manier is om het vernietigende patroon van een verslaving te doorbreken. Onze hulp bestaat uit een behandeling die helemaal afgestemd is op jouw situatie. De eerste stap zet je alleen, vanaf daar doen we het samen. Wacht daarom niet en vraag hulp. Bel: 040-2409078.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veel gestelde vragen over Harddrugs

Nee
Alcohol is wel een drug die legaal is en overal verkrijgbaar. Dit maakt het een toegankelijke drug die sociaal compleet geaccepteerd is. Hierdoor kan de drempel laag zijn om langzaam verslaafd te raken aan alcohol.

Verslaving
Een alcoholverslaving is een vicieuze cirkel die vaak moeilijk alleen te doorbreken is. Connection SGGZ kan jou de hulp bieden die jij nodig hebt om duurzaam te herstellen van een verslaving. Maak jij je zorgen over jezelf of een ander? Neem dan contact met ons op.

Intake
Wanneer jij hebt besloten om contact op te nemen met Connection SGGZ voor hulp, dan heb jij de belangrijkste stap al gezet. Tijdens de intake die na het eerste contact volgt, bespreken we jouw situatie en hoe wij jou de hulp kunnen bieden die jij nodig hebt. Hieruit volgt een behandelplan op maat waarin jij centraal staat.

Behandelplan
Vervolgens starten we met de behandeling. Door een behandeling in onze kliniek in Eindhoven of Zuid-Afrika is herstellen van een drugsverslaving wel degelijk mogelijk. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen zal jou alle begeleiding bieden die nodig is voor een duurzaam herstel. 

Wij zijn er voor jou
Een drugsverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder de harddrugs waaraan je verslaafd was. Wij helpen je hierbij: bel 040-7201197 om een intake af te spreken.

Willen en moeten
Vaak zien we dat ‘willen gebruiken’ langzaam verandert in ‘moeten gebruiken’. Het lukt niet meer om zonder harddrugs te functioneren. Daarnaast ervaar je problemen door je gebruik op het gebied van je relatie, werk en gezondheid. 

Verslaafd
Wanneer er sprake is van structureel gebruik en je niet meer zelfstandig kunt stoppen, dan is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040-7201197.

Beleidskeuze
Het onderscheid tussen harddrugs, softdrugs en legale genotsmiddelen is vastgelegd in de Nederlandse Opiumwet. De grondslag hiervoor is het in 1972 gepubliceerde rapport van de commissie Baan. Deze commissie is door de regering aangesteld en heeft drugs beoordeeld op basis van de gevaren die deze met zich meebrengen. Deze gevaren zijn vastgesteld op het gebied van lichamelijke gevolgen, kans op verslaving en de kans op maatschappelijke problemen.

Vragen
Heb jij vragen over drugsgebruik en maak jij je zorgen? Neem dan contact op met ons team van professionals. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je advies geven over jouw situatie. Bel: 040-7201197.