Wanneer ben ik een alcoholist?
![]() |
Wij zijn een erkende
GGZ-instelling
met WTZa-vergunning
|

Wanneer ben ik een alcoholist?
Drinken kan in meer of mindere mate je leven gaan beheersen. Op een gegeven moment vraag je je misschien af hoe alcoholisme in je dagelijkse routine is geslopen. Je ziet anderen ook regelmatig een drankje drinken op feestjes, bij het uitgaan of tijdens de vrijdagmiddagborrel op het werk. Het is onderdeel van het sociale leven van veel mensen. Maar toch twijfel je: wanneer ben ik een alcoholist?
Oorzaken alcoholisme
Er werd altijd gedacht dat alcoholisme uit een zwakte voortkwam en de alcoholist de verslaving aan zichzelf te wijten had. Uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels gebleken dat alcoholverslaving een ziekte is. Als je iedere dag bijvoorbeeld na het werk een paar biertjes of glazen wijn drinkt, leidt dit tot veranderingen in de hersenen - de zogenoemde neuroadaptaties. Hierdoor raak je afhankelijk van alcohol en verlies je meer en meer de controle over de mate van alcoholinname. Daarnaast speelt ook erfelijkheid een rol. Genen in combinatie met omgevingsfactoren zijn een belangrijke oorzaak van de ontwikkeling van alcoholisme.
Verantwoord drinken
De Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaardglas per dag. Als je een keer te veel hebt gedronken dan ben je niet direct een alcoholist. Er zijn meerdere symptomen die kunnen duiden op een alcoholverslaving. Als je er enkele herkent in onderstaande opsomming, dan raden we je aan om hier met een naaste over te praten of professionele hulp te zoeken. Bij Connection SGGZ staan we graag voor je klaar en kunnen we je verblijvend informeren over de behandelingsmogelijkheden.
Symptomen alcoholisme:
- Steeds meer drinken om in dezelfde roes te komen.
- Langer doorgaan met drinken dan je voorgenomen had.
- Problemen met je geheugen, er kunnen zelfs black-outs optreden.
- Constant aan drinken denken en ervoor zorgen dat er altijd een voorraad is.
- Verwaarlozen van andere activiteiten, zoals sporten, werk of school.
- Om de kater op te vangen steeds opnieuw drinken, ook in de ochtend.
- Lichamelijke symptomen, zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen, hartfalen en hersenbeschadiging.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen eigen bijdrage voor behandeling
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Een uitstekend familieprogramma
- In Nederland & Zuid Afrika