check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
 
 
 
 
 
Wat zijn drugs?

Drugs zijn middelen met daarin psychoactieve stoffen die je hersenen prikkelen. Al sinds mensenheugenis worden deze chemische stoffen gebruikt om het leven mooier te maken. Ze zijn daarom ook niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Wat zijn drugs? Alcohol en tabak zijn de meest gebruikte drugs in Nederland; deze zijn legaal. Van de illegale drugs is cannabis, verzamelnaam van hasj en wiet, de meest bekende. De diverse soorten hebben allemaal verschillende effecten. Wat ze gemeen hebben, is hun verslavende werking met alle gevolgen die hierbij horen.

Wat doen drugs met je?

Oorspronkelijk zijn drugs ontstaan uit de natuur en ontdekt door de mens als medicijn. Hieruit zijn steeds meer chemische varianten bedacht en ontstaan, zoals verschillende soorten hard- en softdrugs. Drugs hebben invloed op je centrale zenuwstelsel en de neurotransmitters serotonine en dopamine. Hierdoor beïnvloeden ze jouw gevoelens, zintuigen en bewustzijn. In deze tekst beschrijven we drugs die je voor je plezier gebruikt, om je beter te voelen en in een roes te komen. Helaas  zien we steeds vaker dat hier ook bepaalde medicijnen voor worden gebruikt.

We kunnen de effecten van drugs onderverdelen in drie categorieën:

 • oppeppend; speed, cocaïne en crystal meth.

 • ontspannend en verdoven; alcohol, cannabis en opiaten.

 • bewustzijnsverruimend; ketamine, paddo’s, LSD en andere tripmiddelen.

Er zijn ook middelen die voor meerdere effecten zorgen, zoals cannabis of XTC. Denk jij dat jij verslaafd bent aan het gevoel? Deel dan je verhaal met onze ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je begeleiden naar een leven zonder verslaving.

Drugs kunnen afhankelijk maken

Dit houdt in dat willen gebruiken langzaam verandert in moeten gebruiken. Zo kun je compleet afhankelijk worden van het middel. Want je wil steeds vaker de roes ervaren die het je geeft. Wanneer je steeds meer gaat gebruiken, bouwt je lichaam een tolerantie op. Je hebt dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren. Dit kan leiden tot een drugsverslaving, met alle risico’s die hierbij komen kijken. Bij Connection SGGZ bieden wij jou professionele hulp aan bij een verslaving. Zo is herstellen van een verslaving wel degelijk mogelijk. Heb jij vragen over jouw gebruik? Stel ze aan ons team. Zij beantwoorden ze graag.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig

Aanmelden

Verslaving is geen bewuste keuze

In onze kliniek zien we vaak dat mensen niet op de hoogte zijn van de heftige verslavende werking van bepaalde middelen. Denk hierbij aan alcohol of cannabis. Maar ook kan je nieuwe soorten designerdrugs worden aangeboden op een feestje, als ‘legale drugs’. Je denkt dan misschien dat dit niet veel kwaad kan. Helaas zien we in de praktijk dat dit heftige gevolgen kan hebben. Het kan ervoor zorgen dat het je niet meer lukt om normaal zonder het middel te functioneren. Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Daarom is het belangrijk om je verhaal over je gebruik te delen. Zo kunnen wij je begeleiden naar een leven waarin jij weer centraal staat en niet de verslaving.

Ben jij de controle kwijt over jouw gebruik?

Voor iedereen is het antwoord hierop anders. Alleen jij kan hierop een eerlijk antwoord geven voor jezelf. Misschien hebben mensen in je omgeving wel gezegd dat je de controle bent kwijtgeraakt over je alcoholgebruik. Zolang jij dit anders ziet, is de verslaving vaak nog de baas. Het vraagt moed om eerlijk te zijn naar jezelf. Wat is er gebeurd? Hoe heeft het zover kunnen komen? Wanneer je contact met ons opneemt, bespreken we samen in een intake hoe wij je kunnen helpen. We leggen uit hoe een behandeling eruit ziet en wat je van ons mag verwachten. Want herstellen van een verslaving is wel degelijk mogelijk, weten wij uit ervaring.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op"

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Wat zijn drugs?

Lichamelijk
Ieder lichaam reageert anders op de diverse drugs. Zo ervaart de een na een paar glazen alcohol geen lichamelijke klachten en moet de ander direct overgeven. De gevolgen zijn dus voor iedereen anders. Wel staat vast dat jij je lichaam onnodig belast en herstellen hiervan vaak veel vraagt van bijvoorbeeld je lever, nieren en hart. 

Geestelijk
Omdat je met drugs in een bepaalde gemoedstoestand raakt, kan je verslaafd raken aan dit gevoel. Je wordt afhankelijk van het middel. Dit kan bij regelmatig gebruik zorgen voor angststoornissen, depressies of psychotische verschijnselen. Hiervoor geldt ook weer dat iedere drugs een andere uitwerking kan hebben. Dit is van vele persoonlijke factoren afhankelijk.

Heb jij last van de gevolgen?
Merk jij dat je steeds vaker last hebt van de gevolgen van je drugsgebruik? Heb jij het gevoel dat je de controle aan het kwijtraken bent? Wacht dan niet en neem vandaag nog contact met ons op om je zorgen met onze professionals te delen. Wij kunnen je begeleiden naar een leven zonder verslaving.

Op een rijtje

 • crack (basecoke)

 • heroïne

 • tabak

 • alcohol

 • cocaïne

 • amfetamine (speed)

Heb jij vragen over drugs?
Wij snappen heel goed dat je vragen hebt over drugs. Dit kan zorgen voor onrust. Je kunt altijd contact opnemen met onze professionals. Zij beantwoorden je vragen graag.

Ja
Vaak en veel drugsgebruik kan leiden tot ernstig hersenletsel. Hierbij kun je denken aan:

 • stoornissen in je motoriek

 • hersendood

 • epilepsie

 • stoornis in je evenwicht

 • parkinson

 • POTS/dysautonomie

 • problemen met het reguleren van je temperatuur

Herken jij deze symptomen?
Zoek dan professionele hulp. Ons team van Connection SGGZ luistert naar jouw verhaal en kan je eventueel doorverwijzen wanneer zij je niet de best passende zorg kunnen bieden.

Neurotransmitters
Je hersenen gebruiken serotonine en dopamine om informatie met elkaar te delen. Daarom heten ze neurotransmitters. Drugs kunnen hetzelfde signaal afgeven aan je hersenen als dopamine en serotonine. Zo kunnen ze er zelfs voor zorgen dat de hersencellen zelf meer of minder boodschappen gaan versturen. Dit kan leiden tot een verslaving.

Heb nog meer vragen over drugs? Stel ze hier: 040-7201017.

Legale softdrugs
Niet alle stoffen die invloed hebben op onze geest zijn verboden. Denk hierbij aan koffie of sigaretten. Deze geven je ook een oppeppend effect, maar zijn legaal en overal te verkrijgen. Ook alcohol is, net als softdrugs in coffeeshops, legaal. Wel geeft het ene middel meer kans op verslaving dan het andere. Daarom zijn er vaak wel bepaalde regels en wetten aan verbonden, zoals geen alcohol verkopen aan minderjarigen. In de Opiumwet staan alle drugs beschreven.

Illegale harddrugs
Deze stoffen zijn schadelijker voor de gezondheid dan de bovengenoemde softdrugs. Voorbeelden van harddrugs zijn heroïne, cocaïne, amfetamine, XTC en GHB. Alle illegale drugs in Nederland staan op lijst I van de Opiumwet.

Hulp
Heb jij het gevoel dat je geen controle meer hebt over jouw gebruik? Zet dan de eerste moedige stap naar een leven zonder drugs. Bel met: 040-7201017. Wij luisteren naar jouw verhaal en bieden je professionele hulp.