Wat is het verschil tussen harddrugs en softdrugs?
![]() |
Wij zijn een erkende
GGZ-instelling
met WTZa-vergunning
|

Wat is het verschil tussen harddrugs en softdrugs?
De overheid maakt onderscheid tussen harddrugs en softdrugs op basis van de gezondheidsrisico's die ze met zich meebrengen. Deze termen worden vaak gebruikt om verschillende soorten drugs te categoriseren en de mate van gevaar en controle aan te duiden. Zo worden harddrugs beschouwd als stoffen met aanzienlijke gezondheidsrisico's, terwijl stoffen met minder ernstige risico's worden aangeduid als softdrugs. De verschillen tussen harddrugs en softdrugs delen we hier met je.
Wat zijn harddrugs?
Harddrugs zijn door de overheid bepaalde krachtige en potentieel verslavende stoffen die ernstige lichamelijke, mentale en sociale schade kunnen veroorzaken. Alle drugs die hieronder vallen zijn opgenomen in lijst I van de Opiumwet. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:
- cocaïne
- heroïne
- speed
- MDMA/ecstasy
- crystal meth
Wat zijn softdrugs?
Softdrugs zijn over het algemeen milder in hun effecten en worden vaak als minder schadelijk beschouwd door de overheid dan harddrugs. Zo zouden ze minder ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Deze stoffen vind je terug in lijst II van de Opiumwet. Voorbeelden van softdrugs zijn onder andere:
- paddo's
- cannabis
- 3-MMC
- medicijnen als diazepam en benzodiazepine
Geschiedenis van de Opiumwet
Het onderscheid tussen soft- en harddrugs is gebaseerd op een rapport uit 1972 dat is opgesteld door een door de overheid ingestelde commissie, bekend als de commissie Baan. Deze commissie hanteerde een gevarenschaal om drugs te beoordelen, waarbij ze keek naar factoren zoals lichamelijke gevolgen, de kans op fysieke en mentale afhankelijkheid, en de mogelijke maatschappelijke problemen.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Een uitstekend familieprogramma
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
AanmeldenDe wet en drugs
De wet maakt dus verschil tussen harddrugs en softdrugs. En deze wetgeving is van cruciaal belang om de volksgezondheid te beschermen, de veiligheid van de samenleving te waarborgen en de risico's van misbruik te beperken. Deze wetgeving en de handhaving hiervan is zeer dynamisch en complex. Het vraagt voortdurende aandacht en herziening om de veranderende behoeften en inzichten van de samenleving te weerspiegelen. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende designerdrugs, die steeds opnieuw worden ontwikkeld om de wetgeving te omzeilen.
Schadelijkheid in de praktijk
Het onderscheid tussen de verschillende soorten drugs heeft invloed op de wettelijke status, regelgeving en straffen die aan drugsgerelateerde overtredingen verbonden zijn. Het zegt echter niets over schadelijkheid en de kans op drugsverslaving die hierbij horen. Zo vallen tabak en alcohol onder de meest verslavende drugs. En als je kijkt naar schadelijkheid, dan zou alcohol een harddrug zijn. Maar deze vind je samen met tabak niet terug in de Opiumwet.
Het gaat om jouw gezondheid
Het verschil tussen harddrugs en softdrugs is niet alleen juridisch van belang, maar ook vanuit het oogpunt van volksgezondheid. Oftewel: jouw gezondheid. De overheid wil je richtlijnen geven, zodat jij een weloverwogen beslissing kan nemen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan vandaag nog contact op met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij leggen je graag het verschil uit tussen harddrugs en softdrugs en de gevolgen die hierbij horen.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op"