Wat is alcohol?
![]() |
Wij zijn een erkende
GGZ-instelling
met WTZa-vergunning
|

Alcohol is een chemische verbinding die ook wel ethanol of ethylalcohol wordt genoemd. Deze vloeistof is helder, kleurloos, smaakloos en heeft een typische geur. Het zit in drinken en eten, maar wordt ook gebruikt als brandstof, oplosmiddel of ontsmettingsmiddel. Alcoholhoudende dranken zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Even een drankje doen of het leven vieren met alcoholische drank is de normaalste zaak van de wereld. De keerzijde van dit 'normaal' zien we helaas dagelijks terug in onze kliniek. Naast het theoretische antwoord op de vraag ‘Wat is alcohol?’, is ons antwoord uit de praktijk dat deze verdovende stof een verslavend effect heeft, met alle gevolgen die hierbij horen.
Hoe ontstaat alcohol?
5000 jaar geleden is ontdekt dat wanneer de suikers in vruchten, graan of andere natuurproducten vergisten, er alcohol en koolzuurgas ontstaat. Van nature stopt deze gisting bij 15% alcohol, bij bier is dit 5% en bij wijn 12%. Ga je de alcoholhoudende drank daarna nog verhitten en vervolgens afkoelen, ook wel distilleren genoemd, dan kan dit percentage nog oplopen tot 80%. Dit hele proces is al sinds de ontdekking een inspiratie om het ultieme recept voor alcoholische dranken te creëren, denk aan wijn, champagne of bier. De romantische en bijna mystieke verhalen die horen bij de perfecte wijn, champagne of gin geven veel mensen een bijzonder gevoel. Maar wat als je niet meer zonder dit gevoel kan leven? Dan kan je te maken hebben met een verslaving. Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Neem dan contact op met ons team van professionals.
Wat doet alcohol met je lichaam en hersenen?
Alcohol heeft een verdovend en verslavend effect op je lichaam en je hersenen. Het lost goed op in water en wordt hierdoor gemakkelijk opgenomen in je bloed om vervolgens over je gehele lichaamsvocht te worden verspreid. Je bewustzijn wordt erdoor beïnvloed en het zorgt voor een verandering in je stemming en gedrag. Wanneer je regelmatig drinkt, ontstaat er een gewenning en gaat je lijf om steeds meer vragen om hetzelfde effect te ervaren. We spreken van een alcoholverslaving wanneer je niet meer zonder alcohol kan leven. Je bent afhankelijk geworden van deze verslavende stof en vertoont ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt. Twijfel jij over jouw drankgebruik? Deel je zorgen met onze ervaringsdeskundigen. Herstellen van een alcoholverslaving is namelijk wel degelijk mogelijk.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Een uitstekend familieprogramma
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik heb hulp nodig
AanmeldenDe gevolgen van alcohol op de lange termijn
Hoe schadelijk alcohol is voor jou, merk je pas na een tijdje. De gevolgen zijn vaak niet direct zichtbaar, tenzij je in een keer teveel alcohol drinkt en je een alcoholvergiftiging hebt. Je ervaart vaak pas de dag erna de kortetermijngevolgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en moeheid, de welbekende kater. De gevolgen op de lange termijn laten zich zien in de vorm van depressieve gevoelens, geheugenverlies, problemen op sociaal gebied of financiële problemen. Dit zijn heftige gevolgen voor een drankje dat zo normaal is.
Zet de eerste stap als je geen controle meer hebt over je alcoholgebruik
Heb jij het gevoel dat je geen controle meer hebt over je alcoholgebruik? Kun jij je een leven zonder alcohol niet meer voorstellen? Deel dan je verhaal met ons team. Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van verslaving en het herstellen hiervan. We weten ook dat de eerste stap zetten de moeilijkste is. Daar hebben wij respect voor. Wacht niet en neem contact met ons op als alcohol de baas is in je leven. Wij kunnen je helpen naar een leven dat weer van jou is.
Veelgestelde vragen over Wat is Alcohol?
Scheikundige formule
De scheikundige formule van alcohol is: C2H5OH. Alcohol wordt ook wel ethylalcohol of ethanol genoemd. Het is een verdovende vloeistof met een transparante kleur, zwakke geur en het heeft geen smaak. Het zorgt voor een brandend gevoel in je lijf wanneer je het drinkt.
Opname in bloed
Alcohol vermengt zich makkelijk met het water en bloed in je lijf en hersenen. Zo beïnvloedt het je stemming en gedrag. Het heeft daarnaast een verslavend effect. Je lichaam went aan alcohol en kan om steeds meer gaan vragen om hetzelfde effect te ervaren. Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Stel ze aan ons team van professionals en ervaringsdeskundigen.
Gisting
Alcohol wordt gemaakt van gist dat ontstaat uit de suikers in vruchten, graan of andere natuurproducten. Door het gistingsproces ontstaat er alcohol en koolzuurgas, denk aan de belletjes in bier en champagne.
Distilleren
Een natuurlijk gistingsproces stopt bij een percentage van 15%. Door het vervolgens te verhitten en daarna af te koelen, ook wel distilleren genoemd, kan je het alcoholpercentage verhogen tot zo’n 80%. Dit gebeurt bij whisky en rum.
Lichaamsvocht,
Je hersenen bestaan voor 80% uit water. Alcohol mengt zich met je bloed en lichaamsvocht en komt zo ook in je hersenen. Het zorgt vervolgens voor een verdovend effect. Het laat remmingen verdwijnen, waardoor je ander gedrag kunt vertonen dan wanneer je nuchter bent.
Verslavend effect
Omdat je lijf en hersenen wennen aan alcohol kun je steeds meer nodig hebben om hetzelfde gevoel te krijgen. Hierdoor kan je een alcoholverslaving ontwikkelen. Dit ontstaat vaak geleidelijk. Heb jij het gevoel dat je alcoholgebruik niet meer verantwoord is? Ervaar jij klachten en problemen door je drankgebruik? Neem dan contact op met ons team en deel je verhaal. Wij kunnen je helpen bij het herstellen van een verslaving.
Niet-lichaamseigen stof
Je lijf en hersenen ervaren alcohol als een aanval op de natuurlijke balans in je lichaam. Daarom zal het alles doen om zo snel mogelijk deze balans te herstellen. Dit vraagt veel van je lever, maag, nieren, hart, spieren en zenuwen. Wanneer je in een korte tijd teveel alcohol drinkt, ontstaat de kans op een alcoholvergiftiging. Bij langdurig en veelvuldig alcoholgebruik kunnen vitale lichaamsfuncties blijvende schade oplopen.
Risico’s alcoholverslaving
Op de lange termijn kan alcoholverslaving zorgen voor:
-
Geheugenverlies
-
Hart- en vaatziekten
-
Infecties en schade aan diverse organen
-
Levercirrose
-
Ziekte van Korsakov
-
Diverse soorten kanker
-
Dood
Ben jij de controle kwijt over je alcoholgebruik?
Is jouw antwoord hierop; ja? Wacht dan niet en neem vandaag nog contact op met ons team van professionals. Zij kunnen je begeleiden naar een leven zonder verslaving.