Borderline en verslaving

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Borderline en verslaving

Borderline persoonlijkheidsstoornis en verslaving

Borderline en verslaving gaan vaak hand in hand. Een verslaving aan drugs, alcohol of gedrag zoals gokken, kan een manier worden om met intense emoties en moeilijkheden om te gaan die horen bij borderline. Wanneer je deze persoonlijkheidsstoornis hebt, ervaar je vaak emotionele instabiliteit, impulsiviteit en moeilijkheden met hechting en relaties. Het gebruik van verslavende stoffen of gedrag kan je dan tijdelijke verlichting brengen. Maar uiteindelijk versterkt het de symptomen van borderline en maakt het jouw situatie op de lange termijn erger.

 

Kenmerken van BPS 

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis en is ook wel bekend als BPS en BPD. Deze laatste term is de formele diagnose, terwijl BPS een subjectieve meting is van de symptomen. Veel voorkomende kenmerken zijn:

 • je hebt weinig grip op je emoties

 • je weet niet goed wie je bent en wat je doet

 • je ervaart een dubbele persoonlijkheid

 • je kunt je moeilijk hechten

 • je keuzes zijn vaak impulsief en ongezond

 • je hebt een negatief zelfbeeld

 • je gedraagt je wantrouwend naar andere mensen toe

 • je blijft onaangeroerd of vlak door gebeurtenissen die mensen doorgaans erg van streek maken

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Zo versterken borderline, alcohol en andere verslavende middelen elkaar

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom je de heftige emoties die horen bij een BPD wil verdoven met drugs of alcohol. Daarnaast hebben zowel borderline als verslaving veel symptomen die elkaar overlappen en dus ook versterken. Beide worden bijvoorbeeld gekenmerkt door zelfdestructief gedrag, slecht beoordelingsvermogen, een vertekend zelfbeeld en slechte impulscontrole. Dit heeft vaak grote gevolgen voor je dagelijks leven en je sociale omgeving. Zo kun je schulden opbouwen doordat je teveel alcohol of drugs koopt. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals een kater, problemen met je hart, maag of lever.

 

Onze integrale behandeling voor jou

In onze afkickkliniek werken we met een op maat gemaakte behandeling op basis van jouw situatie. Schematherapie is een vorm psychotherapie die wij vaak aanbieden wanneer je naast een verslaving ook te maken hebt met onderliggende problematiek die hoort bij borderline. In deze therapie helpen we je om diepgewortelde patronen te doorbreken en nieuwe copingmechanismen aan te leren. Onze holistische aanpak biedt jou de optimale ondersteuning om te kunnen herstellen van je verslaving en te leren omgaan met borderline.

 

Dit kun jij doen

Deel je verhaal en vraag hulp! Dit kan een onmogelijke opgave lijken. Maar door het accepteren van hulp kun je de vicieuze cirkel van een verslaving doorbreken en krijg jij meer grip op je leven. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen helpt je graag. Maak vandaag nog een afspraak voor een intake en stel je vragen over borderline en verslaving aan ons team. 

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Borderline en verslaving

Complex
De correlatie tussen borderline persoonlijkheidsstoornis en verslaving is complex en risicovol. Studies hebben uitgewezen dat veel mensen die zijn gediagnosticeerd met borderline ook worstelen met een afhankelijkheid van alcohol en drugs. 

Onderdrukken
Wanneer je te maken hebt met deze persoonlijkheidsstoornis ervaar je vaak intense en snel veranderende emoties. Hiermee om leren gaan is zeer moeilijk. Daarom kun je geneigd zijn om te kiezen voor verslavende middelen of gedragingen. Dit kan dan een patroon worden om te ontsnappen aan je pijn en ongemak. Vraag hulp wanneer je weet dat het zo niet langer kan. Connection SGGZ is er voor jou! Bel: 040 303 5023 en deel je verhaal.

Onze persoonlijke, professionele behandeling voor jou 
In onze afkickkliniek bieden we behandelingen aan die helemaal zijn afgestemd op jouw situatie. Schematherapie kan een onderdeel zijn van jouw behandeling wanneer jij te maken hebt met borderline. Tijdens deze psychotherapie kijken we samen met jou naar jouw diepgewortelde patronen en geven we je handvatten hoe je hiermee kunt omgaan. 

Holistische aanpak
Daarnaast bieden we in jouw compleet integrale behandeling nog meer vormen van begeleiding en activiteiten aan. Zo zijn groepsgesprekken en het familieprogramma ook onderdelen van een behandeling. Wil jij meer informatie over onze behandeling en wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel: 040 303 5023. Ons team vertelt je graag over onze persoonlijke aanpak. 

Ja
Verslaving kan het verloop van borderline verergeren en ernstige complicaties veroorzaken. Door het gebruik van drugs of alcohol kan je emotionele instabiliteit verslechteren. Hierdoor vergroot je de kans op het maken van ongezonde keuzes voor jezelf, je gezondheid en relaties. 

Hulp
Wacht daarom niet als je weet dat het zo niet verder kan. Connection SGGZ is er voor jou of een dierbare die in deze situatie is beland. Bel: 040 303 5023 en deel je zorgen.

Ja
Wanneer je borderline hebt, kun je herstellen van een verslaving met de juiste behandeling en ondersteuning. Onze integrale behandeling bestaat uit schematherapie en andere therapievormen die aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Tijdens onze behandeling leren we je omgaan met borderline en het ontwikkelen van gezonde coping-strategieën. 

Informatie
Wil je meer weten over hoe we jou kunnen helpen of een dierbare? Neem contact op met ons team en we geven je graag het advies dat je nu nodig hebt. Bel: 040 303 5023.