Is alcoholisme erfelijk?

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Is alcoholisme erfelijk?

‘Alcoholisme is erfelijk’, klopt dit?

Nee, alcoholisme hoeft niet erfelijk te zijn. Aan de andere kant laten onderzoeken zien dat jij meer risico loopt op het ontwikkelen van een alcoholverslaving, wanneer je ouders of voorouders verslaafd zijn of waren aan alcohol. Voor zonen van alcoholafhankelijke ouders is dit nog wat groter dan voor dochters. Maar dit betekent natuurlijk niet dat iemand met een erfelijke aanleg ook daadwerke­lijk verslaafd raakt. Want wanneer je bewust kiest om niet of nauwelijks te drinken, kun je ook niet verslaafd raken. Aan de andere kant geldt: wanneer je geen erfelijke factor hebt, kan je opvoeding of omgeving invloed hebben op het ontwikkelen van een verslaving. Het ontstaan hiervan gebeurt vaak langzaam. Heb jij twijfels over jouw drankgebruik? Deel ze met ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen jou de hulp geven die je nu nodig hebt.

Bepalen jouw genen of je risico loopt op een alcoholverslaving?

Het is niet genetisch bepaald dat je verslaafd raakt aan alcohol. Het is wel aan te nemen dat je opvoeding een grote rol speelt in het ‘overbrengen’ van alcoholisme. Opgroeien bij ouders met een alcoholverslaving heeft hier een grote invloed op. Het kan zo zijn dat jij als kind dit gedrag gaat kopiëren en alcohol gaat zien als oplossing voor jouw problemen of als verdover van jouw pijn en verdriet. Hierdoor kan deze verslaving worden doorgegeven zonder dat er sprake is van een erfelijke aanleg. Jouw genen zijn dan niet de reden, maar het gedrag dat je van je ouders ziet. Zeker wanneer het hen niet lukt om te stoppen met drinken, kan dit zorgen voor een vicieuze cirkel die zelf moeilijk is te doorbreken. Het team van professionals en ervaringsdeskundigen van Connection SGGZ biedt hulp aan in deze situatie.

3 factoren die invloed hebben op de kans verslaafd te raken

 1. genetische aanleg

 2. sociale omgeving

 3. psychische gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat er een zekere erfelijke aanleg kan bestaan voor het krijgen van alcoholproblemen. Het is niet bekend hoe groot dit extra risico is. Voor kinderen van alcoholverslaafde ouders is het wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Daarnaast 

speelt de omgeving een grote rol. Drinkt je hele familie als jullie elkaar zien op een verjaardag? Of drinken je vrienden altijd zoveel alcohol tot ze niet meer kunnen? Wanneer je dit gedrag in je directe omgeving ziet, kan je dit als normaal gaan zien en het overnemen zonder daarover na te denken. Ook je psychologische kwetsbaarheid heeft invloed op je kans op het ontwikkelen van een verslaving. Zoals je gevoeligheid voor depressies of misschien heb je bepaalde andere psychische klachten waardoor je gevoelig bent voor alcoholisme. Heb jij het gevoel dat je door deze factoren geen controle meer hebt over jouw alcoholgebruik? Wacht dan niet en bel ons. Wij kunnen naar je luisteren en je begeleiden naar een leven zonder verslaving.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Wat je zelf kunt doen

Bovenstaande factoren hebben ongeveer alle drie evenveel invloed op het ontwikkelen van een alcoholverslaving. Vaak is het een combinatie die ervoor zorgt dat je de controle kwijtraakt. Je verliest jezelf in alcohol en het lukt je niet meer om hier zelfstandig mee te stoppen. Zo ontstaat langzaam de ziekte die wij verslaving noemen. Want niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Om duurzaam te herstellen, moet je als eerste aan jezelf toegeven dat je hulp nodig hebt. Deze eerste stap van het erkennen en hulp vragen is de moeilijkste. Hier hebben wij veel respect voor. Tijdens een intake kijken we vervolgens samen hoe we jouw op maat gemaakte behandeling kunnen samenstellen. Zo begeleiden wij je naar een leven waarin alcohol niet meer centraal staat.

Connection SGGZ is er voor jou

Wanneer ben ik een alcoholist? Dit kan een confronterende vraag zijn die al voor heel wat discussies heeft gezorgd met dierbaren. Vaak zien we dat er sprake is van verslaving wanneer ‘willen drinken’ is veranderd in ‘moeten drinken’ en jij niet meer zonder kan. Omdat je een verslaving niet alleen hebt, bieden wij ook hulp aan voor jouw familie met ons speciaal hierop afgestemde programma. Schakel ons in als jij vragen hebt over erfelijkheid en alcoholisme en je weet dat je onze hulp hierbij kunt gebruiken.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Alcoholisme en Erfelijkheid

Ja
Want het zorgt ervoor dat je hele familie last heeft van de ziekte die verslaving heet. Hiervoor hoef je dus zelf niet eens alcholverslaafde te zijn. Degene die het dichtst bij de verslaafde staan, gaan de invloed hiervan op hun leven direct ervaren. Denk maar aan het liegen over het alcoholgebruik of de kater de dag erna.

Kenmerken
Gedragskenmerken van een alcoholist: stemmingswisselingen, grillig gedrag, terugtrekken of geweld. Deze kunnen bij familie een gevoel oproepen geen controle meer te hebben over hun leven. Daardoor blijven ze vaak achter met gevoelens van woede, hulpeloosheid, gebrek aan zelfvertrouwen en waardigheid, schuldgevoelens, angst en depressie.

Familieprogramma Connection SGGZ
Daarom biedt Connection SGGZ hulp aan je directe omgeving in de vorm van het familieprogramma. Zo kan ook deze werken aan duurzaam herstel. Heb je hier vragen over? Wacht dan niet en bel vandaag nog voor het maken van een afspraak om je zorgen te delen. 

Invloed
Er zijn drie factoren die invloed hebben op het ontwikkelen van een alcoholverslaving. Deze zijn erfelijk, sociaal en psychisch. Ze hebben alle drie ongeveer evenveel invloed. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat alcoholisme erfelijk is.

Hulp
Ben jij door jouw erfelijke aanleg en ander factoren de controle over jouw alcoholgebruik kwijtgeraakt? Neem dan contact op met ons team van ervaringsdeskundigen en professionals. Zij weten als geen ander wat jij doormaakt en welke hulp past bij jou. Bel 040-2409078.

Genen
Er zijn verschillende onderzoeken geweest die dit in kaart hebben proberen te brengen. Zo blijkt uit een hiervan dat het Gen CYP2EI ervoor zorgt dat jij je na enkele glazen sterke drank meer dronken voelt dan anderen. Zoiets dergelijks is ook gevonden in het bloed van mensen die in Azië wonen. Dit werkt als een soort natuurlijke rem op alcoholverslaving. Want je wordt heel erg ziek, wat voorkomt dat je veel gaat drinken. Dit zou zorgen voor een laag risico op alcoholverslaving. 

Hoog of laag risico
Of je nu wel of niet bovenstaand gen of bloed hebt, bepaalt in de praktijk zeker niet de hoogte van het risico op het ontwikkelen van alcoholisme. Heb je hier vragen over of maak jij je zorgen? Neem dan contact op met ons team. Zij kunnen jou het advies en de antwoorden geven die je nodig hebt. 

Onderzoek
Dit laat zien dat zoons van alcoholverslaafde ouders meer kans lopen om zelf hieraan verslaafd te raken dan dochters. Dit zou komen doordat zoons zich meer dan dochters identificeren met hun vaders en zijn gedrag kopiëren. 

Alcoholverslaving
Wanneer een of allebei je ouders verslaafd zijn, heeft dit vaak grote gevolgen voor jouw leven. Ervaar jij hierdoor problemen in je dagelijks leven of heb je zelf problemen met jouw eigen alcoholgebruik? Deel deze dan met ons team. Wij zijn er voor jou. Bel 040-2409078.