Alcohol en benzo's een riskante mix

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Alcohol en benzo's een riskante mix

Alcohol en benzo's

De risico’s die horen bij de combinatie van benzodiazepinen en alcohol zijn nog niet bij iedereen bekend. Daarom delen wij hier deze informatie. Want wij zien in de praktijk dat een alcohol-en-benzo’s-mix kan leiden tot gevaarlijke situaties. Alcohol en benzodiazepinen, ofwel slaap- en kalmeringsmiddelen, versterken namelijk elkaars verdovende werking. Dit betekent dat de gevolgen onvoorspelbaar kunnen zijn en zelfs tot een coma of de dood kunnen leiden. Natuurlijk kan dit nooit de bedoeling zijn. Want je neemt per slot van rekening benzo’s om andere problemen op te lossen en niet om nog meer problemen te krijgen. Heb jij vragen over jouw benzo- of alcoholgebruik? Neem dan contact op met ons team van professionals. Zij geven je graag de antwoorden die je nu nodig hebt.

Wat er gebeurt wanneer je alcohol en slaap- en kalmeringsmiddelen combineert

Benzodiazepines zijn medicijnen die zorgen voor een gevoel van kalmte en ontspanning door de prikkels in je centrale zenuwstelsel te vertragen. Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn; oxazepam, lorazepam, Xanax of temazepam. De namen eindigen meestal op pam, daarom worden ze ook wel ‘pammetjes’ genoemd. Een arts kan deze kalmeringsmiddelen voorschrijven wanneer je last hebt van angst, paniekaanvallen of slaapproblemen. De bijwerkingen van deze middelen zijn heftig, daarom mag je ook niet deelnemen aan het verkeer wanneer je deze neemt. Combineer je ze vervolgens met alcohol, dan creëer je een onnodig hoog risico voor jouw gezondheid. Want zowel de alcohol als de benzo’s moeten door je lever worden afgebroken. Dit kan door de combinatie langzamer gaan, waardoor er een te hoge dosis van het medicijn of drug in je bloed ontstaat. Dit zorgt op de korte termijn voor bijwerkingen zoals oriëntatieproblemen, geheugenverlies, moeheid en ernstige ademhalingsproblemen.

Het 2 + 2 = 5 effect van alcohol en benzo’s op de lange termijn

Omdat alcohol en deze slaappillen elkaars dempende werking versterken, ontstaat er een riskante situatie. Dit noemen we het zogenaamde 2 + 2 = 5 effect, waardoor er onvoorspelbare agressieve reacties in je lichaam kunnen optreden. Want de combinatie kan zorgen voor black-outs en kan zelfs leiden tot coma of de dood. Ook is de kans groot om op de lange termijn een alcoholverslaving en medicijnverslaving te ontwikkelen. De vicieuze neerwaartse spiraal waar je dan in terecht kunt komen is vaak moeilijk zelf te doorbreken. Connection SGGZ kan jou de hulp bieden die nodig is wanneer je in deze situatie bent beland.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Is de combinatie van oxazepam en alcohol dodelijk?

Oxazepam is ook wel bekend als Seresta en wordt voorgeschreven bij slaapproblemen, angst en epilepsie. Daarnaast wordt het ook voorgeschreven als alcoholontwenningsmedicatie wanneer iemand aan het stoppen is met alcohol. Het is in Nederland een van de meest voorgeschreven kalmeringsmiddelen, met name voor vrouwen. Pak je de oorzaak niet aan waarom je dit middel krijgt voorgeschreven en gebruik je het langdurig en vaak, dan ontstaat de kans op een verslaving. Daarnaast werkt oxazepam relatief snel en dit geldt ook voor alcohol. Combineer je deze twee, dan wordt de versuffende werking versterkt. Bij hoge doseringen neem je ook het risico dat je lijf ermee ophoudt en je stopt met ademhalen. Ben je voor jouw gevoel de controle aan het kwijtraken als het gaat om jouw oxazepam- en alcoholgebruik? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal.

Hoe Connection SGGZ jou kan helpen

In onze afkickkliniek kunnen wij jou de behandeling bieden die jij nodig hebt om duurzaam te herstellen van een verslaving. Ons team bespreekt samen met jou de mogelijkheden en jij staat hierin altijd centraal. Onze op maat gemaakte begeleiding duurt zo lang jij het nodig hebt. Wacht daarom niet en bel vandaag met 040-2409078 voor het maken van een afspraak voor een intake. Jij kunt dit nummer ook bellen wanneer jij alleen advies wilt over alcohol en benzo’s.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Alcohol en Benzo's combinatie

Afhankelijk van dosering en andere factoren
Omdat zowel de benzo’s als de alcohol allebei moeten worden afgebroken door je lever, zorgt dit voor een extreem hoge belasting van dit orgaan. Afhankelijk van de dosering, frequentie en lichamelijke gezondheid is de tijd die hiervoor staat voor iedereen verschillend. 

Onnodig risico
Daarom wordt het combinatiegebruik van alcohol en benzo’s sterk afgeraden. Je lijf kan deze combinatie vaak niet aan waardoor je een onnodig risico loopt op black-outs, geheugenverlies, coma en zelfs overlijden.

Vragen
Heb jij vragen over jouw alcohol- en benzogebruik? Neem dan contact op met ons team. Zij kunnen deze voor jou beantwoorden en hulp bieden wanneer jij dit nodig hebt. Bel 040-2409078.

Af te raden
Bekende benzo’s, ook wel benzodiazepinen genoemd, zoals oxazepam, Xanax of temazepam, worden voorgeschreven bij klachten als angst en slaapproblemen. Wanneer je deze vervolgens combineert met alcohol, versterkt dit de werking en bijwerkingen van deze medicijnen. Hierdoor kun je last krijgen van sufheid, geheugenverlies en spierverslapping. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot een coma of de dood. 

Kans op verslaving
Naast de directe risico’s van deze combinatie kan er ook geleidelijk een verslaving ontstaan aan zowel alcohol als aan kalmeringsmiddelen. Herstellen van een verslaving vraagt de juiste professionele hulp. Bij Connection SGGZ kunnen wij jou deze bieden. Bel 040-2409078 voor het maken van een afspraak voor een intake.

De onvoorspelbare, agressieve combinatie
Wanneer je alcohol en benzodiazepinen combineert, loop je risico op:

 • extreme sufheid

 • geheugenverlies

 • spierverslapping

 • ademhalingsproblemen

 • black-outs

 • coma

 • overlijden

Dit zijn heftige situaties waarin direct medische hulp noodzakelijk is.

Heb jij hulp nodig?
Is je gebruik van alcohol en/of benzo’s uit de hand gelopen en ben je de controle kwijt? Wij weten dat erkennen dat je hulp nodig hebt de moeilijkste stap is. Ook weten wij dat een leven zonder verslaving bestaat, ook voor jou. Wacht daarom niet, neem vandaag nog contact met ons op en deel je verhaal. Bel 040-2409078.

Langzaam
Een verslaving ontstaat vaak geleidelijk. Daarbij heb je pas na een tijdje door dat je geen controle meer hebt over je gebruik. Alcohol en/of benzo’s gebruiken verandert langzaam van willen naar moeten. Stoppen lukt niet meer en je kan je geen leven meer zonder voorstellen.

Eerste stap
Erkennen dat je in deze situatie terecht bent gekomen en je hulp nodig hebt om er weer uit te komen, vraagt moed. Het zetten van de eerste, moeilijkste stap om hulp te vragen kan onmogelijk lijken, weten wij uit ervaring. Toch is dit de enige manier om de vicieuze cirkel van een verslaving te doorbreken. Deel je zorgen met ons team. Wij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je de begeleiding geven die je nu nodig hebt.