check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
 
 
 
 
 
12 stappen programma

Connection SGGZ is al jaren gespecialiseerd in verslavingszorg. Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-Vergunning en we bieden klinische en ambulante zorg, zowel in Nederland als in onze kliniek in Zuid-Afrika. Inhoudelijk bestaan onze bewezen effectieve behandelingen uit de volgende elementen: medische- en psychotherapeutische zorg, cognitieve gedragstherapie, community re-inforcement approach, sport en meditatie, psycho-educatie, systeemtherapie, spiritualiteit, ervaringsdeskundigheid, terugvalpreventie re-integratie en het 12 stappen programma van het Minnesota Model. Dit laatstgenoemde model is ruim zestig jaar geleden ontwikkeld op het Hazeldeninstituut in Minnesota, USA. Het Minnesota Model is gebaseerd op het 12-stappenprogramma van de Alcoholics Anonymous (AA).

 

De oorsprong van de 12 stappen

Het programma gaat ervan uit dat verslaving een chronische ziekte is, die lichaam, geest en ziel aantast. De stappen bevatten van oorsprong een religieuze insteek. In de loop van de jaren is de aanpak gemoderniseerd, zodat het model ook gebruikt kan worden als je niet religieus bent. Bij Connection SGGZ gebruiken we het 12-stappen Minnesota Model in combinatie met een behandeling die is afgestemd op het individu waarbij er naast specialisten en zorgverleners ook profesioneel opgeleide ervaringsdeskundige ex-verslaafden onderdeel uitmaken van het team.

 

De kracht van de ervaringsdeskundige en professionele hulp

Het unieke van de aanpak van Connection SGGZ is dat een gedragstherapeutische en een ervaringsgerichte benadering gecombineerd wordt. En dat maakt meteen het verschil met de ‘standaard’ AA begeleiding. De AA is een zelfhulpgroep, Connection SGGZ brengt de kracht van begeleiding door ervaringsdeskundigen en de inzet van professionele hulpverleners samen.

 

Het 12 stappen programma

Het 12-stappenprogramma is een programma waarmee het herstel wordt nagestreefd van mensen die kampen met een - vaak heftige - verslaving. De 12 stappen beschrijven het allereerste moment dat je erkent een probleem te hebben, tot aan het einde van de behandeling wanneer je zelf hersteld bent en bovendien met jouw ervaringen andere verslaafden probeert te helpen. Alhoewel de stappen door de AA in het leven zijn geroepen, zijn de twaalf stappen ook uitermate geschikt voor andere soorten verslavingen. 

 

Dit zijn de 12 stappen:

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage voor behandeling
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

"Nadat ik had toegegeven dat ik hulp nodig had, was het voor mij nog niet duidelijk hoe die hulp er dan uit moest gaan zien. Of wat mij überhaupt zou gaan helpen. Op aanraden van een vriend heb ik toen zelf gebeld met Connection SGGZ. Met behulp van hun programma en de 12 stappen heb ik weer overzicht over mijn leven. Ik weet het is niet in één keer klaar. Het is een proces, dat accepteer ik nu."

Stap 1

Toegeven van het probleem. Dit draait om het toegeven van ‘de nederlaag’ en erkenning: je hebt de strijd met het verslavende middel verloren en kunt niet in je eentje stoppen.

Stap 2

Bereidheid hulp te aanvaarden en jezelf een kans geven.

Stap 3

Aanvaard de hulp. Geef je over aan ‘het geweten’, het groepsgeweten of ‘de hogere macht’ en leer luisteren naar dit geweten om je leven weer richting te geven.

Stap 4

Vertrouwelijke opening van zaken. In deze stap maak je de balans op van je leven. Eerlijkheid staat voorop.

Stap 5

Bereidheid zelf te veranderen en het toegeven van de fouten die je als verslaafde gemaakt hebt. Neem iemand in vertrouwen.

Stap 6

Onderzoek je negatieve eigenschappen en zwakheden en leer er op een positieve manier mee om te gaan.

Stap 7

Uit dat je bereid bent te werken aan je gedrag. Je ziet je tekortkomingen onder ogen en gaat ermee aan de slag.

Stap 8

Terugkijken op het verleden: wie heb je schade berokkend met jouw verslaving? Je neemt verantwoording voor je daden.

Stap 9

Opruimen. Je maakt het goed met de mensen die je gekwetst hebt, zodat je een nieuw leven kunt beginnen.

Stap 10

Zelfonderzoek blijft een constante factor. Je blijft alert en ontloopt jezelf en je problemen niet langer.

Stap 11

Rust. Ook geestelijke verdieping blijft een vast onderdeel van je dagelijks leven.

Stap 12

Je geeft door wat jij geleerd hebt aan lotgenoten, zodat andere verslaafden ook hun weg naar herstel kunnen vinden.

Ben je benieuwd naar onze aanpak van het 12 stappen Minnesota Model en wil je er graag meer over weten? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Ik heb hulp nodig

Aanmelden
Contactformulier
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning