Ketamineverslaving en behandeling

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
 
Ketamineverslaving en behandeling

Ketamineverslaving en -behandeling

Ketamine is een narcosemiddel. Het is een synthetische drug die ook wel Keta, K of Special K wordt genoemd. Zowel voor operaties bij mensen als bij dieren wordt ketamine als narcosemiddel gebruikt. Maar omdat ketamine bepaalde bijwerkingen heeft, zoals hallicunaties, is het door de jaren heen ook een populaire drug geworden om recreatief te gebruiken. Ketamine is een tripmiddel waarbij het geestelijke bewustzijn van het lichamelijke gescheiden wordt. Zo kan het voor mensen na het gebuik van ketamine voelen alsof ze buiten hun eigen lichaam treden. De hallucinaties kunnen beangstigend zijn en bij een hoge dosis kan het voelen alsof je bijna dood gaat. Ketamine kan met name geestelijk zeer verslavend werken waardoor het uiteindelijk niet of nauwelijks meer mogelijk is om zelfstandig te stoppen.

 

Ketamineverslaving

Wanneer er sprake is van een langdurige periode waarin structureel veel ketamine is gebruikt dan is de kans groot dat iemand geestelijk afhankelijk is geworden van ketamine. Afhankelijkheid van ketamine kan ernstige klachten veroorzaken. Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een ketamineverslaving. Wij helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met ketamine. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage voor behandeling
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig!

Aanmelden

Effecten van ketamine

 • Het lichaam en de omgeving worden anders ervaren dan dat ze daadwerkelijk zijn
 • Iemand heeft vaak moeite om uit te leggen wat hij waarneemt en ervaart
 • Bij een hoge dosis gaat iemand hallucineren en soms is bewegen of praten dan niet meer mogelijk
 • De oriëntatie en coördinatie neemt af en iemand kan dan vaak niet meer recht lopen
 • Iemand kan verward overkomen en er kan sprake zijn van angst

Symptomen ketamineverslaving

 • Iemand bouwt tolerantie op en heeft steeds meer ketamine nodig om hetzelfde effect te krijgen
 • Het obsessief bezig zijn met het gebruik van ketamine en continue bezig zijn met de volgende keer dat er weer gebruikt gaat worden
 • Werk, school en de relatie met vrienden en familie verwaarlozen
 • Denken niet meer zonder ketamine te kunnen
 • Ondanks dat iemand graag wil stoppen en het meerdere malen probeert lukt het niet om te stoppen

Risico's ketamineverslaving

 • Het kan leiden tot ernstige geheugenproblemen
 • Tijdens het gebruik kan iemand misselijk worden en gaan overgeven. Omdat je buiten bewustzijn kan raken bestaat er het gevaar dat iemand stikt in zijn eigen braaksel
 • Ketamine onderdrukt pijnprikkels en verminderd de spiercoördinatie, daardoor kan iemand zich ernstig verwonden zonder dat diegene het in de gaten heeft
 • Ernstige angsten en psychoses
 • In combinatie met alcohol of GHB kan het leiden tot bewusteloosheid, ademhalingsproblemen en een coma.
 • In combinatie met cocaïne of amfetamine is het risico op hart en vaatziekten aanzienlijk

Ben ik ketamineverslaafd?

Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een verslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel er gebruikt wordt en wat de consequenties van het gebruik zijn. Er is sprake van een ketamineverslaving wanneer er sprake is van structureel gebruik en iemand afhankelijk is geworden van het middel. Zelfstandig stoppen is dan niet of nauwelijks meer mogelijk en het gebruik leidt dan continu tot dezelfde problemen.

De eerste stap

Als jij je aanmeldt bij ons voor een ketamineverslaving dan is de belangrijkste stap gezet. Omdat wij verslaving heel goed begrijpen en veel ervaring hebben met het behandelen van een ketamineverslaving gaan wij respectvol en onbevooroordeeld te werk. Door middel van een behandeling bij Connection SGGZ is herstellen van een ketamineverslaving wel degelijk mogelijk.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Ketamineverslaving

Hallucinerend
Ketamine is een narcosemiddel dat begin jaren zestig werd uitgevonden. Vanwege de hallucinerende bijwerkingen is het vervolgens ook ontdekt als partydrug. Waarbij het in lage en hoge doseringen wordt gebruikt. In het eerste geval ervaar je vaak een dromerig gevoel. Hoge doseringen kunnen leiden tot ernstige hallucinaties. Het voelt dan alsof je lichaam en geest van elkaar zijn gescheiden. Een te hoge dosering kan leiden tot een zogenaamde K-hole, met andere woorden: een bad trip.

Tolerantie
We weten van ketaminegebruik dat er vrij snel tolerantie optreedt. Dat betekent dat je lijf elke keer meer nodig heeft voor hetzelfde gewenste effect. Daarnaast is de werking relatief kort. Dit maakt de kans op ketamineverslaving aanzienlijk.

Langdurig gebruik
Wanneer er sprake is van een langdurige periode waarin je structureel veel ketamine hebt gebruikt, dan is de kans groot dat je geestelijk afhankelijk bent geworden van deze drug. Afhankelijkheid kan ernstige klachten veroorzaken.

Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een ketamineverslaving. Wij helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met ketamine. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.

Je eigen hersencellen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij het ontstaan en bij het verdere verloop van verslaving delen van de hersenen betrokken zijn, zoals het beloningscentrum, het geheugen en de neocortex. Stoppen met een middel waaraan je verslaafd bent, is dus helemaal niet simpel, omdat je eigen hersencellen je dwarszitten.

Definitieve verandering
Bovendien zorgt langdurig ketaminegebruik voor een definitieve verandering: er komen minder dopaminereceptoren en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen raakt je nog vatbaarder voor verslaving. Met deze wetenschap zou je ketamineverslaving dus een (geestelijke) ziekte kunnen noemen.

Erfelijk ja of nee?
Volgens onderzoeken lijkt drugsgebruik erfelijk te zijn. Het hoeft echter niet te betekenen dat jij ook verslaafd wordt als een van je ouders verslaafd is of was. Omgevingsomstandigheden kunnen het effect van verhoogde vatbaarheid verminderen.

Familieziekte
Verslaving kun je wel bestempelen als ‘familieziekte’. Een verslaving heeft namelijk niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Daarom heeft Connection SGGZ tijdens de behandeling ook graag contact met het sociale systeem van de cliënt. Op deze manier helpen wij familie en vrienden om te leren omgaan met de effecten.

Familieprogramma
Meer weten over ons familieprogramma? Neem dan telefonisch contact op via 040-3035023.