Ketamineverslaving en behandeling

Ketamineverslaving en behandeling

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
 

Ketamineverslaving en -behandeling

Ketamine is een narcosemiddel. Het is een synthetische drug die ook wel Keta, K of Special K wordt genoemd. Zowel voor operaties bij mensen als bij dieren wordt ketamine als narcosemiddel gebruikt. Maar omdat ketamine bepaalde bijwerkingen heeft, zoals hallicunaties, is het door de jaren heen ook een populaire drug geworden om recreatief te gebruiken. Ketamine is een tripmiddel waarbij het geestelijke bewustzijn van het lichamelijke gescheiden wordt. Zo kan het voor mensen na het gebuik van ketamine voelen alsof ze buiten hun eigen lichaam treden. De hallucinaties kunnen beangstigend zijn en bij een hoge dosis kan het voelen alsof je bijna dood gaat. Ketamine kan met name geestelijk zeer verslavend werken waardoor het uiteindelijk niet of nauwelijks meer mogelijk is om zelfstandig te stoppen.

 

Ketamineverslaving

Wanneer er sprake is van een langdurige periode waarin structureel veel ketamine is gebruikt dan is de kans groot dat iemand geestelijk afhankelijk is geworden van ketamine. Afhankelijkheid van ketamine kan ernstige klachten veroorzaken. Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een ketamineverslaving. Wij helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met ketamine. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage voor behandeling
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig!

Aanmelden

Effecten van ketamine

 • Het lichaam en de omgeving worden anders ervaren dan dat ze daadwerkelijk zijn
 • Iemand heeft vaak moeite om uit te leggen wat hij waarneemt en ervaart
 • Bij een hoge dosis gaat iemand hallucineren en soms is bewegen of praten dan niet meer mogelijk
 • De oriëntatie en coördinatie neemt af en iemand kan dan vaak niet meer recht lopen
 • Iemand kan verward overkomen en er kan sprake zijn van angst

Symptomen ketamineverslaving

 • Iemand bouwt tolerantie op en heeft steeds meer ketamine nodig om hetzelfde effect te krijgen
 • Het obsessief bezig zijn met het gebruik van ketamine en continue bezig zijn met de volgende keer dat er weer gebruikt gaat worden
 • Werk, school en de relatie met vrienden en familie verwaarlozen
 • Denken niet meer zonder ketamine te kunnen
 • Ondanks dat iemand graag wil stoppen en het meerdere malen probeert lukt het niet om te stoppen

Risico's ketamineverslaving

 • Het kan leiden tot ernstige geheugenproblemen
 • Tijdens het gebruik kan iemand misselijk worden en gaan overgeven. Omdat je buiten bewustzijn kan raken bestaat er het gevaar dat iemand stikt in zijn eigen braaksel
 • Ketamine onderdrukt pijnprikkels en verminderd de spiercoördinatie, daardoor kan iemand zich ernstig verwonden zonder dat diegene het in de gaten heeft
 • Ernstige angsten en psychoses
 • In combinatie met alcohol of GHB kan het leiden tot bewusteloosheid, ademhalingsproblemen en een coma.
 • In combinatie met cocaïne of amfetamine is het risico op hart en vaatziekten aanzienlijk

Ben ik ketamineverslaafd?

Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een verslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel er gebruikt wordt en wat de consequenties van het gebruik zijn. Er is sprake van een ketamineverslaving wanneer er sprake is van structureel gebruik en iemand afhankelijk is geworden van het middel. Zelfstandig stoppen is dan niet of nauwelijks meer mogelijk en het gebruik leidt dan continu tot dezelfde problemen.

De eerste stap

Als jij je aanmeldt bij ons voor een ketamineverslaving dan is de belangrijkste stap gezet. Omdat wij verslaving heel goed begrijpen en veel ervaring hebben met het behandelen van een ketamineverslaving gaan wij respectvol en onbevooroordeeld te werk. Door middel van een behandeling bij Connection SGGZ is herstellen van een ketamineverslaving wel degelijk mogelijk.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Ketamineverslaving


Narcose
Ketamine is een narcosemiddel dat begin jaren zestig werd uitgevonden. Hallucinaties is een van de bijwerkingen van het middel. Ketamine wordt in lage en in hoge dosering gebruikt. In het eerste geval wordt ketamine gebruikt als partydrug aangezien lage doseringen voor een dromerig gevoel bij de gebruiker zorgen. Te hoge doseringen kunnen leiden tot hallucinaties. Het voelt dan alsof lichaam en geest van elkaar zijn gescheiden. Een hoge dosering kan leiden tot een zogenaamde K-hole, met andere woorden een bad trip.

Tolerantie
We weten van ketaminegebruik dat er vrij snel tolerantie optreedt. Dat betekent dat je lijf elke keer meer nodig heeft voor hetzelfde gewenste effect. Daarnaast is de werking relatief kort. Dit maakt de kans op ketamineverslaving aanzienlijk.

Langdurig gebruik
Wanneer er sprake is van een langdurige periode waarin structureel veel ketamine is gebruikt, dan is de kans groot dat iemand geestelijk afhankelijk is geworden van deze drug. Afhankelijkheid kan ernstige klachten veroorzaken.

Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een ketamineverslaving. Wij helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met ketamine. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.

Probleem ja of nee?
Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een ketamineverslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel er gebruikt wordt en wat de consequenties van het gebruik zijn.

Structureel gebruik
Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gebruik tot problemen leidt, is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040-3035023.


Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een ketamineverslaving. We helpen onze cliënten op een verantwoorde en betrokken manier te stoppen met je drugsverslaving.

Korte wachtlijsten
We werken niet met lange wachtlijsten en maken graag een afspraak voor een intake op korte termijn. Bel nu met 040-3035023 voor hulp.


Al onze behandelingen worden vergoed
Omdat Connection SGGZ in het bezit is van een WTZa vergunning en omdat iedere Nederlander verzekerd is voor Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg worden al onze behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op persoonlijke en specialistische gezondheidszorg vragen wij geen eigen bijdrage voor de behandeling.

Bijkomende kosten
Voor eigen rekening zijn de ticket- en comfortkosten. Deze zijn afhankelijk van de locatie van je behandeling en vind je terug op onze pagina over kosten en vergoedingen. Het enige wat wij verder vragen van jou is de bereidwilligheid om de verslaving aan te pakken met jouw volledige inzet.


Ervaring
Als jij je aanmeldt bij Connection SGGZ voor hulp bij een ketamineverslaving, dan heb je de belangrijkste stap al gezet. Omdat wij drugsverslaving heel goed begrijpen en veel ervaring hebben met het behandelen hiervan, gaan wij respectvol en onbevooroordeeld te werk. Door behandeling in onze kliniek in Eindhoven of Zuid-Afrika is herstellen van een drugsverslaving wel degelijk mogelijk.

Afkicken
Afhankelijk van de verslavingsproblematiek, richten we ons op het onder controle krijgen van het gebruik, het afkicken en het leren voorkomen van een terugval. Onze Nederlandse en Zuid-Afrikaanse specialisten hebben veel ervaring met speedverslaving en begrijpen als geen ander wat je nodig hebt. Tijdens de intake brengen we je behoeften en mate van verslaving in kaart. Er wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld waarmee je onder begeleiding van onze professionele staf aan de slag gaat.

Wij helpen je
Ketamineverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder het middel waaraan je verslaafd was. Wij helpen je hierbij: bel 040-3035023 om een intake af te spreken.


Narcosemiddel
Ketamine is een narcosemiddel. Het is een synthetische drug die bepaalde bijwerkingen heeft, zoals hallucinaties. Door de jaren heen is het een populaire drug geworden om recreatief te gebruiken. Het is een tripmiddel waarbij het geestelijke bewustzijn van het lichamelijke gescheiden wordt. Zo kan het voor mensen na het gebruik van ketamine voelen alsof ze buiten hun eigen lichaam treden. De hallucinaties kunnen beangstigend zijn en bij een hoge dosis kan het voelen alsof je bijna dood gaat.

Geestelijk zeer verslavend
Ketamine kan met name geestelijk zeer verslavend werken waardoor het uiteindelijk niet of nauwelijks meer mogelijk is om zelfstandig te stoppen.

Symptomen ketamineverslaving:
 • Iemand bouwt tolerantie op en heeft steeds meer ketamine nodig om hetzelfde effect te krijgen.
 • Het obsessief bezig zijn met het gebruik van ketamine en continue bezig zijn met de volgende keer dat er weer gebruikt gaat worden.
 • Werk, school en de relatie met vrienden en familie worden verwaarloosd.
 • Denken niet meer zonder ketamine te kunnen.
 • Ondanks dat iemand graag wil stoppen en het meerdere malen probeert, lukt dit niet.

Risico’s ketamineverslaving:
 • Het kan leiden tot ernstige geheugenproblemen.
 • Tijdens het gebruik kan iemand misselijk worden en gaan overgeven. Omdat je buiten bewustzijn kan raken bestaat er het gevaar dat je stikt in je eigen braaksel.
 • Ketamine onderdrukt pijnprikkels en vermindert de spiercoördinatie, daardoor kan iemand zich ernstig verwonden zonder dat diegene dat in de gaten heeft.
 • Ernstige angsten en psychoses.
 • In combinatie met alcohol of GHB kan het leiden tot bewusteloosheid, ademhalingsproblemen en een coma.
 • In combinatie met cocaïne of amfetamine is het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

In gesprek
Ga in gesprek met de ketamine-verslaafde op een goed gekozen moment, dus niet als hij of zij gebruikt heeft. Breng het drugsgebruik op een niet-beschuldigende manier ter sprake. Vraag hoe de verslaafde zelf het liefste gesteund wil worden en maak aan de hand daarvan afspraken voor de toekomst. Uit je waardering voor wat er wel goed gaat.

Stress
Dichtbij iemand staan die ketamineverslaafd is zorgt voor stress. Je kunt je schuldig voelen, boos zijn of je erg eenzaam voelen. Je mag best erkennen dat het niet meer gaat, dat je aan het einde van je krachten bent. Het is niet makkelijk om tot de conclusie te komen dat er hulp van buitenaf nodig is.

Neem contact op
Wil je een luisterend oor en ben je benieuwd naar wat Connection SGGZ voor jou kan betekenen? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-3035023.


Je eigen hersencellen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij het ontstaan en bij het verdere verloop van verslaving, delen van de hersenen betrokken zijn, zoals het beloningscentrum, het geheugen en de neo cortex. Stoppen met een middel waaraan je verslaafd bent is dus helemaal niet simpel omdat je eigen hersencellen je dwarszitten.

Definitieve verandering
Bovendien zorgt langdurig ketamine-gebruik voor een definitieve verandering: er komen minder dopaminereceptoren en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen raakt iemand nog vatbaarder voor verslaving. Met deze wetenschap zou je ketamineverslaving dus een (geestelijke) ziekte kunnen noemen.


Erfelijk ja of nee?
Volgens onderzoeken lijkt drugsgebruik erfelijk te zijn. Het hoeft echter niet te betekenen dat jij ook gebruiker wordt als een van je ouders verslaafd is of was. Omgevingsomstandigheden kunnen het effect van verhoogde vatbaarheid doen afnemen.

Familieziekte
Verslaving kun je wel bestempelen als ‘familieziekte’. Een verslaving heeft namelijk niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Daarom heeft Connection SGGZ tijdens de behandeling ook graag contact met het sociale systeem van de cliënt. Op deze manier helpen wij familie en vrienden om te leren omgaan met de effecten.

Familieprogramma
Meer weten over ons familieprogramma? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-3035023.