Wil jij stoppen met alcohol drinken?

Wil jij stoppen met alcohol drinken?

Merk je dat het drinken van alcohol steeds meer onderdeel uitmaakt van je dagelijkse routine? Drink je tegen stress, om emoties te onderdrukken, als verwennerij, tijdverdrijf of gewoon voor de gezelligheid? Iedereen doet het en alcohol is overal; eraan ontsnappen lijkt soms onmogelijk. Maar misschien merk je dat drinken steeds meer de overhand neemt in je leven en dat je in de problemen komt met werk of je relatie. Wil jij nu stoppen met alcohol drinken
 

Problematisch drinkgedrag

Een alcoholverslaving herken je aan een onbedwingbare behoefte aan alcohol en een patroon van problematisch drinkgedrag. Alcohol drinken maakt deel uit van onze samenleving, het hoort er vaak gewoon bij. Op een feestje om te ontspannen, ’s avonds thuis om even niet teveel na te denken, op een terrasje bij lekker weer. Iedere dag alcohol drinken is echter ongezond en het wordt een probleem als je alleen nog maar kunt denken aan je volgende glas bier, wijn of sterke drank.
 

Afkicken van alcohol

Afkicken van alcohol is niet eenvoudig, je krijgt te maken met ontwenningsverschijnselen. Dit begint ongeveer zes tot acht uur nadat je wil stoppen met alcohol drinken. De verschijnselen verschillen van persoon tot persoon en zijn ook afhankelijk van je mate van verslaving. He begint vaak met trillende handen en misselijkheid. Ook spierpijn en hoofdpijn horen er vaak bij, net als veel zweten en onrust. Dit lijkt mee te vallen, maar je kunt er flink last van hebben. Bovendien kunnen er nog ernstigere symptomen optreden, zoals een delirium met waanbeelden en trillingen over het hele lichaam.
 

Stoppen met alcohol drinken

Wil jij stoppen met alcohol drinken? Maak dan een afspraak voor een intake. Uit de intake zal blijken welke behandeling het beste bij je past: een ambulante behandeling in Eindhoven of een klinische behandeling. Een opname vindt plaats in afkickkliniek Landgoed Kortenbos in Meerlo of in kliniek Rustenburg in Zuid-Afrika. Het kan zijn dat je eerst een detox moet doorgaan voordat je aan de behandeling begint. Onderneem nu actie om van je verslaving af te komen. Je mag altijd contact opnemen, zodat we kunnen toelichten hoe wij de behandeling aanpakken. Bel rechtstreeks via 040-3035023 om een intake af te spreken. Als je eenmaal het nummer hebt ingetoetst, is die belangrijk eerste stap gezet.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage voor behandeling
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland & Zuid Afrika

Bel ons, wij helpen

040-3035023

Een paar tips

We geven je een paar tips om je op weg te helpen bij het stoppen met alcohol drinken.

 • Maak er een challenge van. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld een maand niet drinkt. ‘Dry January’ of ‘Sober October’ kan iedere maand van het jaar plaatsvinden, toch? Je zal ontdekken dat je je zonder alcohol al snel wat frisser en beter voelt!
 • Sta stil bij je drinkgedrag. Wanneer zijn die momenten dat je graag de koelkast opentrekt voor dat biertje of een glas wijn wil inschenken? Nog beter: schrijf het op in een schrift of gebruik notities in je telefoon. De achterliggende emoties komen zo al snel aan het licht. Wil je definitief stoppen met drinken? Dan is het een goed idee om met die achterliggende emoties aan de slag te gaan.
 • Kies bewust je gezelschap. Spreek af met vrienden of familie waarvan je weet dat ze het prima vinden om onder het genot van een kop koffie of thee bij te kletsen. Je hebt gegarandeerd een gezellige middag of avond zonder alcohol, win win!
 • Werk aan je sociale vaardigheden. Deze tip kan lastig zijn, maar verhoogt wel de slagingskans. De meeste drinkers zijn ooit begonnen met alcohol drinken omdat het ze zelfvertrouwen geeft. Je remmingen verdwijnen en je durft met iedereen een praatje te maken. Zeker bij een onzekere puberteit is dit een trigger om steeds vaker en meer te drinken. Onze tip: werk aan je sociale vaardigheden en je hebt alcohol niet meer nodig. Het vereist wat inzet, maar je kunt er de kans op verslaving door verminderen. Daarnaast heb je hier je hele verdere leven plezier van.
 • Bepaal zelf hoeveel je drinkt. Weer dat zelfvertrouwen dus. Zeg nee als er automatisch wordt bijgeschonken of doe gewoon langer over het leegdrinken van je glas.
 • Wissel af met water. Deze klassieke tip mag zeker niet ontbreken: wissel je glas alcohol telkens af met een glas water. Je kunt ook de timer op je telefoon zetten en stoppen met drinken als het bijvoorbeeld middernacht is. Dan stap je over op water of frisdrank.
 

Hulp bij alcoholverslaving

Bovenstaande stoppen met alcohol tips zijn suggesties. Misschien heb je al een paar keer een poging gedaan om te minderen met alcohol en heb je een van deze tips daarvoor gebruikt. Of je hebt alle tips al eens geprobeerd maar het heeft geen verbetering opgeleverd, je blijft drinken en je weet niet hoe je nog zonder alcohol zou kunnen functioneren. Neem dan contact op met Connection SGGZ voor advies over alcoholverslaving. Als je er zelf niet meer uitkomt is een gesprek met een van onze begeleiders al een belangrijke stap in de goede richting. We helpen je graag.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op"
Vraag om advies
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.