Wat is een overdosis?

Wat is een overdosis?

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning

Een overdosis en je lichaam

Het nemen van voor je lichaam onbekende stoffen kan zorgen voor een fatale reactie. Je lichaam kan niet omgaan met het middel of de dosis en veroorzaakt een fout in jouw systeem. Wat een overdosis is, is voor iedereen verschillend. Wel weten we dat het gebruiken van bepaalde hoeveelheden en combinaties voor ziekte en zelfs de dood zorgen. Heftige consequenties wanneer je niet weet wat je gebruikt en of je lichaam hier mee om kan gaan.

 

De hoeveelheid en combinaties zijn voor iedereen verschillend

Een overdosis is een bepaalde hoeveelheid van een chemische substantie die je inneemt. Deze hoeveelheid zorgt er voor dat de natuurlijke processen in je lichaam dusdanig verstoord raken dat het ziekte en soms dood als gevolg heeft. Je vergiftigt jezelf met een overdosis. Waar de één zijn lijf vergiftigt met het drinken van 10 glazen alcohol, kan het bij de ander de combinatie van 8 glazen alcohol en 2 lijntjes cocaïne zijn. De hoeveelheid en combinaties die een overdosis maken, zijn voor iedereen verschillend. Soms weet je ook niet wat je in je lijf stopt, bijvoorbeeld met designerdrugs, met alle gevolgen die dit met zich meebrengt. 

 

Weet jij hoe jouw lijf reageert op drugs, alcohol of medicijnen?

De hoeveelheid drugs, alcohol of medicijnen die jouw lijf kan verdragen, is afhankelijk van je lengte, gewicht, en je algehele conditie en gezondheid. Wanneer je voor het eerst drugs, alcohol of bepaalde medicijnen gebruikt, weet je niet hoe jouw lijf hierop reageert. Bij medicijnen bepaalt een arts of het verantwoord is en of het medicijn het gewenste effect geeft. Bij drugs en alcohol ben je afhankelijk van je zelfkennis over je lijf en adviezen die je krijgt van anderen. Dit maakt dat het een onverantwoorde keuze kan zijn, omdat jij de consequenties niet kunt overzien. Je weet niet wat je aan effect mag verwachten en wat de gevolgen op de lange termijn zijn.
 

Hoe herken je een overdosis?

Je bent op een feestje en je ziet dat je vriendin naast je op de grond valt en niet meer aanspreekbaar is. Je weet dat ze heeft gebruikt, bel dan direct 112!

Onderstaande kenmerken zien we terug bij mensen die een overdosis hebben genomen:

 • Grote of kleine pupillen

 • Een vreemde huidskleur

 • Buikkrampen 

 • Misselijkheid

 • Zweten en hoge temperatuur

 • Bewusteloosheid 

 • Problemen met ademhalen

 • Hartfalen

 • Epileptische aanval

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage voor behandeling
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland & Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

De risico’s van feesten en een overdosis

De vermoeidheid die na een tijdlang feesten om de hoek komt kijken, heeft een grote invloed op het risico van een overdosis. Ook het tijdstip waarop je gebruikt, heeft een groot effect. Want in de nacht wil je lichaam rusten en herstellen en niet feesten. Je lichaam is moe en kan de alcohol of drugs niet meer verwerken: je valt letterlijk om. Feesten, drugs en alcohol horen bij elkaar. Maar soms zijn ze een fatale combinatie. De verleiding en de mogelijkheid om bijvoorbeeld MDMA of cocaïne te gebruiken, zijn groot. Hierdoor is de kans dat je niet de juiste dosering neemt of middelen van een slechte kwaliteit ook groter. Zo kan zelfs het eenmalig gebruiken van MDMA al een dodelijke afloop tot gevolg hebben. 

 

Ieder lijf is anders

Ben je bewust van het feit dat je maar één lijf hebt. Ieder lijf is anders en reageert anders. Wanneer je een hartafwijking hebt of een defect bloedvat in je hersenen kan zelfs een lage dosering fatale consequenties geven. Ook het combineren van diverse drugs met alcohol of medicijnen maakt dat jij je leven onnodig op het spel zet. Vraag daarom op tijd hulp als je weet dat het zo niet langer kan.

 

Wanneer je bewust kiest voor een overdosis 

De andere kant van niet weten wat een overdosis is en wat zoiets met je doet, is het met opzet kiezen voor een overdosis. Je gaat bewust op zoek naar middelen die een einde maken aan jouw leven. Om niet naar deze gedachte te handelen, is één moment nodig dat jij je beseft dat jouw leven waardevol is en geleefd wil worden door jou. Deze gedachte kan ook horen bij een verslaving. Om je hierbij te helpen, luisteren wij naar jouw verhaal en gaan je begeleiden naar een leven dat weer van jou is.

 

Wacht niet en zet de eerste stap

In onze klinieken in Meerlo en Zuid-Afrika gaan we samen met jou alle stappen zetten die jij   nodig hebt om jouw leven weer te leven. Deze eerste stap zetten vraagt moed. Daar hebben wij respect voor. Het erkennen dat er een probleem is en dat je het zelf niet meer kunt oplossen, is vaak een pijnlijk besef. Samen met onze ervaringsdeskundigen en specialisten gaan we kijken naar wat jij nodig hebt. Wacht niet, zet de eerste stap en neem contact op.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op"
Contact opnemen
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Wat is een Overdosis?

Je vergiftigd jezelf met een overdosis

Een overdosis is een bepaalde hoeveelheid van een chemische substantie die je inneemt en die er voor zorgt dat de natuurlijke processen in je lichaam dusdanig verstoord raken dat het ziekte en soms dood als gevolg heeft.

Hulp

Ook het combineren van diverse drugs met alcohol of medicijnen maakt dat jij je leven onnodig op het spel zet. Vraag daarom op tijd hulp als je weet dat het zo niet langer kan.

Nee!

Ieder lijf is anders

Waar de één zijn lijf vergiftigt met het drinken van 10 glazen alcohol kan het bij de ander de combinatie van 8 glazen alcohol en 2 lijntjes cocaïne zijn. De hoeveelheid en combinaties die een overdosis maken, zijn voor iedereen verschillend. Wij zien in onze klinieken dat wat voor de één een overdosis is, bij de ander een minder effect heeft.

De kenmerken van een overdosis

 • Grote of kleine pupillen

 • Een vreemde huidskleur

 • Buikkrampen 

 • Misselijkheid

 • Zweten en hoge temperatuur

 • Bewusteloosheid 

 • Problemen met ademhalen

 • Hartfalen

 • Epileptische aanval

Onderneem direct actie!

Vertrouw je het niet, bel 112. De manier waarop je snel en juist reageert op een dergelijke situatie kan levens redden. Wacht daarom niet en onderneem direct actie!

Probleem ja of nee?

Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een verslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel er gebruikt wordt en wat de consequenties van het gebruik zijn.

Structureel gebruik

Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gebruik tot problemen leidt, is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040-7201016.

Neem contact op

Wij beantwoorden graag al je vragen over afkicken of we maken direct een afspraak voor een intakegesprek op korte termijn. Neem tijdens werkdagen telefonisch contact op met Connection SGGZ via 040-7201016.