Waarom blijf je gevoelig voor verslaving?

Waarom blijf je gevoelig voor verslaving?

Verslavende middelen zijn onweerstaanbaar. Als je ooit verslaafd bent geweest, dan blijf je ernaar verlangen. Dit verlangen is zo sterk, dat je nergens anders meer aan kunt denken. Problemen waarin je verzeild bent geraakt doen er niet meer toe, zolang jij maar kan gebruiken. Ook als je bent afgekickt, blijft dit zo. Waarom blijf je eigenlijk zo gevoelig voor verslaving?
 

Opgeslagen herinneringen

Het gevoel dat een drugsverslaving of alcoholverslaving met zich meebrengt, wordt opgeslagen in het beloningscentrum van je geheugen. De herinnering aan dat gevoel worden zo opgeslagen, dat het hele krachtige herinneringen worden. Je hersenen passen zich hier dus naar aan en die verandering in het geheugen is blijvend. Zelfs jaren nadat je bent afgekickt, later kunnen deze herinnering nog opgeroepen worden en kun je dus weer enorm verlangen naar het gebruiken van verdovende middelen. Bijvoorbeeld als je onverwacht iemand tegenkomt uit die scene waarmee je vaak gebruikte. Het antwoord op ‘Waarom blijf je gevoelig voor verslaving’ ligt dus bij je hersenen.
 

Het hunkerbrein

Iedereen wordt geboren met een ander paar hersenen die een andere structuur hebben. Daarom zijn sommige mensen vanaf hun geboorte al gevoeliger voor de belonende effecten van verslavende middelen. Aan de andere kant veranderen de hersenen ook bij het ouder worden. Drugs ‘kapen’ dus als het ware het natuurlijke beloningssysteem door het wel vijf tot tien keer sterker te prikkelen. Jongeren zijn overigens extra vatbaar voor verslaving, omdat de hersenen nog in volle ontwikkeling zijn. Een ander effect van langdurig gebruik van verslavende middelen is dat je hersenen en je lichaam eraan gewend raken. Er treden veranderingen in de hersenen en het lichaam op, waardoor er steeds meer nodig is om hetzelfde effect te krijgen. 

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage voor behandeling
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland & Zuid-Afrika

Bel ons, wij helpen

040-3035023

Conditionering

Verslaving is sterk onderhevig aan conditionering. Door herhaaldelijk in een bepaalde setting drugs te gebruiken, raakt het lichaam eraan gewend en speelt het er vast op in. Gebruik je altijd drugs met een bepaalde groep vrienden bij het uitgaan? Dan voel je waarschijnlijk al bij het zien van een van die personen uit de groep de behoefte aan drugs opspelen. Ook als is de setting helemaal anders, en kom je hem of haar tegen in bijvoorbeeld de supermarkt. Het mechanisme hierachter heet homeo­stase. Om disbalans te voorkomen, neemt het lichaam vast voorzorgsmaatregelen als drugsgebruik waarschijnlijk is. Een drug die bijvoorbeeld de bloeddruk verlaagt, zal bij een dergelijke ‘trigger’ de bloeddruk doen laten stijgen. Het lichaam wordt klaargemaakt om de drugs te verwerken.
 

Psychische problemen

Vaak gaat een verslaving samen met onderliggende oorzaken of psychische problemen, zoals depressie of angststoornissen. Uit de meest recente onderzoeken naar de combinatie van verslaving en psychische problemen blijkt dat mensen met psychiatrische aandoeningen door erfelijke aanleg gevoeliger zijn voor middelen als alcohol en drugs. Dit beïnvloedt elkaar zo, dat deze groep extra gevoelig zal blijven voor verslaving. Het specialistische team van Connection SGGZ bestaat uit een team van onder andere artsen, psychiaters, meerdere psychologen en coaches. Ook ervaringsdeskundigen maken deel uit van de professionele begeleiders, zij begrijpen als geen ander wat een verslaving met je kan doen en waarom je gevoelig blijft voor verslaving. Neem contact op als je een terugval hebt of direct hulp zoekt. Wij staan voor je klaar.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op"
Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Naam: is verplicht.
Woonplaats: is verplicht.
Telefoonnummer: is verplicht.
Bericht: is verplicht.