Verslavingsproblematiek

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Verslavingsproblematiek

Verslavingsproblematiek

Wanneer ben je verslaafd? Het antwoord hierop is heel simpel: wanneer jij je geen leven meer zonder het middel of gedrag kunt voorstellen. Je bent afhankelijk geworden van bijvoorbeeld drugs of gamen en bent verslaafd. Je wil het niet meer nemen of doen, maar je moet het nemen of doen. Je kan niet meer zonder alcohol, medicijnen of gokken. De gevolgen van een verslaving zorgen voor problemen in je leven. We spreken daarom van verslavingsproblematiek

 

Hoe herken je een verslaving?

Een verslaving houdt je lange tijd vaak prima verborgen. Sterker nog, je hebt er zelfs alleen maar plezier van. Jij bepaalt wanneer je het gebruikt of doet en je geniet van het gevoel dat het je geeft. Je bent “in control”, denk je. Maar er komt er een punt dat je aan niets anders meer kunt denken dan aan bijvoorbeeld alcohol, drugs, medicijnen, gamen of gokken. Je gaat je leven aanpassen zodat jij het zo snel mogelijk weer kunt gebruiken of doen. Vanaf dat moment ben je compleet afhankelijk geworden van het middel of gedrag. Je bent verslaafd. Vaak herken je dit niet bij jezelf. Het vraagt om een vorm van alertheid die je juist met de verslaving uitschakelt. Daarom zijn het vaak mensen in je directe omgeving die de verslavingsproblematiek herkennen omdat je gedrag, lichaam en leven is veranderd op een negatieve manier. Luister daarom naar de signalen vanuit je omgeving en herken de signalen bij jezelf als je niet meer zonder het middel of gedrag kan leven.

 

Waar komt de verslaving vandaan?

Al zolang de mensheid bestaat zijn we op zoek naar manieren om ons leven mooier, beter en spannender te maken. Het vaak willen laten verdwijnen van een vorm van innerlijke leegte stimuleert mensen om op zoek te gaan naar de oplossing hiervoor. Maar wat is dan de onderliggende verslavingsproblematiek die het in de hand werkt? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Wel zien we dat mensen die een verslaving ontwikkelen zich herkennen in onderstaande punten.

  • Je hebt een familielid dat verslaafd is, erfelijkheid.

  • Je voelt je afgescheiden van de wereld.

  • Je hebt grote schommelingen in je humeur op een dag.

  • Je wil alles onder controle hebben.

  • Je bent makkelijk overstuur.

  • Je bent snel verveeld.

Een verslaving ontwikkelen heeft dus niets te maken met of iemand wel of niet voldoende liefde heeft in zijn leven, een opleiding heeft gevolgd of rijk of arm is. Verslaving laat zich helaas overal in de samenleving steeds meer zien.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Welke problemen veroorzaakt een verslaving?

Als je verslaafd bent zien we dat na verloop van tijd de problemen zich beginnen op te stapelen. Vaak begint het met onschuldige dingen die gaandeweg steeds heftiger worden. Ook lijk je steeds minder gevoelig voor deze negatieve gevolgen. Volgens het Trimbos instituut zijn er vier categorieën in verslavingsproblematiek:

  • Lichamelijke problemen

  • Psychische problemen 

  • Sociale problemen

  • Geldproblemen

Bij lichamelijke problemen zien we de negatieve effecten die bijvoorbeeld drugs hebben op het lijf. De psychische problemen laten zich meestal zien wanneer iemand bijvoorbeeld depressief is wanneer hij/zij bijvoorbeeld niet kan gamen. Sociale problemen en geld problemen komen vaak pas na een tijdje aan het licht. Iemand wil bijvoorbeeld niet meer afspreken of is niet meer in staat te gaan werken. Of wanneer iemand gaat stelen om geldproblemen te verdoezelen door het niet meer in staat zijn om te kunnen werken. Daaruit ontstaat dan weer vaak criminaliteit. Je gaat steeds verder voor je verslaving, je steelt, liegt en bedriegt. Een neerwaartse spiraal is zo ontstaan. 

 

Ik heb geen probleem! Dat hebben jullie

Herken jij jezelf in bovenstaande zin? Hoor jij jezelf dit zeggen als iemand aangeeft dat het zo niet langer kan? Je weet zelf wat het antwoord is. Het vraagt moed om te luisteren en actie te ondernemen. Want je voelt je vaak alleen, boos en onbegrepen. Ze snappen je toch niet en er is toch eigenlijk helemaal geen probleem. Wij zien dat wanneer je verslaafd bent je jezelf kunt vergelijken met een auto waarvan de rem niet meer werkt. Je bent de controle compleet verloren en rijdt roekeloos door het leven. Er komt een moment dat je zelf op de rem trapt en zegt nu is het genoeg. Nu ga ik hulp zoeken en wil ik mijn echte leven terug. Wij helpen je hier graag bij want je redt het vaak niet met alleen wilskracht. Het leren omgaan met je verslavingsproblematiek is een proces. Er komen ontwenningsverschijnselen bij kijken die zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Daarom is professionele hulp essentieel bij het aanpakken van jouw verslaving. 

 

Wat kunnen wij doen om jou te helpen?

Ons team van professionals gaat je helpen met het stoppen van het gebruik, het afkicken en het leren voorkomen van een terugval. Wij weten als geen ander dat er kracht en moed nodig is voor het zetten van de eerste stap. Wij weten ook wat deze eerste stap je brengt, de regie over je leven. Wij hebben zowel ambulante behandellocaties in het centrum van Eindhoven en Utrecht als een gespecialiseerde afkickkliniek in Meerlo en Zuid-Afrika. Tijdens de intake bepalen we samen wat het best passende traject voor jou is. Het verblijf en de behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Daarnaast zijn onze wachtlijsten kort.

Neem contact op en zet stap voor stap weer koers richting een leven zonder verslaving en alle problemen.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op"

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.