Meest verslavende drugs

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Meest verslavende drugs

Meest verslavende drugs

Bij Connection SGGZ behandelen we allerlei soorten verslavingen, waaronder drugsverslavingen als Cocaïne, Speed, Ketamine en MDMA. Hier heeft ons specialistische team inmiddels jarenlang ervaring mee. Wat de meest verslavende drugs is, blijkt van veel factoren afhankelijk. We weten daarom dat iedere verslaving én elke verslaafde anders is, vandaar dat wij werken met programma’s op maat. Je kunt als maatstaf voor meest verslavende drugs de schade nemen die een drug kan berokkenen. Maar andere normeringen zouden kunnen zijn de mate waarin de drug het verslavingssysteem van de hersenen activeert, hoe aangenaam de gebruikers zich voelen, de mate waarin de drug ontwenningsverschijnselen veroorzaakt of hoe gemakkelijk iemand verslaafd geraakt.

Wat zijn de 5 meest verslavende drugs?

In 2009 bracht het RIVM het rapport Ranking van Drugs uit waarin experts onder andere het verslavingspotentieel van drugs in kaart brachten. Zij kwamen tot de volgende top 5 van meest schadelijke drugs:

 1. Crack: Deze rookbare variant van cocaïne is zeer verslavend. Bij crack roken bereikt het middel vrijwel onmiddellijk de hersenen. Daardoor is het risico op verslaving zo groot. Na de ‘upper’ volgt al snel de ‘downer’, waarbij de gebruiker zich somber/depressief gaat voelen.
 2. Heroïne: Wordt gemaakt uit morfine en werkt zwaar verdovend. Heroïne vertraagt de ademhaling en de hartslag. De sterk verdovende werking treedt snel op.
 3. Tabak: De sterkte van de verslavende werking van nicotine is vergelijkbaar met stoffen als heroïne en cocaïne. Verslaafde rokers bouwen met de eerste sigaretten van de dag een nicotineniveau op in het bloed. Hierdoor verlangt de roker continu naar een sigarette, om dit niveau op peil te houden.
 4. Alcohol: Het drinken van alcohol zorgt voor een aangenaam gevoel door het vrijkomen van endorfine, de stof die zorgt voor een geluksgevoel. Alcoholisme kan ernstige psychische en fysieke klachten en zelfs de dood tot gevolg hebben.
 5. Cocaïne: Dit zorgt ervoor dat het beloningssysteem van onze hersenen langdurig wordt geactiveerd, waardoor het gevoel van high zijn lang bij je blijft. 

In de top 10 staan verder nog bijvoorbeeld GHB en Cannabis. GHB werkt verdovend op het zenuwstelsel. De roes is vergelijkbaar met het effect van alcohol. De gebruiker wordt vrolijk, kalm en relaxed, maar krijgt ook al snel een slap en slaperig gevoel. De juiste dosering van GHB is erg moeilijk te bepalen, het risico op overdosis is dus groot. Voor wat betreft cannabis kunnen we stellen dat structureel veel gebruik, de kans aanzienlijk vergroot dat de gebruiker geestelijk, en mogelijk ook lichamelijk, afhankelijk wordt van cannabis. Tot slot: sterk in opkomst zijn de zogenaamde designerdrugs, zoals 3-MMC. Deze zijn zeer verslavend en de lange termijn gevolgen op je gezondheid zijn nog onbekend. 

Wil je advies?

Gebruik jij regelmatig Cocaïne, GHB, Cannabis of kamp je met een alcoholprobleem? Wil je van je verslaving af? Bel dan naar Connection SGGZ. Wij geven je uitleg over afkicken, detoxen en het verschil tussen een ambulante of klinische behandeling. Bovendien kunnen we toelichten hoe de vergoeding door de zorgverzekeraar in zijn werk gaat. Tot slot is het belangrijk om te weten dat wij geen lange wachttijden hebben. Zodra je contact opneemt wordt je dus snel geholpen, een prettig idee. Met onze specialistische en persoonlijke behandeling gaan we samen aan de slag, met als doel een leven zonder verslaving.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Bel ons, wij helpen

040-3035023
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.