check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-Vergunning
Is midazolam verslavend?

Wanneer je last hebt van slapeloosheid, onrust, aanvallen van epilepsie of alcoholontwenning, kan een arts midazolam voorschrijven. Deze snelwerkende benzodiazepine heeft een sterke angstremmende, spierontspannende en kalmerende werking. Allemaal eigenschappen die je wilt ervaren wanneer je last hebt van bovenstaande klachten. Je wilt er vanaf en weer een zorgeloos leven leiden. Midazolam, ook wel dormicum genoemd, kan dan de oplossing lijken. Maar de werkzame stof, midazolamhydrochloride, maakt bij langdurig gebruik afhankelijk. Is midazolam verslavend? Ja.

Wat is midazolam?

Het is een medicijn dat de overdracht van elektrische prikkels in je hersenen beïnvloedt. Het maakt suf en ontspannen. Ook helpt het bij de ontwenningsverschijnselen van een alcoholverslaving. Het behoort tot de benzodiazepinen en mag niet zonder recept van een arts worden toegepast. Je kunt het gebruiken in tabletvorm, als neusspray, of vloeibaar in een drankje, injectie of infuus. Wanneer je kort gebruik maakt van deze benzo is er weinig kans op het ontwikkelen van een verslaving. Deze mogelijkheid ontstaat wanneer je klachten lang aanhouden en je deze niet aanpakt. Je bent er dan afhankelijk van geworden. Heb jij vragen over je gebruik? Stel ze dan aan onze professionals. Zij luisteren naar je verhaal en kunnen je begeleiden naar een leven dat weer van jou is.

Waarom kan ik niet meer zonder?

Het ontwikkelen van een medicijnverslaving gaat geleidelijk. Je gebruikt het medicijn om je oorspronkelijke klachten van slapeloosheid, onrust, angst of epilepsie te onderdrukken. De machteloosheid die je ervaart door je klachten, maakt dat jij steeds meer en langer door wilt gaan met het nemen van midazolam. Je vertrouwt jezelf niet meer en denkt niet meer zonder te kunnen. Want het maakt niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk afhankelijk. De onderliggende problematiek die ten grondslag ligt aan je probleem pak je niet aan met het nemen van dit medicijn. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel die je onbewust in stand houdt. Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Het vraagt moed om je problemen aan te kijken en te erkennen dat je hulp nodig hebt. Daar hebben wij respect voor. Wij helpen je graag naar een leven zonder verslaving.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage voor behandeling
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland & Zuid Afrika

Ik heb hulp nodig!

Aanmelden

Bijwerkingen die je leven kunnen bepalen

Midazolam kan zorgen voor onderstaande bijwerkingen die je leven er niet beter op maken. Zo kun je denken aan:

 • sufheid

 • slaperigheid

 • vermoeidheid

 • verminderde coördinatie

 • vertraagd denken

 • duizeligheid 

 • dubbelzien

Je kunt het dus nemen om beter te kunnen slapen in de nacht, waardoor je overdag zo slaperig bent dat je niet meer kunt werken. Daarom mag je bij bepaalde doseringen ook niet deelnemen aan het verkeer. De oplossing voor je klachten kan dan juist het probleem zijn geworden. Zo bepaalt het je leven en ben jij de controle kwijt. Vertrouw je het niet? Neem contact met ons op.

Hoe kan Connection SGGZ mij helpen?

Het zetten van de eerste stap is de belangrijkste en de moeilijkste. Je weet dat het niet goed met je gaat en dat het medicijn een pleister is op een wond die je liever niet aankijkt. Dat begrijpen wij heel goed. Juist in deze kwetsbaarheid ligt je kracht. We gaan je met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen helpen met een behandeling op maat waarin jij centraal staat. Tijdens onze intake bespreken we of een ambulante behandeling in Eindhoven of Utrecht past bij jou of dat juist een opname in onze kliniek in Zuid-Afrika of op Landgoed Kortenbos in Meerlo beter voor je is. Plan je intake en zet die eerste stap vandaag.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Midazolamverslaving

Benzodiazepine
Het is een snelwerkende benzodiazepine die angst remt, spieren ontspant en kalmeert. Ook helpt het bij de ontwenningsverschijnselen van een alcoholverslaving. Het mag niet zonder recept van een arts worden gebruikt. Een arts kan het voorschrijven bij slapeloosheid, onrust of aanvallen van epilepsie. Het wordt ook wel dormicum genoemd.

Diverse toepassingen
Je kunt het gebruiken in tabletvorm, als neusspray, of vloeibaar in een drankje, injectie of infuus. Wanneer je deze benzo kort gebruikt, is er weinig kans op het ontwikkelen van een verslaving.

Langdurig gebruik
Wanneer je Midazolam langdurig gebruikt is de kans groot dat je er afhankelijk van bent geworden, zowel geestelijk als lichamelijk. Deze afhankelijkheid kan ernstige klachten veroorzaken.

Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp aan bij een medicijnverslaving. Wij helpen je op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met Midazolam. Onze behandeling is helemaal afgestemd op jouw situatie. Wij luisteren naar jouw verhaal en laten je pas weer los als jij bent hersteld. Twijfel jij over je gebruik? Neem dan contact met ons op. 

Snel werkzame stof
De werkzame stof midazolamhydrochloride die in dit medicijn zit, wordt razendsnel in je bloed opgenomen. Dit maakt je slaperig, remt je angsten, ontspant je spieren en kalmeert je gemoedstoestand.

Tolerantie van het lichaam
Je lichaam bouwt in een snel tempo een tolerantie op, waardoor je de drang kan voelen om de dosering te willen verhogen. Binnen enkele weken kun je zo een afhankelijkheid van Midazolam ontwikkelen die een verslaving in de hand werkt. Heb jij vragen over je medicijngebruik? Stel ze aan onze professionals. 

Wij luisteren naar jouw verhaal
Wij hebben respect voor de eerste stap die je zet als je contact met ons opneemt. Deze eerste stap is de moeilijkste, vanaf hier doen we het samen. Wij begrijpen je situatie goed en hebben veel ervaring met het behandelen hiervan. Onze behandeling is altijd afgestemd op jouw situatie, hierdoor is herstellen van een medicijnverslaving wel degelijk mogelijk.

Onze ervaring
Tijdens de intake bespreken we welke behandeling het beste bij jouw situatie past: een ambulante behandeling in Eindhoven of een klinische behandeling in Landgoed Kortenbos in Meerlo of in onze kliniek in Zuid-Afrika. Ons ervaren team gaat je begeleiden naar een leven zonder verslaving.

Professionele begeleiding
Medicijnverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder Midazolam. Wij gaan je hierbij helpen: bel 040-7201465 om een intake af te spreken.