check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-Vergunning
Is fentanyl verslavend?

Deze morfineachtige pijnstiller kan een arts je voorschrijven wanneer andere pijnstilling niet meer werkt. De redenen waarom je dit medicijn neemt, zijn chronische of doorbraakpijn, of om pijn te bestrijden bij een behandeling van kanker of na een operatie. Wat vaak een laatste redmiddel is om het leven draaglijk te maken, kan leiden tot een fentanylverslaving waar je niet zonder hulp van kunt herstellen. Vanwege de snelle verdovende werking zien we helaas ook dat het steeds vaker wordt misbruikt als harddrug. Dat zorgt voor hoge verslavingsaantallen met zelfs fatale gevolgen door een overdosis.

Wat is fentanyl?

Het middel is een chemisch bewerkte variant van morfine die 80 tot 100 keer zo sterk is. Daarom is het een opiaat met de daarbij behorende wetgeving. Het is alleen verkrijgbaar met het recept van een arts. Want vanwege zijn sterke werking kan zelfs een kleine dosering, 2 milligram, al dodelijk zijn. Als pleister zien we dat deze pijnstiller het meeste wordt toegepast. Die geeft ongeveer 72 uur bescherming tegen klachten. Ook in de vorm van een neusspray, poeder of injecties kan fentanyl worden gebruikt. Naast de direct sterke pijnstillende effecten geeft het een verdovend en euforisch gevoel, een ‘high’. Dit kan het aantrekkelijk maken om het te gebruiken als drugs. Heb jij vragen over fentanyl? Stel ze aan ons team van professionals.

Hoe het je leven helemaal kan bepalen

Een normale reactie op pijn is dat je wilt dat het weggaat. Met dit medicijn kan je die laten verdwijnen en draaglijk maken. De kans op lichamelijke en mentale verslaving is echter zeer groot. Je lichaam heeft steeds meer nodig om de klachten te onderdrukken. Daarbij kan overmatig en verkeerd gebruik leiden tot het uitvallen van lichaamsfuncties, zoals je ademhaling. Je bent dan afhankelijk van de adequate acties van mensen in je directe omgeving om een dergelijke situatie te overleven. Denk je dat je niet meer zonder fentanyl kan leven en dat je verslaafd bent? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we naar wat wij voor jou kunnen betekenen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig!

Aanmelden

De heftige ontwenningsverschijnselen

Abrupt op eigen initiatief stoppen met het gebruik van fentanyl is zeer gevaarlijk. Je lichaam is verslaafd en heeft de juiste behandeling nodig om zonder te leren leven. De ontwenningsverschijnselen van deze pijnstiller zijn zeer heftig. Angst, depressie, hartkloppingen en onbedwingbare jeuk zien we helaas vaak terug wanneer je stopt. Met ons team kijken we naar de mogelijkheden voor het opstellen van een behandelplan dat is afgestemd op jouw situatie. Zo gaan we ervoor zorgen dat jouw leven weer van jou is.

Wacht niet en vraag hulp

Heb je het gevoel dat je verslaafd bent geraakt aan dit medicijn? Dat je steeds meer wilt gebruiken? Denk je dat het een manier is om te ontsnappen aan de soms harde realiteit van je leven? Wacht dan niet en vraag hulp. Erkennen dat je een probleem hebt en dat je hulp nodig hebt, vraagt moed. Daar hebben wij respect voor. We luisteren naar je verhaal en willen je helpen om de controle weer terug te krijgen over jouw leven. Dit kan soms ook betekenen dat we je doorverwijzen naar een andere instantie die beter aansluit bij jouw situatie.  

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Fentanylverslaving

Pijnstiller
Deze chemisch bewerkte variant van morfine is 80 tot 100 keer zo sterk. Het valt dan ook onder de Opiumwet en kan alleen verkregen worden op doktersrecept. Artsen schrijven het voor bij chronische en doorbraakpijn of pijn na een operatie of behandeling van kanker. Wanneer het plafond aan pijnstilling is bereikt, kan een arts fentanyl adviseren om de pijn draaglijk te maken.  

Overdosis
Vanwege de sterke werking van deze pijnstiller kan zelfs een kleine dosering, 2 milligram, al dodelijk zijn. Twijfel je over je gebruik? Neem dan contact op met je arts.

Lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid
Bij deze pijnstiller kan je een verslaving ontwikkelen, omdat je lijf steeds meer nodig heeft om de klachten te onderdrukken. Daarnaast kan ook de angst voor pijn zorgen voor een mentaal verslavend patroon. Je bent zo bang voor de pijn dat je steeds meer wilt gebruiken.

Vraag hulp
Twijfel jij of je verslaafd bent geraakt aan dit medicijn? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we naar wat wij voor jou kunnen betekenen. 

Op een verantwoorde wijze stoppen
Het is gevaarlijk om op eigen initiatief te stoppen met fentanyl. Vanwege de pijnklachten moet dit altijd in overleg met je behandelend arts. 

Wat zijn de mogelijkheden?
Neem hiervoor contact op met ons team. Samen kunnen we dan de mogelijkheden bespreken om af te kicken van een medicijnverslaving.

Zeer sterke chemisch bewerkte variant van morfine
Op het moment dat laagdrempelige pijnmedicatie zijn plafond heeft bereikt, kan een arts overgaan tot het voorschrijven van fentanyl. Deze chemisch bewerkte variant van morfine is 80 tot 100 keer zo sterk en is daarom zeer verslavend. Een mentale en lichamelijke verslaving kan je al in een paar weken ontwikkelen. Je lijf en geest willen steeds meer om hetzelfde effect te ervaren.

Opiumwet
Het valt dan ook onder de Opiumwet en kan alleen verkregen worden op doktersrecept. Omdat deze pijnstiller zo sterk is, kan zelfs een kleine dosering, 2 milligram, al dodelijk zijn. Heb je vragen over je gebruik? Neem dan contact op met je arts.