Ketaminegebruik herkennen

Donkere foto met depressieve persoon die voorovergebogen het hoofd en hand op tafel legt in groene jas met blauwe tas naast zich.

‘Ik ben niet verslaafd.’ ‘Ik gebruik gewoon soms ketamine.’ ‘Ik kan makkelijk zonder.’ ‘Waar maak jij je druk over? Zo erg is het allemaal niet.’ ‘Alles wat je op internet leest over ketaminegebruik is zwaar overdreven.’ Herkenbaar? Alleen jij weet het antwoord. Of misschien gebruik je zelf niet, maar zie je een dierbare of iemand anders in je omgeving worstelen met zijn of haar gebruik. Het erkennen en herkennen van ketaminegebruik is vaak confronterend en vraagt om moed. Bij Connection SGGZ zien wij dagelijks in onze afkickkliniek dat de weg naar een leven zonder drugs bereidheid vraagt van degene die verslaafd is geraakt. Ben jij bereid om de noodzakelijke keuzes te maken voor een leven zonder ketamine?

Hoe herken je ketaminegebruik?

Wanneer je ketamine gebruikt, treedt er een dissociatieve werking op. Dit houdt in dat het lijkt alsof je lichaam en geest zich van elkaar scheiden. Het kan aanvoelen als een dromerige en zweverige roes waarin je lichamelijke ongemakken lijken te zijn verdwenen. Je kan zien of iemand onder invloed is van ketamine wanneer die de volgende kenmerken vertoont:

  • spreekt onduidelijk en slaat wartaal uit
  • ziet dingen die er niet zijn, zoals waanbeelden en hallucinaties
  • komt verward over 
  • kan geen echt contact meer maken
  • niet meer recht kunnen lopen door verstoorde spiercoördinatie
  • misselijkheid en overgeven
  • onrust, angstgevoelens en paniek
  • psychose
  • bewusteloosheid en black-outs
  • K-hole ervaring

Deze laatste is zeer heftig en kan aanvoelen als een bijna-doodervaring. Daarnaast kunnen de effecten, risico’s en gevolgen van ketamine zelfs leiden tot de dood. Hier sta je waarschijnlijk niet bij stil wanneer je ervoor kiest om ketamine te gebruiken.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Herkennen van een ketamineverslaving en afkickverschijnselen

Deze drug is zeer snel geestelijk verslavend. Ketamine laat je namelijk snel geloven dat je niet meer zonder kan, waardoor je in de neerwaartse spiraal van een ketamineverslaving terecht kunt komen. Drugsgebruik herkennen is vaak confronterend en kwetsbaar. Je liegt bijvoorbeeld over je gebruik als een dierbare erom vraagt. Je ervaart problemen op je werk doordat jij problemen hebt met je concentratie en geheugen. Je voelt je depressief als je niet kunt gebruiken. Tegelijkertijd kan een dierbare zich machteloos voelen. Of je familie voelt zich zo radeloos dat ze alle contact verbreken. Wanneer je besluit dat je wilt stoppen, is het belangrijk dat je kiest voor een specialistische behandeling zoals die van Connection SGGZ. Dit is noodzakelijk vanwege de zeer heftige afkickverschijnselen van deze drugs. Zo kan je last krijgen van geheugenverlies, blaasproblemen of klachten aan je darmen, ook wel bekend als de zogenaamde K-cramps.

Duurzaam herstellen met onze specialistische verslavingszorg

Wanneer je kiest voor het accepteren van hulp, bespreken we in een intake jouw situatie en welke op maat gemaakte behandeling past bij jou. Iedereen is anders en dit vraagt om onze persoonlijke aanpak. Hierin sta jij altijd centraal en we kunnen je zo lang jij dit nodig hebt ondersteunen om duurzaam te herstellen van een verslaving. Er kunnen namelijk ook andere problemen ten grondslag liggen aan de reden waarom je ketamine bent gaan gebruiken. Ook hier kijken we samen naar en we laten je pas los als jij de controle weer terug hebt over jouw leven. 

Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving

Het zetten van deze stap is de moeilijkste: toegeven dat je de verslaving niet alleen kunt stoppen en hulp nodig hebt. Alleen jij kunt deze stap zetten en dit vraagt moed. Hier hebben wij respect voor. Maak daarom vandaag nog een afspraak voor een intake en deel je zorgen. Ook kun je ons bellen als je vragen hebt over het herkennen van ketaminegebruik. Wij zijn er voor jou.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Foto van het herstelverhaal van Bart die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Mijn verslaving was op zijn hoogtepunt en gebruik stond bovenaan mijn lijst van levensbehoeften.'

Veelgestelde vragen over ketaminegebruik herkennen

Ben ik verslaafd aan ketamine? Stel hier je vragen: 040 3035023
Hoe kun je een ketamineverslaving herkennen?
Hoe ga je om met iemand die verslaafd is aan ketamine?
Waarom is ketamine verslavend?