Ketaminegebruik herkennen

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Ketaminegebruik herkennen

Ketaminegebruik herkennen bij jezelf en een ander

‘Ik ben niet verslaafd.’ ‘Ik gebruik gewoon soms ketamine.’ ‘Ik kan makkelijk zonder.’ ‘Waar maak jij je druk over? Zo erg is het allemaal niet.’ ‘Alles wat je op internet leest over ketaminegebruik is zwaar overdreven.’ Herkenbaar? Alleen jij weet het antwoord. Of misschien gebruik je zelf niet, maar zie je een dierbare of iemand anders in je omgeving worstelen met zijn of haar gebruik. Het erkennen en herkennen van ketaminegebruik is vaak confronterend en vraagt om moed. Bij Connection SGGZ zien wij dagelijks in onze afkickkliniek dat de weg naar een leven zonder drugs bereidheid vraagt van degene die verslaafd is geraakt. Ben jij bereid om de noodzakelijke keuzes te maken voor een leven zonder ketamine?

 

Hoe herken je ketaminegebruik?

Wanneer je ketamine gebruikt, treedt er een dissociatieve werking op. Dit houdt in dat het lijkt alsof je lichaam en geest zich van elkaar scheiden. Het kan aanvoelen als een dromerige en zweverige roes waarin je lichamelijke ongemakken lijken te zijn verdwenen. Je kan zien of iemand onder invloed is van ketamine wanneer die de volgende kenmerken vertoont:

 • spreekt onduidelijk en slaat wartaal uit

 • ziet dingen die er niet zijn, zoals waanbeelden en hallucinaties

 • komt verward over 

 • kan geen echt contact meer maken

 • niet meer recht kunnen lopen door verstoorde spiercoördinatie

 • misselijkheid en overgeven

 • onrust, angstgevoelens en paniek

 • psychose

 • bewusteloosheid en black-outs

 • K-hole ervaring

Deze laatste is zeer heftig en kan aanvoelen als een bijna-doodervaring. Daarnaast kunnen de effecten, risico’s en gevolgen van ketamine zelfs leiden tot de dood. Hier sta je waarschijnlijk niet bij stil wanneer je ervoor kiest om ketamine te gebruiken.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Herkennen van een ketamineverslaving en afkickverschijnselen

Deze drug is zeer snel geestelijk verslavend. Ketamine laat je namelijk snel geloven dat je niet meer zonder kan, waardoor je in de neerwaartse spiraal van een ketamineverslaving terecht kunt komen. Drugsgebruik herkennen is vaak confronterend en kwetsbaar. Je liegt bijvoorbeeld over je gebruik als een dierbare erom vraagt. Je ervaart problemen op je werk doordat jij problemen hebt met je concentratie en geheugen. Je voelt je depressief als je niet kunt gebruiken. Tegelijkertijd kan een dierbare zich machteloos voelen. Of je familie voelt zich zo radeloos dat ze alle contact verbreken. Wanneer je besluit dat je wilt stoppen, is het belangrijk dat je kiest voor een specialistische behandeling zoals die van Connection SGGZ. Dit is noodzakelijk vanwege de zeer heftige afkickverschijnselen van deze drugs. Zo kan je last krijgen van geheugenverlies, blaasproblemen of klachten aan je darmen, ook wel bekend als de zogenaamde K-cramps.

 

Duurzaam herstellen met onze specialistische verslavingszorg

Wanneer je kiest voor het accepteren van hulp, bespreken we in een intake jouw situatie en welke op maat gemaakte behandeling past bij jou. Iedereen is anders en dit vraagt om onze persoonlijke aanpak. Hierin sta jij altijd centraal en we kunnen je zo lang jij dit nodig hebt ondersteunen om duurzaam te herstellen van een verslaving. Er kunnen namelijk ook andere problemen ten grondslag liggen aan de reden waarom je ketamine bent gaan gebruiken. Ook hier kijken we samen naar en we laten je pas los als jij de controle weer terug hebt over jouw leven. 

 

Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving

Het zetten van deze stap is de moeilijkste: toegeven dat je de verslaving niet alleen kunt stoppen en hulp nodig hebt. Alleen jij kunt deze stap zetten en dit vraagt moed. Hier hebben wij respect voor. Maak daarom vandaag nog een afspraak voor een intake en deel je zorgen. Ook kun je ons bellen als je vragen hebt over het herkennen van ketaminegebruik. Wij zijn er voor jou.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Ketaminegebruik herkennen

Probleem, ja of nee?
Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een ketamineverslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel er gebruikt wordt en wat de consequenties van het gebruik zijn.

Structureel gebruik
Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gebruik tot problemen leidt, is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar. Bel: 040-303 5023.

Symptomen:

 • Je bouwt tolerantie op en je hebt steeds meer ketamine nodig om hetzelfde effect te ervaren.

 • Je bent obsessief bezig met het gebruik van ketamine en kan alleen maar denken aan de volgende keer dat je weer kan gebruiken.

 • Je verwaarloost je werk, school en de relatie met vrienden en familie.

 • Je denkt niet meer zonder ketamine te kunnen.

 • Je hebt al meerdere pogingen ondernomen om te stoppen, maar dit lukt steeds niet. 

 • Je liegt over je gebruik.

 • Je algehele lichamelijke gezondheid gaat achteruit, je bent veel moe en voelt je slecht.

 • Je ervaart depressieve gevoelens als je niet gebruikt.

Conclusie
Je kunt je geen leven zonder ketamine meer voorstellen. Je bent afhankelijk geworden van deze drugs en ‘willen gebruiken’ is veranderd in ‘moeten gebruiken’. Herken jij bovenstaande symptomen en wil je dat ze stoppen? Bel 040-303 5023 voor het maken van een afspraak voor een intake. Connection SGGZ is er voor jou.

In gesprek
Ga in gesprek met de ketamine-verslaafde op een goed gekozen moment, dus niet als hij of zij gebruikt heeft. Breng het drugsgebruik op een niet-beschuldigende manier ter sprake. Vraag hoe de verslaafde zelf het liefste gesteund wil worden en maak aan de hand daarvan afspraken voor de toekomst. Uit je waardering voor wat er wel goed gaat.

Stress
Dichtbij iemand staan die ketamineverslaafd is, zorgt voor stress. Je kunt je schuldig voelen, boos zijn of je erg eenzaam voelen. Je mag best erkennen dat het niet meer gaat, dat je aan het einde van je krachten bent. Het is niet makkelijk om tot de conclusie te komen dat er hulp van buitenaf nodig is.

Narcosemiddel
Ketamine is een narcosemiddel. Het is een synthetische drug die bepaalde bijwerkingen heeft, zoals hallucinaties. Door de jaren heen is ketamine een populaire drug geworden om recreatief te gebruiken. Het is een tripmiddel waarbij het geestelijke bewustzijn van het lichamelijke gescheiden wordt. Zo kan het voor mensen na het gebruik van ketamine voelen alsof ze buiten hun eigen lichaam treden. De hallucinaties kunnen beangstigend zijn en bij een hoge dosis kan het voelen alsof je bijna dood gaat.

Geestelijk zeer verslavend
Ketamine kan met name geestelijk zeer verslavend werken, waardoor het uiteindelijk niet of nauwelijks meer mogelijk is om zelfstandig te stoppen.

Neem contact op
Wil je een luisterend oor en ben je benieuwd naar wat Connection SGGZ voor jou kan betekenen? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-303 5023.