check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Symptomen van GHB

Wat zijn de GHB-symptomen?

De effecten die je kunt ervaren bij het gebruiken van GHB zijn zeer uiteenlopend. Aan de ene kant kun jij je ontspannen en euforisch voelen, terwijl je ook last kunt krijgen van angst en paniek. De dosering van deze harddrugs komt namelijk heel precies. Een verkeerde dosering kan zorgen voor ernstige GHB-symptomen die zelfs levensgevaarlijk kunnen zijn. 

Gevolgen en effecten van GHB

Het effect dat GHB op je heeft, wordt niet alleen bepaald door de dosering, maar ook door persoonlijke factoren, zoals je gezondheid, gewenning, omgeving, aanwezigheid van voedsel in je maag en je vochtbalans. Dit effect kan dus per dag en per persoon enorm verschillen. 

Lichamelijke gevolgen

 • misselijkheid en braken

 • duizeligheid

 • slap gevoel in de spieren

 • vertraagde hartslag en ademhaling

 • verlaagde lichaamstemperatuur

 • stuiptrekkingen in armen, benen en gezicht

 • als een blok in slaap vallen

 • out gaan

Geestelijke effecten

 • euforisch gevoel

 • ontspanning

 • verdoofd gevoel

 • angst en remmingen verdwijnen

 • veel praten

 • seksueel opgewonden

 • ontspannen gevoel

 • slaperigheid

 • tijdelijk geheugenverlies

Zo schadelijk zijn de bijwerkingen van GHB

Gebruik je langdurig GHB, Gamma Hydroxy Boterzuur, dan kan dit zorgen voor blijvende lichamelijke en geestelijke schade. Zo kun je last krijgen van depressieve gevoelens, psychoses en problemen met je geheugen, coördinatie en reflexen. Maar ook kunnen je nieren en lever ermee ophouden en dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, een coma en zelfs de dood.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Professionele hulp bij GHB-verschijnselen en vergiftiging

De dosering van deze harddrugs is zeer moeilijk. Daarom is de kans op een vergiftiging of overdosis, groot bij GHB. Ook het herkennen van GHB-gebruik is zeer lastig. Hierdoor heb je als buitenstaander soms geen idee van wat er nu precies aan de hand is. Daarnaast zijn de afkickverschijnselen van GHB zeer heftig. Daarom is het noodzakelijk om medische en professionele hulp in te schakelen wanneer je wilt afkicken van GHB. Acuut stoppen kan namelijk levensgevaarlijk zijn. 

Jouw kans op verslaving

GHB is zeer verslavend, waardoor je geestelijk en lichamelijk afhankelijk bent geworden van deze partydrug. Het kan ook leiden tot tolerantie, waardoor je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren. Wanneer je te maken hebt met een verslaving is ‘willen gebruiken’ veranderd in ‘moeten gebruiken’ om te kunnen functioneren. Jouw kans op een GHB-verslaving is persoonlijk. Verslavingsgevoeligheid en mogelijke onderliggende problematiek kunnen hier een grote invloed op hebben. 

Durf hulp te vragen

Wanneer je wilt stoppen met GHB gebruiken is het belangrijk dat jij hulp durft te vragen. Dit kan je blijven uitstellen, maar je weet op een bepaald moment dat het zo niet langer kan. Op dat moment is Connection SGGZ er voor jou. Deel je verhaal met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt als je te maken hebt met de symptomen van GHB.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op"

Contact opnemen
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Symptomen van GHB

Ja
Het gebruik van GHB kan leiden tot een aantal gevaarlijke gevolgen en effecten, vooral als het frequent en in hoge doses wordt ingenomen. Je kunt last krijgen van geestelijke en lichamelijke effecten zoals ademhalingsproblemen, lever- en nierfalen, waardoor acute medische hulp noodzakelijk is. 

Persoonlijk
De duur van de symptomen is persoonlijk en afhankelijk van je algehele gezondheid, de dosering en frequentie van je gebruik. Over het algemeen beginnen de effecten van GHB binnen 10 tot 20 minuten na inname en duren ze ongeveer 3 tot 4 uur, voordat ze geleidelijk afnemen.

Overdosis
Als er sprake is van een overdosis kunnen de symptomen langer aanhouden en heftiger worden. In sommige gevallen kan dit meerdere uren of zelfs dagen duren.

Chronische symptomen
Bovendien kan het gebruik van GHB op de lange termijn ook leiden tot chronische symptomen, zoals geheugenproblemen, vermoeidheid en depressie.

Hulp vragen
Als je last hebt van GHB-symptomen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Detoxificatie
Omdat de afkickverschijnselen van GBH zeer heftig zijn, is het noodzakelijk dat je medische hulp krijgt om complicaties te voorkomen. Medisch specialisten kunnen je helpen om op een verantwoorde manier een detoxificatie te ondergaan. 

Hulp bij verslavend gedrag
Na de detoxificatie kan Connection SGGZ jou een behandeling op maat aanbieden om duurzaam te herstellen van je verslavend gedrag. Op basis van een intake bepalen we jouw situatie en wat je nodig hebt om de controle weer terug te krijgen over jouw leven. Bel: 040 303 5023 en zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving.

Vergelijkbaar
Over het algemeen zijn de effecten van GHB bij mannen en vrouwen vergelijkbaar, maar er kunnen enkele verschillen zijn in de manier waarop het lichaam reageert op deze harddrug., Vrouwen hebben bijvoorbeeld over het algemeen minder lichaamsgewicht dan mannen, dus het kan zijn dat vrouwen sneller worden beïnvloed door GHB en een hoger risico lopen op overdosering. 

Verschillende factoren
Ook kan de ervaring van GHB verschillen tussen mannen en vrouwen, afhankelijk van factoren zoals hormonale niveaus en individuele gevoeligheid voor de drug. Heb je vragen over GHB? Stel ze aan ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Bel: 040 303 5023.

Niet veilig en moeilijk in te schatten
Het is niet veilig om GHB te combineren met andere drugs, omdat deze elkaars effecten kunnen versterken. Daarnaast zijn de symptomen van combinatiegebruik moeilijk in te schatten waardoor jij onnodig in een levensgevaarlijke situatie terecht kunt komen. Zo kun je te maken krijgen met ademhalingsproblemen, psychose, lever- en nierfalen, waaraan je zelfs kunt overlijden.