check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Afkicken van GHB

Duurzaam afkicken van GHB

Gamma Hydroxy Butyraat, ofwel GHB, is een stof die vaak wordt gebruikt als partydrug. Het is een zeer verslavende harddrug en kan ernstige afkickverschijnselen veroorzaken wanneer je ermee wilt stoppen. Afkicken van GHB vraagt dan ook om de juiste professionele begeleiding. Connection SGGZ is gespecialiseerd in het behandelen van verslaving en helpt je graag wanneer jij de controle terug wilt over jouw leven.

 

Eerste afkickverschijnselen van GHB

De ontwenning van GHB is zeer moeilijk. Je krijgt namelijk te maken met heftige ontwenningsverschijnselen. Deze treden op wanneer je abrupt stopt met gebruiken of wanneer jij je dosering verlaagt na langdurig gebruik. GHB-afkickverschijnselen kunnen zich ontwikkelen binnen enkele uren tot enkele dagen na het stoppen van je gebruik. De eerste symptomen zijn: 

 • trillen

 • slapeloosheid

 • zweten

 • misselijkheid

 • braken

 • rusteloosheid

 • angstgevoelens

 

Wat doet GHB met je op de lange termijn?

 • Schade aan het centrale zenuwstelsel: langdurig GHB-gebruik kan je centrale zenuwstelsel beschadigen. Hierdoor raakt het vermogen van je lichaam verstoord om signalen van je hersenen naar andere delen van je lichaam te sturen. Dit zorgt voor langdurige slapeloosheid, vermoeidheid en problemen op het gebied van je geheugen, coördinatie en reflexen. 

 • Leverproblemen: GHB wordt afgebroken in je lever en langdurig gebruik kan zorgen voor blijvende leverschade en leverfalen. Je kunt dan last krijgen van geelzucht, zwelling van je buik, buikpijn en andere klachten.

 • Nierproblemen: langdurig GHB-gebruik kan ook de nieren beschadigen en kan leiden tot nierfalen en andere nierproblemen.

 • Psychische problemen: wanneer je lang GHB gebruikt, leidt dit tot blijvende veranderingen in je hersenen. Je kunt dan last krijgen van depressie, angst en psychoses.

 • Verslaving: GHB is zeer verslavend en langdurig gebruik kan leiden tot fysieke en psychische afhankelijkheid met de daarbij behorende gevolgen en effecten.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Acuut stoppen met GHB kan levensgevaarlijk zijn

Wanneer je te maken hebt met een GHB-verslaving, kan acuut stoppen levensgevaarlijk zijn. Je kunt namelijk te maken krijgen met dodelijk nierfalen. Daarom is afkicken van GHB onder medische begeleiding noodzakelijk, om zo het risico op complicaties te verminderen. Wanneer jij je aanmeldt voor een behandeling van verslaving aan GHB, zul je eerst extern deze medische detoxificatie moeten ondergaan. Connection SGGZ zal je vervolgens begeleiden bij het duurzaam herstellen van je verslavend gedrag om zo een terugval te voorkomen. 

 

Samen werken aan jouw herstel

Na de detoxificatie kun je starten met een behandeling in onze afkickkliniek. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen gaat je begeleiden bij het herstellen van je verslavend gedrag. Hierin kijken we ook naar de onderliggende problematiek die hieraan ten grondslag kan liggen. In een intake stellen we vast of dit bij jou het geval is en vervolgens start je bij ons aan je op maat gemaakte behandelplan.

 

Het gevaar van een terugval

Vanwege de grote lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid is stoppen met GHB zeer moeilijk. Want je weet dat slechts één dosering GHB alle heftige afkickverschijnselen in één klap laat verdwijnen. Hierdoor kan het verlangen ernaar levenslang blijven sluimeren. Dit heeft invloed op de kans op een terugval. Trek aan de bel wanneer je voelt dat je drang weer groter wordt. Zie het als een leerproces, vraag hulp en deel je zorgen. Connection SGGZ is er op dat moment voor jou.

 

Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving

Connection SGGZ luistert naar je verhaal en oordeelt niet. Zet daarom vandaag nog de eerste stap wanneer je de controle terug wilt over jouw leven. Deze eerste stap moet je zelf zetten en vanaf daar gaan wij je begeleiden. Bel met ons team als jij je zorgen maakt over jezelf of een dierbare. En stel aan onze professionals alle vragen die je hebt over afkicken van GHB.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op"

Contact opnemen
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Afkicken van GHB

Persoonlijk
De tijd die het kost voordat GHB uit je lichaam verdwijnt, hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid die je hebt genomen, de frequentie van je gebruik, leeftijd, geslacht, lichaamsgrootte en algehele gezondheid.

Algemeen
Over het algemeen duurt het ongeveer 4 tot 6 uur voordat GHB uit je lichaam is verdwenen. De piekconcentraties van GHB in je bloed worden meestal bereikt binnen 30 tot 60 minuten na inname en beginnen daarna geleidelijk te dalen.

24 uur of langer
Het kan echter 24 tot 48 uur duren voordat GHB volledig uit je lichaam is verdwenen, vooral bij langdurig gebruik of bij hogere doses. Daarnaast kan het gebruik van GHB leiden tot ophoping in het lichaam, vooral in je hersenen, waardoor het langer kan duren voordat het volledig uit je systeem is verwijderd.

Grote kans op verslaving
Het is belangrijk om te onthouden dat GHB zeer verslavend is en dat het zeer snel kan leiden tot afhankelijkheid en verslaving. Heb je vragen over je gebruik of maak jij je zorgen over jezelf of een dierbare? Neem contact op met Connection SGGZ. Bel: 040 303 5023.

Ja
Er zijn levensbedreigende risico's verbonden aan het afkicken van GHB. De afkickverschijnselen kunnen ernstig zijn en kunnen leiden tot complicaties, zoals acuut nierfalen met een dodelijke afloop. 
 

De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn:

 • angstgevoelens

 • slapeloosheid

 • tremoren of bevingen

 • zweten

 • hallucinaties

 • verwardheid of desoriëntatie

 • geheugenverlies

 • verhoogde hartslag en bloeddruk

 • ernstige epileptische aanvallen

 • delirium tremens 

Juiste hulp
Daarom is het belangrijk om af te kicken onder medische begeleiding om zo complicaties te voorkomen en te werken aan een duurzaam herstel. Wil je hier meer over weten? Bel: 040 303 5023 en deel je vragen met ons team.

Niet aan te raden
Het afkicken van GHB zonder medische ondersteuning kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot ernstige complicaties. Daarom wordt het afgeraden om alleen af te kicken en is het belangrijk om dit onder professionele begeleiding te doen.
 

Specialistische hulp
Connection SGGZ kan je helpen bij het herstellen van een verslaving. Bij GHB is het noodzakelijk om voor een behandeling in onze afkickkliniek een medische detoxificatie te ondergaan. Vervolgens kunnen wij je begeleiden bij het duurzaam herstellen van je verslavende gedrag. Bel 040 303 5023 voor meer advies over het duurzaam afkicken van GHB.

Persoonlijk
De duur van het afkicken van GHB kan variëren en is persoonlijk.  Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid GHB die je hebt ingenomen, de frequentie en duur van je gebruik, je individuele kenmerken en algehele gezondheid en of er sprake is van combinatiegebruik. 
 

Acute ontwenningsfase
Over het algemeen duurt de acute ontwenningsfase van GHB ongeveer 1 tot 2 weken. In de eerste paar dagen na het stoppen met je gebruik krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen, zoals angst, trillen, slapeloosheid, misselijkheid, braken en zweten. Deze kunnen zeer ernstig worden en leiden tot medische complicaties zoals nierfalen. Het is daarom belangrijk om af te kicken onder medische begeleiding.

Weken tot maanden
Na de acute fase kunnen de ontwenningsverschijnselen nog enkele weken tot maanden duren. Dit kan gepaard gaan met depressie, angst en slaapproblemen. Afkicken van GHB is een moeilijk proces en vraagt een individuele, professionele aanpak. Bel 040 303 5023 als je vragen hebt over afkicken van GHB.