Social media verslaving
check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZi-Vergunning

Social media verslaving

Dagelijks loggen miljarden mensen in op Facebook, Instagram, Pinterest, Tiktok, Snapchat en Twitter. De meesten kunnen allang niet meer zonder. Even je berichten en likes checken op je telefoon lijkt onmisbaar om de dag door te komen. De social media platformen zijn zo gemaakt, dat je blijft hangen en continu doorklikt naar andere berichten of foto’s. Voor je het weet ben je zo weer een half uur verder en als het echt uit de hand loopt, heb je te maken met een serieuze social media verslaving. Je kunt het vergelijken met drugsgebruik: het is een manier om je te verdoven en te ontsnappen aan de realiteit. Het zoeken naar informatie en het uiteindelijk vinden van dat ene leuke filmpje of bericht, geven je een voldaan gevoel. Net als de likes die je binnenkrijgt op je laatste post. Dat willen je hersenen altijd wel ervaren!

Steeds vaker online

Met de introductie van de smartphone brengen we steeds meer tijd online door. We scrollen, chatten, liken en delen heel wat af met elkaar. In hoeverre beheerst social media jouw leven? Krijg je er een goed gevoel van of word je onrustig als binnenkomende berichten even moeten wachten omdat je ze op dat moment niet kunt openen? Ben je bang om iets te missen en zit je meer dan 3 uur per dag op sociale media? Als social media meer en meer je dagelijkse leven beheerst, raden we je aan om hulp te zoeken. Praat erover met familie, vrienden of bel met Connection SGGZ (040-3035023) voor advies als je bang bent om niet serieus genomen te worden. Er wordt op dit moment nog steeds klinisch onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van deze vrij nieuwe vorm van afhankelijkheid. Maar dat betekent niet dat we je geen hulp kunnen bieden. Ons deskundige team staat voor je klaar. Samen kijken we naar een oplossing zodat social media weer bijzaak wordt in jouw leven.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage voor behandeling
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland & Zuid Afrika

Symptomen social media verslaving

Vraag jij je af of je verslaafd bent aan social media? Dit zijn de symptomen:
 
 • Stoppen met social media lukt niet.
 • Je kunt het gebruik maar moeilijk beheersen; zelfs onder werktijd of tijdens het autorijden check je nog jouw Facebook pagina of Instragram likes.
 • Als je niet bezig bent met sociale media, voel je een gemis. Het verlangen om weer online te zijn overheerst.
 • Je (echte) sociale leven gaat lijden onder social media gebruik, je spreekt steeds minder vaak af met vrienden en familie.
 • Je verwaarloost ander zaken, zoals werk en school maar ook het huishouden.
 • Een of twee uur per dag je social media checken is niet meer genoeg, je wil de hele dag online zijn. Dit kan tot ver in de nacht doorgaan, met slaaptekort als gevolg.

 

Tips om met social media te minderen

Dit alles heeft natuurlijk ook een minder aantrekkelijke kant. Wat als je niet lekker in je vel zit? Wat als je eigenlijk bezig moet zijn met andere, dagelijkse zaken die dringend je aandacht vragen? En is het scrollen door de berichten voor jou een manier om verveling of eenzaamheid tegen te gaan? Dan is het belangrijk om daar een alternatief voor te vinden. Er zijn een aantal mogelijkheden om zelf het social media gebruik te minderen. Denk hierbij aan het beneden laten liggen van je mobiel als je gaat slapen. En zet je notificaties altijd uit, zodat je niet meer constant getriggerd wordt. Probeer je echte sociale leven op te pakken door weer vaker met vrienden af te spreken.
 
Kom je er niet uit en blijft de constante drang om social media te checken aanwezig? Neem dan contact op met Connection SGGZ. Ook al is deze vorm van verslaving vrij nieuw, onze specialisten kunnen je helpen bij het oppakken van een leven dat niet meer in het teken staat van het bijhouden van je socialmedia-accounts.

Ik heb hulp nodig!

Aanmelden
Contactformulier
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.