
Gameverslaving & Behandelinjg
![]() |
Wij zijn een erkende
GGZ-instelling
met WTZi-Vergunning
|
Gameverslaving of internetverslaving
Gameverslaving
Computerspelletjes zorgen ervoor dat we plezier kunnen hebben en kunnen ontspannen. Het spelen van computerspellen zorgt ervoor dat iemand even in een andere wereld terecht komt en kan ontsnappen aan de realiteit. De laatste jaren zijn de spellen flink verbeterd met realistische karakters en meer uitdagingen in het spel. Ook kan er online tegen elkaar gespeeld worden. Hierdoor is gamen een stuk populairder geworden. Veel mensen spelen online spellen op een playstation, xbox, computer, smartphone of Ipad. Het spelen van computerspellen kan echter snel omslaan naar een dwangmatige handeling en verslaving.
Verslaafd aan internet
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen eigen bijdrage voor behandeling
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Een uitstekend familieprogramma
- In Nederland & Zuid Afrika
Ik wil hulp
AanmeldenSignalen Gameverslaving
- Steeds meer willen gamen
- Weinig slapen en nachten doorhalen
- Liegen
- Niet kunnen stoppen
- Slecht eten en persoonlijke verzorging
- Geïrriteerd reageren op opmerkingen over gamen
- Verwaarlozing werk, school en relaties
- Stoppen lukt niet, meerdere pogingen ondernomen
- Meer vrienden in de virtuele wereld dan in de echte wereld
Signalen Internetverslaving
- Altijd online willen zijn, echte leven is minder interessant
- Obsessief bezig met het aantal “likes” en onlinevrienden
- Verwaarlozing werk, school en relaties
- Sociaal schuw worden
- Geïrriteerd reageren op opmerkingen over internet
- Eigenwaarde hangt af van de online prestaties
- Depressieve gevoelens
Symptomen
- Een keer gamen of internet overslaan, lukt niet
- Lichamelijke klachten zoals RSI, rug- en nekklachten, geïrriteerde ogen
- Verwaarlozen school, werk, familie, vrienden
- Je blijft het liefste binnen achter beeldscherm
- Psychische klachten zoals somberheid
Ben ik gameverslaafd of internetverslaafd?
Stoppen met gamen
Games zijn bewust zo in elkaar gezet dat je wel door moet gaan, afhaken lijkt op een gegeven moment geen optie meer. Je maakt online ‘vrienden’, moet continu presteren en krijgt beloningen. Dit geeft je vanzelfsprekend een goed gevoel. Bovendien worden games zo gemaakt dat je steeds extra spullen moet kopen om het leuk te houden. Hierdoor kan de verslaving je ook nog eens veel geld kosten. Het kan erg lastig zijn om de knop zelf om te zetten.
De eerste stap
Ik wil advies
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Veelgestelde vragen over Gameverslaving
Als je echte leven, je slaapritme, je gevoelens, je school of werkprestaties of je sociale contacten er onder lijden, is er echt wat aan de hand. Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gamen tot problemen leidt, zoek dan hulp. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040-3035023.
Omdat Connection SGGZ in het bezit is van een WTZi vergunning en omdat iedere Nederlander verzekerd is voor Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg worden al onze behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op persoonlijke en specialistische gezondheidszorg vragen wij geen eigen bijdrage voor de behandeling. Het enige dat wij vragen van onze cliënten is de bereidwilligheid om de verslaving aan te pakken met een volledige inzet.
Tijdens een intake brengen we je behoeften en mate van verslaving in kaart. Er wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld waarmee je onder begeleiding van onze professionele staf aan de slag gaat.
Gameverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder het gedrag waaraan je verslaafd was. Wij helpen je hierbij: bel 040-3035023 om een intake af te spreken.
- Steeds meer uren willen gamen.
- Weinig slapen en nachten doorhalen om te kunnen gamen.
- Liegen over het gamen.
- Moeilijk het gamen kunnen onderbreken tijdens het spelen.
- Minder persoonlijke verzorging en slecht eten.
- Het obsessief bezig zijn met gamen en continue bezig zijn met de volgende keer dat er weer gespeeld kan worden.
- Geïrriteerd reageren op opmerkingen over gamen.
- Werk, school en de relatie met vrienden en familie kunnen verwaarlozen.
- Ondanks het feit dat iemand graag wil minderen of wil stoppen met gamen en dat meerdere malen probeert, lukt het toch niet om ermee op te houden.
- Meer vrienden in de virtuele wereld dan in de echte wereld.
Door het vele binnen zitten ontstaat een tekort aan vitamine D, wat onmisbaar is voor een gezonde bot- en spieropbouw. De gameverslaafde raakt steeds meer in een isolement, doordat contacten met school, familie en vrienden worden vermeden. Er is gewoon geen tijd meer voor. Jongeren die door hun ouders worden gedwongen te stoppen met gamen, kunnen zo heftig reageren dat ze hun agressie op hun ouders richten. Een slecht humeur is dagelijkse kost voor mensen met een gameverslaving.
Zoek je hulp? Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040-3035023.
Dichtbij iemand staan die gameverslaafd is zorgt voor stress. Je kunt je schuldig voelen, boos zijn of je erg eenzaam voelen. Je mag best erkennen dat het niet meer gaat, dat je aan het einde van je krachten bent. Het is niet makkelijk om tot de conclusie te komen dat er hulp van buitenaf nodig is. Wil je een luisterend oor en ben je benieuwd naar wat Connection SGGZ voor jou kan betekenen? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-3035023.
Bovendien zorgt langdurig gamen voor een definitieve verandering: er komen minder dopaminereceptoren en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen raakt iemand nog vatbaarder voor verslaving. Met deze wetenschap zou je gameverslaving dus een (geestelijke) ziekte kunnen noemen.
Verslaving kun je wel bestempelen als ‘familieziekte’. Een verslaving heeft namelijk niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Daarom heeft Connection SGGZ tijdens de behandeling ook graag contact met het sociale systeem van de cliënt. Op deze manier helpen wij familie en vrienden om te leren omgaan met de effecten van een verslaving.
Meer weten over ons familieprogramma? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-3035023.