Game- of internetverslaving en behandeling

Game- of internetverslaving en behandeling

 
check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning

Gameverslaving of internetverslaving

Veel mensen denken dat je alleen verslaafd kan raken aan drank of drugs. Echter is een game- of internetverslaving ook een échte verslaving die ernstige gevolgen kan hebben op de geestelijke- en lichamelijke gezondheid van iemand. Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een game- of internetverslaving. Onze aanpak is helemaal afgestemd op jou. We luisteren naar je verhaal en begeleiden je naar een leven dat weer van jou is.

Heb ik een gameverslaving?

Computerspelletjes zorgen ervoor dat we plezier kunnen hebben en kunnen ontspannen. Het spelen van computerspellen zorgt ervoor dat je even in een andere wereld terecht komt en kan ontsnappen aan de realiteit. De laatste jaren zijn de spellen flink verbeterd met realistische karakters en meer uitdagingen in het spel. Daarnaast maakt de mogelijkheid om online met bijvoorbeeld vrienden te spelen het nog aantrekkelijker. Vanaf jongs af aan is het online spelen op bijvoorbeeld een playstation, xbox, computer, smartphone of Ipad dan ook de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je merkt dat je niet meer zonder kan functioneren en je niet meer wil deelnemen aan het echte leven, dan spreken we van een verslaving.

Verslaafd aan altijd online

De digitale wereld heeft onze maatschappij veel goeds gebracht. De wereld ligt letterlijk in je handen, even snel iets online bestellen of even facetimen zijn compleet normaal. De generatie die nu jong is kan zich zelfs geen leven meer zonder voorstellen. Omdat het internet je alles kan bieden wat jij je maar kunt bedenken en je ook van alles laat ontdekken wat je nog niet kende, loop jij voor je gevoel altijd achter de feiten aan. Terwijl jij juist helemaal up to date wil zijn en overal wil bijhoren, altijd. Dat kan niet meer in deze tijd die zo snel gaat. Online wordt er zoveel geld verdient, dat de marketingstrategieën van bedrijven hiermee een verslaving in de hand kunnen spelen. Het verlangen naar nog meer likes die je in het echte leven niet krijgt. Of het gevoel er nu wel bij te horen als jij ook die game hebt. Maken dat jij altijd online wil zijn. Je weet het echte leven niet meer te waarderen en je gedrag en kwaliteit van leven worden steeds slechter.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage voor behandeling
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Aanmelden

Signalen Gameverslaving

 • Steeds meer willen gamen
 • Weinig slapen en nachten doorhalen
 • Liegen
 • Niet kunnen stoppen
 • Slecht eten en persoonlijke verzorging
 • Geïrriteerd reageren op opmerkingen over gamen
 • Verwaarlozing werk, school en relaties
 • Stoppen lukt niet, meerdere pogingen ondernomen
 • Meer vrienden in de virtuele wereld dan in de echte wereld

Signalen Internetverslaving

 • Altijd online willen zijn, echte leven is minder interessant
 • Obsessief bezig met het aantal “likes” en onlinevrienden
 • Verwaarlozing werk, school en relaties
 • Sociaal schuw worden
 • Geïrriteerd reageren op opmerkingen over internet
 • Eigenwaarde hangt af van de online prestaties
 • Depressieve gevoelens

Symptomen

 • Een keer gamen of internet overslaan, lukt niet
 • Lichamelijke klachten zoals RSI, rug- en nekklachten, geïrriteerde ogen
 • Verwaarlozen school, werk, familie, vrienden
 • Je blijft het liefste binnen achter beeldscherm
 • Psychische klachten zoals somberheid

 

Wanneer een leven zonder gamen of internet niet meer leuk is

Laten we eerlijk zijn, hoeveel tijd breng jij per dag door op internet? Of hoeveel tijd game jij? Hoe normaal is het om in een restaurant te zitten en eerst een foto te maken van je eten en gezelschap in plaats van gewoon te beginnen met eten? We willen alles met elkaar delen en vergelijken. Altijd meer, beter en best. Wanneer je merkt dat het leuk vinden om te doen, is omgeslagen naar moeten. En je er obsessief mee bezig bent, dan zien we vaak dat het echte leven niet meer leuk is. Om dit weer om te draaien heb je professionele hulp nodig. Wij begeleiden je met een team van professionals en ervaringsdeskundigen die weten hoe jij je voelt.

Online versus realiteit, een oneerlijke strijd in deze tijd

Het is vaak een onzichtbaar lijntje, tussen wat normaal game en internetgedrag is en een game of internetverslaving. We zien dat we afhankelijk zijn van internet op ons werk, school en sociale leven. Dit maakt dat we hiermee onbewust een verslaving in de hand kunnen werken. De laagdrempeligheid en oneindige mogelijkheden maken dat weerstand bieden tegen alle verleidingen, bijna onmogelijk is wanneer het echte leven even niet zo lekker loopt. Van het vinden van liefde online tot nieuwe beroepen als professionele gamer, alles is mogelijk. Dit maakt dat het vinden en behouden van een balans die past bij jou, iedere dag een uitdaging kan zijn. Schaam je daarom niet, maar vraag op tijd om hulp als je merkt dat het zo niet langer kan.

Je wilt stoppen met gamen maar het lukt niet

Games zijn bewust zo in elkaar gezet dat je wel door moet gaan, afhaken lijkt op een gegeven moment geen optie meer. Je maakt online ‘vrienden’, moet continu presteren en krijgt beloningen. Dit geeft je vanzelfsprekend een goed gevoel. Bovendien worden games zo gemaakt dat je steeds extra spullen moet kopen om het leuk te houden. Hierdoor kan de verslaving je ook nog eens veel geld kosten. Deze vicieuze cirkel zelf doorbreken lukt vaak niet als de onderliggende problematiek niet wordt opgelost. Daarom bieden wij onze hulp aan.

 

Hoe zet je de eerste stap?

Hoe behandel je gameverslaving? Wij hebben speciale behandelprogramma's. Als jij je aanmeldt bij ons voor hulp bij een game, internet of social media verslaving, dan heb je de belangrijkste stap gezet. Wij begrijpen de verslaving goed en werken met professionals en ervaringsdeskundigen die je respectvol en onbevooroordeeld gaan begeleiden. Met onze behandeling is herstellen van een verslaving zeker mogelijk.

Herkenbaar?

"Ik slaap tegenwoordig bijna niet meer. De game die ik speel, wil ik uitspelen. Ik wil niet meer stoppen en droom er zelfs over in de korte tijd dat ik wel slaap. Daarom val ik op school in slaap. School is saai en ik zit mijn tijd er uit tot ik weer online kan spelen."

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Gameverslaving


Ernstige verslaving
Veel mensen denken dat iemand alleen verslaafd kan raken aan drank of drugs. Een gameverslaving is echter ook een échte verslaving die ernstige gevolgen kan hebben op de geestelijke- en lichamelijke gezondheid van iemand.

Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een gameverslaving. Door onze persoonlijke benadering kunnen onze cliënten na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.

Ontspanning
Computerspelletjes zorgen ervoor dat we plezier kunnen hebben en kunnen ontspannen. Het spelen van computerspellen zorgt ervoor dat iemand even in een andere wereld terecht komt en kan ontsnappen aan de realiteit.

Nog meer uitdaging
De laatste jaren zijn de spellen flink verbeterd met realistische karakters en meer uitdagingen in het spel. Ook kan er online tegen elkaar gespeeld worden. Hierdoor is gamen een stuk populairder geworden. Veel mensen spelen online spellen op een PlayStation, Xbox, computer, smartphone of IPad.

Dwangmatig
Het spelen van computerspellen kan echter snel omslaan naar een dwangmatige handeling en verslaving.

Probleem ja of nee?
Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een gameverslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel tijd je per dag gamet. Speel jij meerdere uren per dag games? Dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je verslaafd bent. Wanneer je verslaafd bent, vertel je vaak leugens om verder te kunnen gamen.

Structureel gebruik
Als je echte leven, je slaapritme, je gevoelens, je school of werkprestaties of je sociale contacten er onder lijden, is er echt wat aan de hand. Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gamen tot problemen leidt, zoek dan hulp. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040-3035023.

Professionele hulp
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp bij een gameverslaving. We helpen onze cliënten op een verantwoorde en betrokken manier te stoppen met gamen.

Korte wachtlijsten
We werken niet met lange wachtlijsten en maken graag een afspraak voor een intake op korte termijn. Bel nu met 040-3035023 voor hulp.

Al onze behandelingen worden vergoed
Omdat Connection SGGZ in het bezit is van een WTZa-vergunning en omdat iedere Nederlander verzekerd is voor Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg worden al onze behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op persoonlijke en specialistische gezondheidszorg vragen wij geen eigen bijdrage voor de behandeling.

Bijkomende kosten
Er is wel een bijdrage voor de comfortkosten van toepassing. Het enige dat wij verder vragen van onze cliënten is de bereidwilligheid om de verslaving aan te pakken met een volledige inzet.


Ervaring
Als jij je aanmeldt bij Connection SGGZ voor hulp bij een gameverslaving, dan heb je de belangrijkste stap al gezet. Omdat wij verslaving heel goed begrijpen en veel ervaring hebben met het behandelen hiervan, gaan wij respectvol en onbevooroordeeld te werk. Door behandeling in onze kliniek is herstellen van een verslaving wel degelijk mogelijk.

Afkicken
Afhankelijk van de verslavingsproblematiek, richten we ons op het onder controle krijgen van het gebruik, het afkicken en het leren voorkomen van een terugval. Onze specialisten hebben veel ervaring met gameverslaving en begrijpen als geen ander wat je nodig hebt. Tijdens de intake brengen we je behoeften en mate van verslaving in kaart. Er wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld waarmee je onder begeleiding van onze professionele staf aan de slag gaat.

Wij helpen je
Gameverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder het gedrag en de games waaraan je verslaafd was. Wij helpen je hierbij: bel 040-3035023 om een intake af te spreken.


Geen keuze
Niemand kiest er zelf voor om verslaafd te raken aan gamen. Het begint vaak onschuldig, maar onbewust kan iemand al snel verslaafd raken en de controle verliezen.

Structureel
Wanneer er sprake is van een periode waarin structureel wordt gegamed, dan is de kans groot dat iemand afhankelijk is geworden.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand verslaafd kan raken. Persoonlijke en medische oorzaken kunnen een rol spelen, net als invloed van de omgeving of erfelijkheid. Soms spelen andere onderliggende factoren een rol.

Behandeling
Tijdens de behandeling bij Connection SGGZ kijken onze specialisten verder dan alleen je verslaving en nemen zij ook eerder genoemde oorzaken mee in het behandelprogramma.

Signalen van een gameverslaving:
 • Steeds meer uren willen gamen.
 • Weinig slapen en nachten doorhalen om te kunnen gamen.
 • Liegen over het gamen.
 • Moeilijk het gamen kunnen onderbreken tijdens het spelen.
 • Minder persoonlijke verzorging en slecht eten.
 • Het obsessief bezig zijn met gamen en continue bezig zijn met de volgende keer dat er weer gespeeld kan worden.
 • Geïrriteerd reageren op opmerkingen over gamen.
 • Werk, school en de relatie met vrienden en familie kunnen verwaarlozen.
 • Ondanks het feit dat iemand graag wil minderen of wil stoppen met gamen en dat meerdere malen probeert, lukt het toch niet om ermee op te houden.
 • Meer vrienden in de virtuele wereld dan in de echte wereld.


Obsessief
De gameverslaafde gaat steeds meer last krijgen van obsessieve gedachten, zoals bijvoorbeeld: ‘Straks ga ik winnen’. Om geconcentreerd te blijven wordt steeds vaker naar middelen gegrepen om alert te geven, bijvoorbeeld energy drankjes, koffie, blowen, sigaretten en soms cocaïne.

Isolement
Door het vele binnen zitten ontstaat een tekort aan vitamine D, wat onmisbaar is voor een gezonde bot- en spieropbouw. De gameverslaafde raakt steeds meer in een isolement, doordat contacten met school, familie en vrienden worden vermeden. Er is gewoon geen tijd meer voor. Jongeren die door hun ouders worden gedwongen te stoppen met gamen, kunnen zo heftig reageren dat ze hun agressie op hun ouders richten. Een slecht humeur is dagelijkse kost voor mensen met een gameverslaving.

Hulp
Zoek je hulp? Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040-3035023.


In gesprek
Ga in gesprek met de gameverslaafde op een goed gekozen moment, dus niet als hij of zij gebruikt heeft. Breng het drugsgebruik op een niet-beschuldigende manier ter sprake. Vraag hoe de verslaafde zelf het liefste gesteund wil worden en maak aan de hand daarvan afspraken voor de toekomst. Uit je waardering voor wat er wel goed gaat.

Stress
Dichtbij iemand staan die gameverslaafd is zorgt voor stress. Je kunt je schuldig voelen, boos zijn of je erg eenzaam voelen. Je mag best erkennen dat het niet meer gaat, dat je aan het einde van je krachten bent. Het is niet makkelijk om tot de conclusie te komen dat er hulp van buitenaf nodig is.

Neem contact op
Wil je een luisterend oor en ben je benieuwd naar wat Connection SGGZ voor jou kan betekenen? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-3035023.


Je eigen hersencellen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij het ontstaan en bij het verdere verloop van verslaving, delen van de hersenen betrokken zijn, zoals het beloningscentrum, het geheugen en de neo cortex. Stoppen met een middel waaraan je verslaafd bent is dus helemaal niet simpel omdat je eigen hersencellen je dwarszitten.

Definitieve verandering
Bovendien zorgt langdurig gamen voor een definitieve verandering: er komen minder receptoren in de hersenen en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen raakt iemand nog vatbaarder voor verslaving. Met deze wetenschap zou je gameverslaving dus een (geestelijke) ziekte kunnen noemen.


Erfelijk ja of nee?
Volgens onderzoeken lijkt drugsgebruik erfelijk te zijn. Het hoeft echter niet te betekenen dat jij ook gebruiker wordt als een van je ouders verslaafd is of was. Omgevingsomstandigheden kunnen het effect van verhoogde vatbaarheid doen afnemen.

Familieziekte
Verslaving kun je wel bestempelen als ‘familieziekte’. Een verslaving heeft namelijk niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Daarom heeft Connection SGGZ tijdens de behandeling ook graag contact met het sociale systeem van de cliënt. Op deze manier helpen wij familie en vrienden om te leren omgaan met de effecten.

Familieprogramma
Meer weten over ons familieprogramma? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-3035023.