Softdrugs
![]() |
Wij zijn een erkende
GGZ-instelling
met WTZa-vergunning
|

Wat zijn softdrugs?
Softdrugs noemen we ook wel lichte narcotica of bedwelmingsmiddelen. Het zijn drugs waarvan de Nederlandse overheid heeft bepaald dat zij een toelaatbaar risico met zich meebrengen als je deze gebruikt. Maar dit betekent niet dat softdrugs veilig zijn. Voorbeelden van softdrugs zijn paddo’s, cannabis, veel benzodiazepines en andere slaap- en kalmeringsmiddelen. Het is verboden om softdrugs te maken, vervoeren of te verkopen. Toch zijn er in Nederland coffeeshops waar je legaal wiet en paddo’s kunt kopen en gebruiken. Dit valt onder het zogenaamde gedoogbeleid dat in Nederland geldt. Zo wordt een coffeeshop of een bezoeker daarvan niet gestraft als zij zich aan de door de overheid opgestelde regels houden. Over de risico’s van softdrugs zijn de meningen zeer verdeeld. Zo kan cannabis relatief onschuldig lijken. In de praktijk zien wij echter een stijgend aantal mensen dat hieraan verslaafd raakt met alle negatieve gevolgen die hierbij horen.
Zijn softdrugs illegaal en gevaarlijk?
In Nederland geldt de Opiumwet. Hierin staan alle regels over drugs. Bij deze wet horen twee lijsten:
-
lijst I: harddrug; voorbeelden zijn cocaïne, xtc en 3-MMC
-
lijst II: softdrugs; voorbeelden zijn cannabisproducten (hasj, wiet, marihuana), paddo’s, diverse benzodiazepinen. Ook kalmeringsmiddelen als Valium en Seresta staan op deze lijst
Alcohol wordt vaak niet gezien als een verslavende drug
Alcohol en ook tabak staan niet in de Opiumwet. Toch hebben beide middelen een verdovende en verslavende werking. Daardoor kunnen ze wel drugs worden genoemd, met alle gevolgen die hierbij komen kijken. Want beide zijn sociaal helemaal geaccepteerd en zorgen voor een hoog sterftecijfer wereldwijd. Zo ontwikkel je een alcoholverslaving vaak langzaam. Hierdoor heb je vaak niet eens in de gaten dat je verslaafd bent geraakt. Wanneer je negatieve gevolgen ervaart door je gebruik, zoals problemen met je partner of op je werk, is het tijd om hulp te vragen. Bij Connection SGGZ luisteren wij naar jouw verhaal. Wij kunnen je begeleiden naar een leven zonder verslaving.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Geen eigen bijdrage voor behandeling
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Een uitstekend familieprogramma
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
AanmeldenVoor- en tegenargumenten om softdrugs te legaliseren
De Amerikaanse staat Washington is de eerste staat die het gebruik van marihuana heeft gelegaliseerd. Dit houdt in dat het niet meer strafbaar is om drugs in je bezit te hebben voor eigen gebruik. De argumenten om in Nederland softdrugs te legaliseren of juist niet zorgen voor een doorlopende discussie. Waarbij vaak wordt vergeten dat het drugsverbod pas 100 jaar oud is. Voor die tijd waren drugs dus niet verboden of strafbaar. De voor- en tegenstanders van legaliseren gebruiken allerlei argumenten, zoals:
-
je hebt recht op het maken van je eigen keuzes
-
het effect op het ontwikkelen van een verslaving
-
wat het beste is voor de bestrijding van criminaliteit
-
het effect op de economie
Het is belangrijk dat de drugs niet jouw leven bepaald. Ben je voor jouw gevoel de controle hierover aan het kwijtraken? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak voor een intake.
Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving
Tijdens een intake kijken we samen naar hoe wij jou de hulp kunnen bieden die jij nodig hebt. In onze behandeling sta jij centraal en geven wij jou de begeleiding die past bij jouw situatie. We weten dat het onmogelijk kan lijken om toe te geven dat jij een probleem hebt met softdrugs. Het is wel de eerste stap die alleen jij kan zetten naar een leven zonder verslaving. Want dit is mogelijk, ook voor jou. Een leven waarin jij weer aan het stuur zit en niet de drugs. Neem contact met ons op en deel je zorgen.
Ik wil advies
Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.
Veelgestelde vragen over Softdrugs
Ja
Ook al heeft de overheid vastgesteld dat softdrugs minder risico’s met zich mee kunnen brengen dan harddrugs. De kans op een verslaving en het ervaren van negatieve gevolgen door je gebruik is wel degelijk aanwezig.
Gevaar
Het gevaar zit in het ontwikkelen van een afhankelijkheid van de softdrugs. Wanneer ‘willen gebruiken’ langzaam verandert in ‘moeten gebruiken’, dan is het tijd om hulp te zoeken. Het doorbreken van deze vicieuze cirkel vraagt vaak om professionele hulp. Bij Connection SGGZ kunnen wij jou de hulp bieden die jij nodig hebt. Bel: 040-2409078. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen staat klaar voor jou.
Nee
Want alcohol valt niet onder de Opiumwet. Wel wordt alcohol een drug genoemd, omdat het een bedwelmende invloed heeft op je gedrag. Dit is een eigenschap van drugs. Deze hebben invloed op je gedrag waardoor je vaak negatieve gevolgen ervaart bij veelvuldig gebruik.
Verslaving
De kans op het ontwikkelen van een verslaving aan alcohol is net zo aanwezig als bij softdrugs. Ervaar jij problemen door je gebruik? Ben jij de controle aan het kwijtraken? Neem dan contact met ons op: bel 040-2409078. Wij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je begeleiden naar een leven zonder verslaving.
Ja
Wiet, cannabis, hasj en marihuana zijn softdrugs die vanwege het gedoogbeleid in Nederland verkrijgbaar zijn in een coffeeshop. Hierin is vastgesteld dat een coffeeshop niet meer dan 500 gram wiet of hasj op voorraad mag hebben en die ook niet mag verkopen aan bezoekers onder de 18.
Problemen
Wiet is zeer verslavend, waardoor je langzaam een cannabisverslaving kunt ontwikkelen, met alle gevolgen die hierbij komen kijken. Want vaak heb je pas door dat je verslaafd bent geraakt als er problemen ontstaan door jouw gebruik. Wacht dan niet met het vragen van hulp. Connection SGGZ biedt jou de hulp die jij nodig hebt. Bel: 040-2409078.
Softdrugs versus harddrugs
In de twee lijsten die onder de Opiumwet vallen, staat duidelijk omschreven wat de exacte verschillen zijn tussen deze twee soorten drugs. Ook vind je hier welke drugs onder welke categorie vallen
Het verschil
Dit zit hem volgens de overheid in het risico dat zij met zich meebrengen wanneer je ze gebruikt. Het zegt niets over de kans op het ontwikkelen van een verslaving. Die is voor beide gelijk.
Hulp nodig
Is ‘willen’ gebruiken veranderd in ‘moeten’ gebruiken? Dan raden wij je aan om hulp te vragen. Hulp die jij nodig hebt bij het doorbreken van de vicieuze cirkel die hoort bij een verslaving. Wij kunnen jou deze hulp geven. Bel: 040-2409078. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen luistert naar jouw verhaal.