check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Wat is cannabis?

Cannabis is een verzamelnaam 

Cannabis is afkomstig van de hennepplant. Van deze plant worden onderstaande softdrugs gemaakt: 

 • wiet, ook wel marihuana genoemd

 • hasj of hasjiesj

Deze drugs en de verschillende varianten hiervan zijn bekend onder namen als: Skunk, Haze, Orange Bud, White Widow, Ganja, shit, weed, kiev, pot, stuff. Wiet wordt gemaakt van de bloemtoppen van de vrouwelijke hennepplant. Hasj is een concentraat van de hars die zich op deze plant bevindt. Zowel de hars als de gedroogde bloemtoppen bevatten de werkzame stof THC, waardoor je een “high” gevoel kan ervaren. 

 

Het ontstaan van cannabisgebruik

De harskliertjes, trichomen genoemd, zitten alleen op de bloemtoppen van de bovenste bladeren van de cannabisplant. Deze scheiden een hars af die van nature stuifmeel aantrekt. Deze plant werd van oudsher gebruikt voor de behandeling van diverse medische aandoeningen. Daarnaast werd hennep vroeger geteeld voor de zaden, olie en vezels. Deze bevatten amper geestverruimende stoffen en je kan hier dus ook niet van onder invloed raken. 

 

THC en de andere werkzame stoffen in cannabis

Van de roesopwekkende stoffen, ook wel cannabinoïden genoemd, is THC ook wel delta-9-tetrahydrocannabinol genaamd de belangrijkste. Daarnaast zijn cannabidiol (CBD) en cannabinol (CBN) de andere werkzame stoffen in cannabis. THC zorgt voor het gevoel van ‘high’ of ‘stoned’ zijn. CBD zorgt niet voor een roes, maar heeft een rustgevende en pijnstillende werking. Het zijn de hoeveelheid THC en de andere cannabinoïden in een plant die het effect bepalen. Cannabis valt in de opiumwet onder softdrugs.

 

Medicinale cannabis voor verschillende aandoeningen

Deze softdrug wordt bij een aantal aandoeningen ook gebruikt als medicijn. Zo zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat cannabis werkt bij chronische pijn, aandoeningen met spasticiteit en pijn, palliatieve behandelingen, syndroom van Gilles de la Tourette en epilepsie. Er wordt momenteel verder onderzoek gedaan naar andere aandoeningen en de positieve invloed van cannabis hierop. Belangrijke kanttekening hierbij is dat medicinale cannabis alleen wordt ingezet om de klachten te verminderen; dit middel lost niet de oorspronkelijke aandoening op. Daarnaast wordt het bij medisch gebruik voorgeschreven door een arts met de daarbij behorende dosering.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Cannabis gebruiken

Dit kan op verschillende manieren. Zoals:

Roken

De meest populaire manier om cannabis te gebruiken is de drug te roken, ook wel ‘blowen’ of ‘smoren’ genoemd. Je vermengt de marihuana of hasj dan met tabak en rolt het tot een stickie of joint. Je kan cannabis ook puur roken in een stickie. Dit kan ook met een pijpje (chillum), in een waterpijp (bong) of met een verdamper (vaporiser). Je voelt het effect dan na enkele minuten en het houdt tot ongeveer twee tot vier uur aan.

Eten en drinken

Cannabis kan ook verwerkt worden in zogenaamde edibles, zoals spacecake. Het wordt dan meegebakken in normale cake. Of je drinkt deze in de vorm van thee. De dosering hiervan is moeilijker, omdat het via je maag pas veel later in je bloed terecht komt dan wanneer je deze rookt. Zo kan het één tot vier uur duren voor je effect voelt. Maar deze effecten houden dan over het algemeen langer aan.

 

Wat doet cannabis met je lichaam en geest?

Doordat het THC-gehalte in cannabis sterk is toegenomen sinds enkele jaren, is het geestelijke en lichamelijke effect steeds groter. Je voelt je stoned, vrij van zorgen en in je eigen droomwereld. De keerzijde is het schadelijke effect dat deze softdrugs heeft op jouw lichaam en geest, op zowel korte als lange termijn. Zo kan je last krijgen van geheugenverlies, depressiviteit of slaapproblemen. Daarnaast werkt cannabis geestelijk zeer verslavend, waardoor zelfstandig stoppen uiteindelijk niet of nauwelijks meer mogelijk is en je te maken krijgt met een cannabisverslaving.

 

Cannabis en de kans op verslaving

Kan jij je een leven zonder wiet of hasj niet meer voorstellen? Ervaar jij de heftige afkickverschijnselen van wiet wanneer je wilt stoppen? Deel dan je verhaal met ons team. Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van verslaving en de behandeling hiervan. We weten ook dat de eerste stap zetten de moeilijkste is: toegeven dat je een probleem hebt met je cannabisgebruik. Daar hebben wij respect voor. Wacht daarom niet en neem contact met ons op als je vragen hebt over cannabis en het gebruiken hiervan.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Wat is Cannabis?

Verzamelnaam
Van cannabis,- ook wel hennepplant genaamd, worden hasj en wiet gemaakt. Deze hebben op hun beurt weer allerlei varianten en namen zoals marihuana, hasjiesj, Ganja, weed, stuff, pot, Skunk enzovoort. Het zijn allemaal softdrugs en ze bevatten onder andere THC. Dit is een roesopwekkende stof die zorgt dat jij je high en stoned voelt. 

Kopen
In Nederland kan je deze drugs legaal kopen in een zogenaamde coffeeshop en online. In andere landen zijn hasj en wiet illegaal en verboden. Informeer je goed alvorens je besluit cannabis te gebruiken.

Probleem: ja of nee?
Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een cannabisverslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel je gebruikt en wat de consequenties van het gebruik zijn.

Structureel gebruik
Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kan stoppen en je gebruik tot problemen leidt, dan is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar. Bel: 040 303 5023.

Begint onschuldig
Niemand kiest er zelf voor om verslaafd te raken aan cannabis. Het gebruik begint vaak onschuldig, maar onbewust kan je al snel verslaafd raken en de controle verliezen. Wanneer er sprake is van een periode waarin je structureel cannabis gebruikt, dan is de kans groot dat je afhankelijk bent geworden.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken waarom je verslaafd raakt. Persoonlijke en medische oorzaken kunnen een rol spelen, net als invloed van de omgeving en erfelijkheid. Soms spelen andere onderliggende factoren een rol. Tijdens de behandeling bij Connection SGGZ kijken onze specialisten verder dan alleen je verslaving en nemen zij ook eerder genoemde oorzaken mee in het behandelprogramma. Bel: 040 303 5023 en deel je zorgen.

Risico’s van overmatige cannabisgebruik en cannabisverslaving:

 • verwardheid en geheugenverlies

 • evenwichtsstoornissen en concentratieverlies

 • somberheid en depressiviteit

 • slaapproblemen

 • nervositeit en prikkelbaarheid

 • grotere kans op andere psychische stoornissen, zoals schizofrenie en psychoses

Herkenbaar?
Herken je deze symptomen en ben je klaar om te kiezen voor een leven zonder cannabis? Neem dan contact op met ons team van ervaringsdeskundigen en specialisten. Bel: 040 303 5023 en maak een afspraak voor een intake.