Wat zijn de gevolgen van alcohol?

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Wat zijn de gevolgen van alcohol?

Wanneer je alcohol drinkt, wordt dit direct in je bloed opgenomen en verspreid dit zich door je lichaam. Met een slokje van deze chemische verbinding, want dat is alcohol, ontstaan er allerlei lichamelijke en geestelijke reacties met uiteenlopende gevolgen. Zo kan je hartslag er door omhoog gaan of jij kunt je er juist heel ontspannen door gaan voelen. De gevolgen van alcohol zijn voor iedereen verschillend. Hieronder delen wij de belangrijkste met jou.

Wat zijn de korte termijn gevolgen van alcohol voor jou?

De gevolgen van alcoholgebruik verschillen per persoon. Zo is alcohol voor de één een genot en voor de ander een straf. Want de een ervaart bijna geen negatieve gevolgen van alcohol, terwijl de ander er flink last van heeft en bewust kiest om niet meer te drinken. Onderstaande kortetermijneffecten kun je tijdens of na het drinken ervaren:

 • braken door overmatig alcohol drinken

 • bewusteloos raken, vaak bij het zogenaamde bingedrinken

 • klachten die horen bij een kater: hoofdpijn, moe, geen licht of geluid kunnen verdragen

 • slechte nachtrust en slaapproblemen 

 • sterk naar alcohol ruikende adem

 • verlaging van het testosteron en libido

 • alcoholvergiftiging met zelfs een coma als gevolg

Wanneer je vaak alcohol drinkt, kun je ook een alcoholverslaving ontwikkelen. Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren graag naar jouw verhaal.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

De langetermijngevolgen van alcohol op je lichaam

Omdat je alcohol drinkt, ervaart je lichaam direct de gevolgen. De mogelijke positieve gevolgen wegen echter niet op tegen de nadelige. De consequenties van alcohol op de lange termijn kunnen bij overmatig gebruik zeer ernstig zijn voor je lichaam. Het kan zelfs leiden tot ernstig en blijvend letsel aan de volgende organen:

Hersenen

Alcohol zorgt ervoor dat zenuwcellen minder goed contact kunnen maken met elkaar. Dit leidt tot concentratie- en geheugenproblemen. De zogenaamde remmingen verdwijnen op de korte termijn. Daarnaast sterven hersencellen af wanneer je alcohol drinkt. Deze afbraak kan niet worden hersteld en kan zelfs leiden tot geheugenverlies, dementie en Korsakov. 

Lever

Je lever zuivert je lichaam en moet hard werken om de alcohol af te breken. Door overmatig drinken kun je vetlever, alcoholhepatitis, en levercirrose ontwikkelen. Hierdoor kun je dit orgaan onherstelbaar beschadigen. Een levertransplantatie kan dan noodzakelijk zijn. 

Maag

Je maag kan onrustig worden van veel alcohol. Je ervaart dan een opgeblazen gevoel, zuurbranden, oprispingen of je kunt zelfs gaan braken. Op de lange termijn kan je maag gaan ontsteken door overmatig alcoholgebruik. Je maagvlies kan dan niet meer zijn beschermende werk doen en zo kun je een maagzweer ontwikkelen. 

Hart en bloedvaten

Uit onderzoek is gebleken dat alcohol ook een beschermend effect heeft op je hart en bloedvaten. De kans op hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk door alcoholgebruik is echter vele malen hoger dan het beschermende karakter. Daarnaast zet je lichaam alcohol om in vetzuren, wat weer zorgt voor een verhoogd cholesterolpercentage in je lijf. 

Gewicht

Alcoholhoudende dranken bevatten vaak veel calorieën. Ook remt alcohol de vetverbranding, waardoor je lichaam deze extra calorieën eerder omzet in vet. Hierdoor kan je gewicht door de jaren heen gaan toenemen. Vaak verandert dit na langdurig gebruik in het tegenovergestelde: je vermagert. Je lijf ervaart door de alcohol geen honger meer en je gaat steeds minder eten. Voedingsstoffen worden minder goed opgenomen en je algemene weerstand en gezondheid nemen hierdoor af.

Gevolgen van alcohol waar je misschien niet bij stilstaat als je drinkt

Dit zijn gevolgen die minder bekend zijn, maar niet minder heftig. Denk hierbij aan:

 • kanker; uit onderzoek is gebleken dat alcohol de kans op mond-, keel-, strottenhoofd- en slokdarmkanker vergroot. Vrouwen hebben daarnaast een verhoogd risico op borstkanker 

 • vruchtbaarheidsproblemen; dit geldt voor zowel mannen als vrouwen 

 • nierfalen

 • psychoses en depressies

 • ontwenningsverschijnselen 

Wacht daarom niet met het vragen van hulp als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent geraakt over jouw alcoholgebruik. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen staat klaar voor jou. 

 

Verslavende consequenties die je leven beïnvloeden

Naast de effecten op je lichaam heeft alcohol een verslavende werking die na verloop van tijd ook invloed kan gaan hebben op je dagelijks leven. Zo kun je een alcoholverslaving ontwikkelen, waardoor je gaat liegen om je alcoholgebruik te verbloemen. Want ‘willen’ drinken is veranderd in ‘moeten’ drinken. Hierdoor lukt het je niet meer om te voldoen aan je verplichtingen, zoals werk. Daardoor kunnen er vervolgens financiële problemen ontstaan. Zo kan er zich langzaam door de jaren heen een vicieuze cirkel ontwikkelen. Daardoor ga jij je isoleren van je sociale omgeving en krijg je juist steeds meer behoefte aan drank. Daarnaast kunnen depressieve gevoelens de overhand krijgen, waardoor jij je eenzaam voelt. Zo ver hoeft het niet te komen. Deel je zorgen met Connection SGGZ. Wij zijn er voor jou. 

 

Zet de eerste stap: vraag hulp

Wil jij stoppen met alcohol drinken? In onze kliniek kunnen we je hierin begeleiden. Dit doen we met een op jou afgestemde detox-behandeling van alcohol. Tijdens een intake bespreken we jouw mate van verslaving en stellen we het behandelplan op. Zet vandaag nog de eerste stap met het maken van een afspraak voor een intake. Wij weten dat dat deze eerste stap zetten moed vraagt. Wij weten ook dat een leven zonder verslaving bestaat, ook voor jou!

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over de gevolgen van alcohol

Korte en lange termijn
De gevolgen zijn voor iedere persoon verschillend. Ook is er een verschil tussen de gevolgen die je op korte termijn kunt ervaren en die je pas na een langere termijn ziet. Zo kan je op de korte termijn last krijgen van een verslechtering van je motoriek, vermindering van je waarneming en aantasting van geheugenfuncties en het beoordelingsvermogen. Op de lange termijn kan je lever blijvend beschadigd raken. Ook kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, aandoeningen in het maagdarmstelsel en neurologische schade kunnen zich door de jaren heen ontwikkelen. 

Twijfel jij over jouw alcoholgebruik?
Drink je steeds vaker en meer dan jij je had voorgenomen? Heb je problemen met je geheugen? Lieg je over jouw alcoholgebruik? Alleen jij weet het antwoord op deze vragen. Connection SGGZ is er voor jou als jij wilt stoppen met alcohol drinken. Neem vandaag nog contact met ons op. 

Meer last van alcohol
Vrouwen breken alcohol minder snel af dan mannen. Dit komt omdat ze minder van het enzym ‘alcoholdehydrogenase’ aanmaken dan mannen. Daarnaast zijn vrouwen gemiddeld vaak ook kleiner en lichter dan mannen. Daarom zijn zij sneller dronken. Ook heeft alcohol gevolgen voor de moedermelk als je borstvoeding geeft. Ben je daarom bewust van je alcoholgebruik en zoek hulp als je de controle bent kwijtgeraakt. 

Zet de eerste stap en vraag hulp
Alcoholverslaving bij vrouwen komt steeds vaker voor, ook met de daarbij behorende schaamte. Maak jij je zorgen over jouw alcoholgebruik? Neem contact op met onze ervaringsdeskundigen en professionals. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je begeleiden naar een leven zonder verslaving. 

Afsterven hersencellen
Alcohol zorgt ervoor dat zenuwcellen minder goed met elkaar kunnen verbinden. Hierdoor kunnen er concentratie- en geheugenproblemen ontstaan. Ook verdwijnen de zogenaamde remmingen in je hersenen. Hierdoor kun je dingen doen of zeggen die je zonder alcohol nooit zou doen. Daarnaast sterven er hersencellen af wanneer je alcohol drinkt. Dit proces is definitief en onomkeerbaar. Op de lange termijn kan dit leiden tot geheugenverlies, dementie en korsakov.

Problemen?
Ben ik een probleemdrinker ? Het antwoord hierop is voor iedereen verschillend. Jij weet voor jezelf wanneer alcohol een probleem is geworden. Heb je hulp nodig met jouw drankgebruik? Wij luisteren graag naar jouw verhaal en kunnen je begeleiden naar een leven zonder verslaving. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040-7201018.

Eenzaamheid
Alcohol drinken is vaak een sociale aangelegenheid. Gezellig een drankje doen met vrienden op het terras. Of lekker feesten in het weekend met een paar shotjes. Helaas zijn de gevolgen van alcoholgebruik ook antisociaal. Dit betekent dat wanneer je de controle bent kwijtgeraakt over je alcoholgebruik je depressieve gevoelens, schaamte en eenzaamheid kan gaan ervaren. 

Schaamte
Schaamte kan ervoor zorgen dat jij gaat liegen over jouw alcoholgebruik. Dat jij je steeds verder afsluit van je sociale wereld. Dit kan dan weer als gevolg hebben dat je steeds meer wilt gaan drinken. Deze vicieuze cirkel doorbreken vraagt moed. Zet de eerste stap: vraag hulp. Pak de controle terug over jouw leven. Neem contact op: bel 040-7201018 om een intake af te spreken.