check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-Vergunning
Alcoholisme & Behandeling

Wat is alcoholisme?

Alcoholisme is een verslaving aan alcohol. Dit houdt in dat je afhankelijk bent geworden en niet zelfstandig meer kan stoppen met drinken. Dat is de theorie die voor iedereen logisch klinkt. Maar in de praktijk, het echte leven, is het vaak niet zo duidelijk. Want een drankje op zijn tijd hoort er toch gewoon bij! Jij hebt geen probleem met alcohol. Je hebt gewoon te veel stress en daarom moet je drinken. Dat maakt deze verslaving zo moeilijk grijpbaar. Want wanneer is het nu te veel? Dat is het moment waarop jij geen controle meer hebt en willen drinken is veranderd in moeten drinken. Wanneer je niet meer zonder alcohol kunt leven, dan is het tijd om hulp te zoeken. Bij Connection SGGZ luisteren wij naar jouw verhaal.

Hoe herken je alcoholisme?

Alcoholisme is een verslaving die er langzaam insluipt. In jouw ogen is het misschien ook helemaal geen probleem. Onderstaande strategieën worden gebruikt om alcoholisme te verbergen:

 • Ontkenning

 • Vergelijken met andere gebruikers

 • Bagatelliseren van het gebruik

 • Slachtofferrol aannemen

 • Excuses verzinnen voor het gebruik, bv. stress

De oorzaken van een verslaving zijn voor iedereen anders. Karakter, gevoeligheid voor stress, erfelijkheid, problemen thuis of op het werk, het kan allemaal een rol spelen. Of je hebt misschien te maken met lichamelijke, chronische pijn die je probeert te verzachten door te drinken. Wanneer is het nu een verslaving? Als je dagelijks alcohol drinkt en hier niet mee kunt stoppen. Je drinkt niet alleen ’s avonds, maar begint er steeds vroeger op de dag mee. Soms heb je zelfs black-outs en weet je niet meer wat er gebeurd is. Op de langere termijn heb je steeds meer en vaker alcohol nodig om je goed te voelen. Je hebt problemen thuis en op je werk en je krijgt steeds vaker last van lichamelijke klachten. Wanneer je wilt stoppen met drinken, en dit lukt niet meer op eigen kracht, neem dan contact met ons op.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Herken jij jezelf in deze excuses?

 • Ik heb geen drankprobleem. Doe niet zo lastig. Hou toch op met je gezeur.

 • Mijn vrienden drinken iedere dag. Die hebben toch ook geen probleem, ik dus ook niet.

 • Zoveel drink ik nu ook weer niet. Het valt allemaal best wel mee.

 • Ik mag ook nooit eens een keer iets drinken. Als ik niet meer kan drinken, dan is het leven niet leuk meer.

 • Ik heb stress, dus dan mag ik drinken.

Alcoholisme is een ziekte waar je van kunt herstellen

Je kunt alcoholisme omschrijven als een ziekte die je gezondheid aantast. Het zorgt er voor dat je niet meer goed kunt functioneren in het dagelijks leven. Het ontstaat vaak geleidelijk en er zijn diverse stadiums. In het eerste stadium ga je stiekem drinken, je denkt er vaak aan en je gaat door tot je heel dronken bent met black-outs als gevolg. In het volgende stadium kom je steeds vaker in oncontroleerbare situaties terecht. Daarnaast blijf je ontkennen dat er problemen zijn. In het gevorderde stadium van de verslaving is je drang om te drinken helemaal niet meer te beheersen. Je ervaart heftige problemen op sociaal, werk- en medisch gebied. Je bent bijna de hele dag bezig met het tegengaan van de ontwenningsverschijnselen en het verbergen van het drinken. Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te worden. Daarom werken we samen aan het herstellen van deze ziekte. Met ons team van ervaringsdeskundigen en professionals zijn we er voor jou.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Stel een vraag

Wat zijn de gevolgen van een alcoholverslaving?

Zowel lichamelijk als geestelijk ervaar je de gevolgen van alcoholisme. Los van een fikse kater in de ochtend, kan voortdurend drinken leiden tot blijvend letsel aan de hersenen, lever, maag, hart en bloedvaten. Daarnaast spelen ook mentale en sociale gevolgen mee. Bij sociale consequenties kun je denken aan afzondering van familie en vrienden, liegen – bijvoorbeeld over hoeveel je gedronken hebt – en het niet nakomen van afspraken. Er bestaat een risico op een sociaal isolement. Een mentaal gevolg is denken dat jij je alleen nog maar goed kunt voelen nadat je gedronken hebt. Het doorbreken van deze negatieve vicieuze cirkel lukt vaak alleen met professionele hulp. Connection SGGZ biedt jou deze hulp aan.

Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving

Wil jij stoppen met alcohol drinken? Weet dan dat dit samen kan gaan met ontwenningsverschijnselen. Afkicken is namelijk een heftig proces. Bij Connection SGGZ bieden we je gespecialiseerde hulp aan in de vorm van onze detox -behandeling van alcohol. Hiervoor moet je helemaal stoppen met drinken, maar je zult zien dat je je na het ontgiften al vrij snel wat beter voelt. Je conditie verbetert en je voelt je ieder dag iets fitter. Je conditie gaat met sprongen vooruit, je krijgt weer meer energie en je lichaam neemt vitamines beter op. Hulp zoeken als je kampt met alcoholisme is daarom belangrijk. Het erkennen van een alcoholprobleem is niet makkelijk, het vraagt moed. Het is de eerste stap naar een leven zonder verslaving. Bij Connection SGGZ bieden wij jou professionele hulp aan in Nederland en in onze afkickkliniek in Zuid-Afrika.

Ik heb hulp nodig!

Aanmelden
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Alcoholisme


Omschrijving
Een veelgebruikte omschrijving van alcoholisme is: 'een chronische aandoening die de algemene gezondheid aantast en leidt tot verminderd sociaal en beroepsmatig functioneren als gevolg van regelmatig en overmatig drinken.' De aandoening ontstaat geleidelijk, in diverse stadiums. 

Problemen door alcoholgebruik
In het eerste stadium krijg je problemen vanwege het alcoholgebruik. Je gaat stiekem drinken, denkt vaak aan drinken en gaat door tot je heel dronken bent met black-outs als gevolg. In het gevorderde stadium van de verslaving is het drinken helemaal niet meer te beheersen. Er zijn heftige medische problemen, zoals aantasting van de lever en het geheugen, hoge bloeddruk en depressie. Je probeert het te verbergen voor de buitenwereld, want bij een alcoholverslaving komt ook veel schaamte kijken.

Connection SGGZ
Connection SGGZ is gespecialiseerd in het behandelen van verslaafden. Welke vorm van hulp we bieden, is afhankelijk van diverse factoren. Iedereen is uniek en de ernst en duur van de verslaving spelen ook mee. We kijken naar de persoonlijke omstandigheden van onze cliënten en stemmen de behandelingen af op de verslaving en situatie. Kampt u met een verslaving? Neem dan nu contact op voor hulp.

Wat is te veel?
Men spreekt over overmatig gebruik bij 21 glazen per week voor mannen en 14 glazen per week voor vrouwen. Toch is dit geen gouden regel, want ieders gestel en reactie op alcohol is weer anders. Daarnaast is bingedrinken ook een vorm van alcoholverslaving. Dit is het af en toe, in korte tijd, een grote hoeveelheid alcohol drinken tijdens één gelegenheid, waardoor het bloedalcoholgehalte tot boven de 0,8 promille stijgt. Dit komt bij mannen neer op 6 glazen in 2 uur en bij vrouwen op 4 glazen in 2 uur.

Alcoholisme
Je hebt het over alcoholisme wanneer je afhankelijk bent van alcohol en niet zelfstandig kan stoppen met drinken. Het lastige van alcoholisme is dat het een aandoening is die vaak geleidelijk ontstaat. Het begint altijd met zo nu en dan een drankje drinken. Als dit toeneemt en je ontdekt dat je niet meer zonder kunt of dat het je leven in steeds sterkere mate beïnvloedt, is het tijd om hulp te zoeken. Bij Connection SGGZ staan we voor je klaar!

Heftig proces
Afkicken is een heftig proces. Bij Connection SGGZ bieden we je gespecialiseerde hulp om van je verslaving af te komen. Hiervoor moet je helemaal stoppen met drinken, maar je zult zien dat je je na het ontgiften al vrij snel wat beter voelt.

Je voelt je beter
Als je door de ontwenningsperiode heen bent, zul je merken dat je je snel beter gaat voelen. Je conditie verbetert en je voelt je ieder dag iets fitter. Je conditie gaat met sprongen vooruit, je krijgt weer meer energie en je lichaam neemt vitamines beter op.

Hulp zoeken
Hulp zoeken als je kampt met alcoholisme is dus belangrijk. Het erkennen van een alcoholprobleem is niet makkelijk maar als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je de stap maken richting behandeling. Bij Connection SGGZ bieden we professionele hulp in Nederland en in onze afkickkliniek in Zuid-Afrika.


Kracht en moed
Er is kracht en moed voor nodig om de eerste stap te zetten, dat begrijpen wij als geen ander. De deskundige medewerkers van Connection SGGZ beantwoorden graag je vragen over verslaving.

Herstellen van alcoholisme
We weten ook dat herstellen van alcoholisme wel degelijk mogelijk is. Neem contact op en zet stap voor stap weer koers richting een leven zonder verslaving. Tijdens werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar via 040-3035023.