Alcoholisme & Behandeling
check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZi-Vergunning

Alcoholisme

Alcoholisme is een verslaving aan alcohol. De meeste mensen drinken wel eens een glaasje wijn of een koud biertje, maar dit zien we niet als een verslaving. Dus wanneer ben je dan een alcoholist? Dit is het geval wanneer je afhankelijk bent van alcohol en niet zelfstandig kan stoppen met drinken. Men spreekt over overmatig gebruik bij 21 glazen per week voor mannen en 14 glazen per week voor vrouwen. Het lastige van alcoholisme is dat het een aandoening is die vaak geleidelijk ontstaat. Het begint altijd met zo nu en dan een drankje drinken. Als dit toeneemt en je ontdekt dat je niet meer zonder kunt of dat het je leven in steeds sterkere mate beïnvloedt, is het tijd om hulp te zoeken. Bij Connection SGGZ staan we voor je klaar.

Wat is alcoholisme?

Je kunt alcoholisme omschrijven als een chronische aandoening die de algemene gezondheid aantast. Het leidt tot verminderd sociaal en beroepsmatig functioneren als gevolg van regelmatig en overmatig drinken. De aandoening ontstaat geleidelijk, in diverse stadiums. In het eerste stadium krijg je problemen vanwege het alcoholgebruik. Je gaat stiekem drinken, denkt vaak aan drinken en gaat door tot je heel dronken bent met black-outs als gevolg. Er ontstaan problemen op het werk en thuis, familie en vrienden maken zich zorgen over je. Bij het midden stadium is er steeds meer sprake van een ongecontroleerde situatie, maar je blijft ontkennen dat er problemen zijn. Moeilijkheden zoals verlies van een baan, medische klachten en familieruzies worden steeds groter. In het gevorderde stadium van de verslaving is het drinken helemaal niet meer te beheersen. Er zijn heftige medische problemen, zoals aantasting van de lever en het geheugen, hoge bloeddruk en depressie. Je bent bijna de hele dag bezig met het tegengaan van de ontwenningsverschijnselen en het verbergen van het drinken voor de buitenwereld, want bij een alcoholverslaving komt ook veel schaamte kijken.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage voor behandeling
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland & Zuid Afrika

Hoe herken je alcoholisme?

De oorzaken van een verslaving liggen bij ieder mens anders. Karakter, gevoeligheid voor stress, erfelijkheid, problemen thuis of op het werk, het kan allemaal een rol spelen. Of je hebt misschien te kampen met lichamelijke, chronische pijn die je probeert te verzachten door te drinken. Maar hoe herken je nou alcoholisme? Je wil dagelijks alcohol drinken en kunt hier niet mee stoppen. Je drinkt niet alleen ’s avonds, maar begint er steeds vroeger op de dag mee. Soms heb je zelfs black-outs en weet je niet meer wat er gebeurd is toen je dronken was. Op de langere termijn heb je steeds meer en vaker alcohol nodig om je goed te voelen. Je hebt problemen thuis en op je werk, je prestaties gaan achteruit en je krijgt steeds vaker last van lichamelijke klachten. Wanneer je wil stoppen met drinken, maar het lukt niet op eigen kracht, neem dan contact op met Connection SGGZ.

Wat zijn de gevolgen van alcoholisme?

Zowel lichamelijk als geestelijk ervaar je de gevolgen van alcoholisme. Los van een fikse kater in de ochtend, kan voortdurend drinken leiden tot blijvend letsel aan de hersenen, lever, maag, hart- en bloedvaten. Daarnaast spelen ook mentale en sociale gevolgen mee. Bij sociale gevolgen kun je denken aan afzondering van familie en vrienden, liegen - bijvoorbeeld over hoeveel je gedronken hebt - en het niet nakomen van afspraken. Er bestaat een risico op een sociaal isolement. Een mentaal gevolg is denken dat je je alleen nog maar goed kunt voelen nadat je gedronken hebt. Het is niet eenvoudig om hier zelf weer vanaf te komen en een andere mindset te creëren. Connection SGGZ kan je hierbij helpen.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op"
Stel een vraag

Stoppen met drinken

Wil jij stoppen met alcohol drinken? Weet dan dat dit samen kan gaan met ontwenningsverschijnselen. Bij een detox behandeling van alcohol kun je te maken krijgen met angsten, depressie, stemmingswisselingen, slapeloosheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Bovendien kun je last krijgen van overmatig transpireren, trillen, misselijkheid en spierkrampen. Afkicken is een heftig proces. Bij Connection SGGZ bieden we je gespecialiseerde hulp om van je verslaving af te komen. Hiervoor moet je helemaal stoppen met drinken, maar je zult zien dat je je na het ontgiften al vrij snel wat beter voelt. Je conditie verbetert en je voelt je ieder dag iets fitter. Je conditie gaat met sprongen vooruit, je krijgt weer meer energie en je lichaam neemt vitamines beter op. Hulp zoeken als je kampt met alcoholisme is dus belangrijk. Het erkennen van een alcoholprobleem is niet makkelijk maar als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je de stap maken richting behandeling. Bij Connection SGGZ bieden we professionele hulp in Nederland en in onze afkickkliniek in Zuid-Afrika.

Ik heb hulp nodig!

Aanmelden
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Naam: is verplicht.
Woonplaats: is verplicht.
Telefoonnummer: is verplicht.
Bericht: is verplicht.

Veelgestelde vragen over Alcoholisme


Omschrijving
Een veelgebruikte omschrijving van alcoholisme is: 'een chronische aandoening die de algemene gezondheid aantast en leidt tot verminderd sociaal en beroepsmatig functioneren als gevolg van regelmatig en overmatig drinken.' De aandoening ontstaat geleidelijk, in diverse stadiums. 

Problemen door alcoholgebruik
In het eerste stadium krijg je problemen vanwege het alcoholgebruik. Je gaat stiekem drinken, denkt vaak aan drinken en gaat door tot je heel dronken bent met black-outs als gevolg. In het gevorderde stadium van de verslaving is het drinken helemaal niet meer te beheersen. Er zijn heftige medische problemen, zoals aantasting van de lever en het geheugen, hoge bloeddruk en depressie. Je probeert het te verbergen voor de buitenwereld, want bij een alcoholverslaving komt ook veel schaamte kijken.

Connection SGGZ
Connection SGGZ is gespecialiseerd in het behandelen van verslaafden. Welke vorm van hulp we bieden, is afhankelijk van diverse factoren. Iedereen is uniek en de ernst en duur van de verslaving spelen ook mee. We kijken naar de persoonlijke omstandigheden van onze cliënten en stemmen de behandelingen af op de verslaving en situatie. Kampt u met een verslaving? Neem dan nu contact op voor hulp.

Wat is te veel?
Men spreekt over overmatig gebruik bij 21 glazen per week voor mannen en 14 glazen per week voor vrouwen. Toch is dit geen gouden regel, want ieders gestel en reactie op alcohol is weer anders. Daarnaast is bingedrinken ook een vorm van alcoholverslaving. Dit is het af en toe, in korte tijd, een grote hoeveelheid alcohol drinken tijdens één gelegenheid, waardoor het bloedalcoholgehalte tot boven de 0,8 promille stijgt. Dit komt bij mannen neer op 6 glazen in 2 uur en bij vrouwen op 4 glazen in 2 uur.

Alcoholisme
Je hebt het over alcoholisme wanneer je afhankelijk bent van alcohol en niet zelfstandig kan stoppen met drinken. Het lastige van alcoholisme is dat het een aandoening is die vaak geleidelijk ontstaat. Het begint altijd met zo nu en dan een drankje drinken. Als dit toeneemt en je ontdekt dat je niet meer zonder kunt of dat het je leven in steeds sterkere mate beïnvloedt, is het tijd om hulp te zoeken. Bij Connection SGGZ staan we voor je klaar!

Heftig proces
Afkicken is een heftig proces. Bij Connection SGGZ bieden we je gespecialiseerde hulp om van je verslaving af te komen. Hiervoor moet je helemaal stoppen met drinken, maar je zult zien dat je je na het ontgiften al vrij snel wat beter voelt.

Je voelt je beter
Als je door de ontwenningsperiode heen bent, zul je merken dat je je snel beter gaat voelen. Je conditie verbetert en je voelt je ieder dag iets fitter. Je conditie gaat met sprongen vooruit, je krijgt weer meer energie en je lichaam neemt vitamines beter op.

Hulp zoeken
Hulp zoeken als je kampt met alcoholisme is dus belangrijk. Het erkennen van een alcoholprobleem is niet makkelijk maar als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je de stap maken richting behandeling. Bij Connection SGGZ bieden we professionele hulp in Nederland en in onze afkickkliniek in Zuid-Afrika.


Kracht en moed
Er is kracht en moed voor nodig om de eerste stap te zetten, dat begrijpen wij als geen ander. De deskundige medewerkers van Connection SGGZ beantwoorden graag je vragen over verslaving.

Herstellen van alcoholisme
We weten ook dat herstellen van alcoholisme wel degelijk mogelijk is. Neem contact op en zet stap voor stap weer koers richting een leven zonder verslaving. Tijdens werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar via 040-3035023.