check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Wat is 3-MMC?

Wat is 3-MMC?

De volledige naam van 3-MMC is 3-methylmethcathinone, in de volksmond beter bekend als poes of 3M. Het is een nieuwe psychoactieve stof (NPS) die sinds 2012 op de drugsmarkt is. In dit jaar werd namelijk 4-MMC, ook wel mephedrone en 'miauw miauw genaamd, verboden en kwam 3-MMC als nieuwe ‘legale’ variant op de markt. Sinds oktober 2021 is ook 3-MMC opgenomen in de Opiumwet en daarmee illegaal. De werking van deze designerdrugs is opwekkend en wordt meestal verkocht als wit poeder of kristal. Het is in een razendsnel tempo een populaire drug geworden omdat deze zo lang legaal verkrijgbaar was.

 

Zo gebruik je poes

De 3-MMC kristallen en de poedervorm worden gemaakt in illegale laboratoria. Deze verkopen ze vervolgens met labels: ‘stoffen voor laboratoriumgebruik’ en ‘niet voor menselijke consumptie te gebruiken’. 3M wordt vaak gesnoven. Maar je kunt kristallen ook likken of nemen in een capsule of als ‘bommetje’. Bij deze laatste wordt 3-MMC poeder in een vloeipapiertje gerold en in zijn geheel doorgeslikt. 

 

Intense werking van 3M

3-MMC werkt stimulerend en bewustzijnsveranderend. De werkingsduur van 3-MMC is tussen de 3 tot 6 uur. Het effect lijkt op een combinatie van MDMA, XTC en cocaïne. Je voelt je blij, alert en ervaart totaal geen vermoeidheid. Hierdoor kun je dagen en nachten doorgaan. Ook heb je vaak meer behoefte om contact te maken met anderen en heb je soms meer zin in seks. Want je ervaart meer zelfvertrouwen wanneer je onder invloed bent. Vanwege al deze effecten kun je er heel snel afhankelijk van worden. Je krijgt last van zogenaamde cravings die erg heftig kunnen zijn. De snelheid waarmee je hierdoor een verslaving kunt ontwikkelen, is typerend voor 3-MMC. 

 

Negatieve bijwerkingen waar je niet bij stilstaat

Lichamelijke bijwerkingen van 3-MMC zijn: stijging van bloeddruk, verhoging van je lichaamstemperatuur, verhoogde spierspanning, zweten, droge mond, grote pupillen en tandenknarsen. Geestelijke, negatieve bijwerkingen zijn: angst, wantrouwende gedachten, hallucinaties en rusteloosheid. Je zult hoe dan ook last krijgen van een hevige kater, wanneer de drug is uitgewerkt. Door onvoldoende slaap en weinig eten raak je oververmoeid. Je lichaam moet zich herstellen en dit zorgt voor de zogenaamde ‘dinsdagdip’.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage voor behandeling
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Kans op verslaving is een heftig risico

Naast bovengenoemde negatieve bijwerkingen loop je ook een hoog risico op het ontwikkelen van een 3MMC-verslaving. Want door de werkzame stoffen in deze drugs kunnen je hersenen zeer snel afhankelijk worden. Hierdoor kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen die kenmerkend is voor een verslaving en alle risico’s die hierbij horen. Daarnaast zijn de langetermijnrisico’s van deze drugs nog niet bekend. Wel ervaren veel mensen klachten zoals depressie, suïcidegedachten, epileptische aanvallen, neurologische schade en psychotische ervaringen.

 

3-MMC en de wet

Vanaf 28 oktober 2021 staat 3-MMC op lijst II van de Opiumwet. Dit betekent dat het een softdrug is waarvan bezit, productie en handel zijn verboden. Omdat deze drug zo lang legaal verkrijgbaar was, werd het middel vaak onterecht gezien als een ‘onschuldige’ designerdrug. Zeker in bepaalde regio’s en onder studenten is deze drug zeer gewild vanwege de lage prijzen en laagdrempelige manier waarop je die kan verkrijgen. De overheid is bezig met een nieuw wetsvoorstel om alle NPS op te nemen in de Opiumwet. Hiermee hopen ze een einde te maken aan het eeuwigdurende kat-en-muisspel tussen de makers van deze designerdrugs en de overheid.  

 

Afkicken van 3-MMC

Wanneer jij je geen leven meer zonder 3-MMC kan voorstellen, dan kan het zijn dat je verslaafd bent geraakt aan deze drugs. De heftige ontwenningsverschijnselen die horen bij het stoppen met 3M hebben hier vaak ook grote invloed op. Vraag jij je af of je verslaafd bent geraakt? Bel dan met het team van Connection SGGZ. Zij kunnen al jouw vragen over 3-MMC beantwoorden.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Wat is 3-MMC?

3-Methylmethcathinon
Op straat is deze drug ook wel bekend als Poes of 3M. Het is gemaakt van NPS (nieuwe psychoactieve stoffen) en valt onder de nieuwe designerdrugs. De werking is opwekkend en lijkt op die van MDMA, XTC en cocaïne. Het was de legale opvolger van 4-MMC, ook wel mephedrone en miauw miauw genoemd. Deze laatste werd in 2012 illegaal verklaard en 3-MMC verscheen toen als legale variant. Sinds 28 oktober 2021 is 3-MMC opgenomen op lijst II van de Opiumwet.

Craving
Het gevaar van 3M is de snel verslavende werking. Je hersenen laten je geloven dat je niet  meer zonder kan. Hierdoor kan je afhankelijk worden en niet meer zonder deze drugs willen leven. Heb je vragen over 3-MMC of het gebruik hiervan? Neem dan contact op Connection SGGZ. Bel: 040 303 5023.

Ja, 3-MMC is een verboden softdrugs
Op basis van wetenschappelijk onderzoek is in mei 2021 is bepaald dat 3-MMC onder de categorie illegale softdrugs valt. Er was op dat moment te weinig wetenschappelijk bewijs over de risico’s van 3-MMC, om het op te nemen als harddrug in de Opiumwet. Daarom staat 3M nu op lijst II van de Opiumwet.

Niet minder gevaarlijk
Dat het een softdrug is, maakt 3-MMC niet minder gevaarlijk. De risico’s van deze drugs zijn groot. Negatieve bijwerkingen kunnen zijn: gevaarlijke verhoging van je lichaamstemperatuur, hoge bloeddruk, hartfalen, depressie en psychoses. Heb je vragen over de werking en het gebruik van deze designerdrugs? Stel ze aan ons team van professionals. Zij kunnen jou de antwoorden geven die je nu nodig hebt. Bel: 040 303 5023.

Nee
Tot 28 oktober 2021 was 3-MMC wel legaal. Maar op deze datum is deze drug opgenomen op lijst II van de Opiumwet. Dit houdt in dat bezit, productie en handel is verboden. 3M is sinds 28 oktober 2021 een illegale softdrug in Nederland.

Begint onschuldig 
Niemand kiest ervoor om verslaafd te raken aan 3-MMC. Het gebruik begint vaak onschuldig, maar onbewust kan je al snel verslaafd raken en de controle verliezen. Wanneer er sprake is van een periode waarin structureel 3-MMC is gebruikt, dan is de kans groot dat je afhankelijk bent geworden.

Ben jij de controle kwijt
Wanneer 3-MMC is uitgewerkt, krijg je last van een enorme craving: een enorme behoefte om opnieuw te gebruiken, waardoor het middel net zo verslavend is als bijvoorbeeld cocaïne. Heb jij het gevoel dat jij de controle bent kwijtgeraakt over jouw gebruik? Ervaar je problemen door je gebruik? Neem dan contact op met ons team van ervaringsdeskundigen en professionals. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je advies geven. Bel: 040 303 5023.