Wat is borderline?

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Wat is borderline?

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Borderline persoonlijkheidsstoornis, BPD, wordt gekenmerkt door emotionele instabiliteit, impulsieve gedragspatronen, moeilijkheden in relaties en het maken van stabiele en gezonde beslissingen. Wanneer je borderline hebt, ervaar je vaak intense en snel veranderende emoties. Ook heb je moeite met het reguleren van jouw emoties. Het lijkt soms wel of je twee persoonlijkheden hebt. Deze persoonlijkheidsstoornis is zeer complex en heeft vaak veel invloed op je dagelijks leven. 

 

Wat doet borderline met je?

Wat borderline met je doet, is voor ieder mens verschillend. Je kunt last hebben van:

 1. Emotionele instabiliteit: je ervaart vaak plotselinge, intense emoties die moeilijk te beheersen zijn. Deze emoties kunnen leiden tot extreem verdriet en extreme boosheid, angst of euforie.

 2. Moeilijkheden in relaties: je kunt moeilijk intieme relaties, vriendschappen en familierelaties aangaan en onderhouden. Je hebt last van zogenaamde hechtingsproblematiek.

 3. Impulsief gedrag: je hebt vaak impulsieve, ongezonde neigingen, zoals overmatig shoppen, eten, seks of drugsgebruik. Dit impulsieve gedrag kan leiden tot een verslaving aan middelen of gedrag. 

 4. Negatief zelfbeeld: je ervaart jezelf als waardeloos of onuitstaanbaar.

 5. Zelfbeschadiging en zelfmoordneigingen: je kunt jezelf fysiek of emotioneel pijn willen doen, zoals snijden, verbranden of een overdosis nemen. 

 6. Angst en paranoia: je ervaart angst- en paniekaanvallen en depressieve gevoelens.

 7. Chronische vermoeidheid en pijn: je kunt klachten ervaren die lijken op lichamelijke symptomen, zoals vermoeidheid en pijn, waar geen fysieke oorzaak voor is.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Oorzaken van BPD: borderline personality disorder

Deze persoonlijkheidsstoornis wordt veroorzaakt of verergerd door een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Enkele bekende oorzaken van BPD zijn:

 1. Genetische factoren: erfelijkheid.

 2. Traumatische gebeurtenissen: mishandeling, seksueel misbruik, oorlog, verlies of verwaarlozing.

 3. Neurobiologische factoren: veranderingen in de regeling van emoties en impulsiviteit.

 4. Psychologische factoren: een gebrek aan emotionele stabiliteit, identiteitsvorming en zelfwaardering.

 5. Omgevingsfactoren: opgroeien in een onveilige gezinssituatie.

Het kan zijn dat je naast deze persoonlijkheidsstoornis nog last hebt van andere psychische klachten of stoornissen. We spreken dan van comorbiditeit. 

 

Wat is BPS?

BPD staat voor Borderline Persoonlijkheidsstoornis en BPS betekent Borderline Personality Symptom. Deze laatste term wordt gebruikt om de symptomen en ernst hiervan aan te geven. Het is algemenere term die vaak wordt gebruikt. BPD is de formele variant, terwijl BPS een subjectieve meting is van de symptomen. 1 tot 2 % van de bevolking krijgt te maken met BPD of BPS. Hiervan is 75% vrouw. Mannen krijgen vaker de diagnose antisociale persoonlijkheidsstoornis.

 

Persoonlijke behandeling

Het is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen wanneer je te maken hebt met borderline. In onze afkickkliniek kunnen wij je begeleiden naar een leven zonder verslaving. Tijdens je op maat gemaakte behandeling nemen we ook de onderliggende problematiek mee die hoort bij deze persoonlijkheidsstoornis. Zo bieden we schematherapie aan. Dit is een vorm van psychotherapie die zich richt op het veranderen van ongezonde, diepgewortelde denkpatronen en emotionele reacties. Connection SGGZ is er voor jou wanneer je te maken hebt met verslaving en borderline.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.
Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Wat is borderline?

BPD of BPS
Dit is een persoonlijkheidsstoornis waardoor jij last hebt van emotionele instabiliteit, je impulsief gedraagt, moeilijkheden hebt in relaties en het lastig vindt om stabiele en gezonde beslissingen te maken. 

2 persoonlijkheden
Zo kan het lijken alsof je met deze persoonlijkheidsstoornis twee persoonlijkheden hebt. Aan de ene kant wil je mensen op afstand houden, terwijl je ze aan de andere kant heel dichtbij je wilt hebben. Hiermee omgaan veroorzaakt veel problemen in je dagelijks leven. 

Herkenbaar?
De symptomen van borderline zijn: 

 • emotionele instabiliteit

 • impulsieve gedragspatronen

 • moeilijkheden in relaties

 • ongezonde coping-strategieën

 • intense angst

 • depressie

 • zelfbeschadiging

 • zelfmoordneiginge

Hulp
Borderline is complex en vraagt de juiste behandeling. Wacht daarom niet als jij je zorgen maakt over jezelf of een dierbare. Neem dan direct contact op met je huisarts en deel je verhaal.

Complex
Borderline is een complexe persoonlijkheidsstoornis die wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Met de juiste behandeling is het mogelijk om deze beheersbaar te maken. Hierin kan schematherapie een belangrijke rol spelen. Zo kun je leren om gezonde coping-strategieën te ontwikkelen en om te leren gaan met je emoties. Hierdoor ervaar je meer grip op je leven. 

Luisteren en zorgen voor de juiste hulp
Je kunt je dierbare met borderline helpen door naar hem of haar te luisteren. Biedt hem of haar je steun aan en moedig aan om de juiste professionele hulp te zoeken. Heb daarnaast begrip voor de uitdagingen waar hij of zij mee te maken heeft en probeer niet te oordelen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, weten wij uit ervaring. Wacht daarom niet als jij je zorgen maakt om een dierbare. Vraag hulp en deel je zorgen.