Wat is alcoholvergiftiging?

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
 
 
 
 
 
 
 
Wat is alcoholvergiftiging?

Wanneer je in een korte tijd veel alcohol drinkt, loop je het risico op een alcoholvergiftiging. Je vergiftigt je lichaam en hersenen met alcohol. De concentratie van alcohol in je bloed is te hoog en kan er voor zorgen dat je bewusteloos of zelfs in een coma raakt. Het promillage dat voor een vergiftiging zorgt, is voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van je gewicht, geslacht, leeftijd, ervaring met alcohol en de aanwezigheid van voedsel in je maag. De kans op het overhouden van blijvende schade aan een alcoholvergiftiging is groot. Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Stel ze aan onze professionals, zij luisteren naar jouw verhaal.

Wat is alcoholvergiftiging?

Het verdovende middel alcohol is met een te hoog promillage aanwezig in je lichaam. Dit schakelt vitale lichaamsfuncties uit, zoals het ademhalingscentrum. Een volwassene loopt vanaf 4 promille kans op een alcoholvergiftiging. Een standaardglas met ongeveer 10 gram alcohol zorgt voor een verhoging van het promillage in je bloed met ongeveer 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen. Bij jongeren ligt dit veel hoger. Onder deze groep is het bingedrinken en comazuipen populair: in een relatief korte tijd veel drinken met alle gevolgen die hieraan verbonden zijn. Ben jij de controle kwijtgeraakt over je drinkgedrag? Weet je niet meer hoe je verder moet? Deel je zorgen dan met ons team. Zij kunnen je begeleiden naar een leven dat weer van jou is.

Jong, oud, man of vrouw

Ieder lijf is anders en reageert anders op alcohol. In het artikel van het Trimbos-instituut lees je hierover alle cijfers en feiten. De hoeveelheid lichaamsvocht heeft een grote invloed op de hoeveelheid alcohol die je lijf aankan. Een vrouw heeft dit van nature minder en daardoor automatisch meer kans op een alcoholvergiftiging. Vrouwen reageren ook anders op alcohol dan mannen. Daarnaast heeft het hersenvolume invloed op het verdragen van alcohol. Wanneer je jong bent en je hersenen nog niet zijn volgroeid, dit is pas als je ongeveer 24 jaar bent, nemen deze meer alcohol op. Het hebben van een volle maag heeft een positief effect op het voorkomen van een alcoholvergiftiging. De alcohol wordt dan eerst door het voedsel in je maag opgenomen. Alcohol heeft een verslavende werking, waarvan de gevolgen pas na een tijdje zichtbaar worden. Daarom is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken wanneer jij jouw leven zonder alcohol niet meer kan voorstellen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig

Aanmelden

Hoe herken jij een alcoholvergiftiging?

Wanneer je lijf vergiftigd is door alcohol kan je de volgende symptomen vertonen:

  • je bent niet meer aanspreekbaar en verward

  • je voelt je moe en suf

  • je hebt last van duizeligheid en misselijkheid

  • je lijf is slap en je hebt er geen controle meer over 

  • je huidskleur is bleek

  • je gaat langzamer ademen en kan zelfs stoppen met ademen

  • je raakt in shock, bewusteloos of in een coma

Zie je iemand die deze symptomen heeft? Bel dan 112 en zorg dat de persoon in een stabiele zijligging ligt en niet onderkoeld kan raken. Let daarbij goed op de ademhaling en volg de instructies van de hulpverleners op.

Wat zijn de gevolgen?

Alcohol is een verdovend middel dat remmingen laat verdwijnen, daarom is het zo populair. Je voelt je helemaal vrij en denkt de hele wereld aan te kunnen. De kater komt de dag erop pas langs. Het kan je dus ook dingen laten doen die je in je normale leven nooit zou doen, zoals agressief gedrag vertonen. Daarnaast zorgt het voor blijvende schade aan je organen, zoals je zenuwen, slokdarm, maag en lever. Ook heeft het een negatieve invloed op je hersenen en de ontwikkeling hiervan. Bij langdurig gebruik ontwikkelt je lichaam een gewenning en zal steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te ervaren. We spreken van een alcoholverslaving wanneer willen drinken is veranderd in moeten drinken. Hiervan herstellen is wel degelijk mogelijk. Neem hiervoor contact met ons op.

Ben jij de controle kwijt over je alcoholgebruik?

Wanneer ben ik een alcoholist? Het antwoord hierop kan alleen jij geven. Dat antwoord vraagt moed en daar hebben wij respect voor. Wij weten dat de eerste stap zetten en hulp vragen de moeilijkste is. Wij weten ook dat er een leven zonder alcohol bestaat, ook voor jou! In een intakegesprek stemmen we samen met jou een behandelplan af. Dit kan ambulant of klinisch. Samen met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen gaan we voor een leven zonder verslaving. Wacht niet met hulp vragen en zet vandaag die eerste stap. Maak een afspraak voor een intake en deel je verhaal met ons.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Wat is alcoholvergiftiging?

Afhankelijk van diverse factoren
Onderstaande factoren hebben invloed op de grootte van het risico om vergiftigd te worden door alcohol:

  • Sekse

  • Leeftijd

  • Lengte

  • Lichaamsgewicht

  • Aanwezigheid van voedsel in je maag

  • Snelheid waarmee je drinkt

  • Ervaring met alcohol

  • Stemming

Er is dus geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Want soms kan alcohol gewoon verkeerd vallen of heb je niet door dat je zoveel hebt gedronken, omdat het verpakt zat in een mixdrankje. 

Twijfel jij over jouw alcoholgebruik?
Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Is willen drinken veranderd in moeten drinken? Wacht dan niet en neem contact op met ons team van professionals. Zij luisteren naar jouw verhaal.

Te hoog promillage alcohol in je bloed
Dit is een te hoge concentratie van alcohol in je bloed, het bloedalcoholgehalte ofwel BAG, waardoor je bewusteloos of in een coma kan raken. 4 is het promillage dat bij volwassenen zorgt voor een vergiftiging. Bij jongeren ligt dit veel lager: op 1,7. Vrouwen zullen ook eerder aan een hoger promille zitten dan mannen en hierdoor meer risico lopen. 

Alcoholverslaving
Wanneer je lijf steeds meer alcohol wil, kan jij een alcoholverslaving ontwikkelen. Dit gaat vaak ongemerkt. Je kunt niet meer stoppen. Wil jij stoppen met alcohol, maar lukt het je niet meer? Neem dan contact op met ons team. Wij gaan je begeleiden naar een leven zonder verslaving. 

Laat de persoon niet alleen en bel 112
Zorg daarnaast dat de persoon in een stabiele zijligging ligt en niet onderkoeld kan raken. Let daarbij goed op de ademhaling en volg de instructies van de hulpverleners op.

Directe klachten
Je kunt met een te hoog alcoholpromillage in je bloed bewusteloos of zelfs in een coma raken. Ook kan je ademhalingsfunctie wegvallen. Zo kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, zoals dat je valt en letsel oploopt. 

Langdurige klachten
Ook kan je op de lange termijn last hebben van:

  • blijvende schade aan je organen, denk hierbij aan je hersenen, hart, lever, nieren en zenuwen

  • problemen met je geheugen en daardoor moeite hebben met leren

  • depressieve gevoelens

  • aankomen in gewicht

  • een te hoge bloeddruk

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen jouw vragen beantwoorden en helpen als dat nodig is.