Verslaving en jongeren

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Verslaving en jongeren

Verslaving en jongeren

Stoppen met gamen lukt niet meer. Te veel blowen om maar niet te hoeven denken aan problemen. Raar aangekeken worden als je geen pilletje pakt op een festival en daarom neem je er toch maar een paar. Er niet bij horen als je niet flink bier hijst tijdens het stappen. Het zijn maar een paar situaties waar jongeren mee te maken kunnen krijgen en waardoor een verslaving zich langzaam kan gaan ontwikkelen. Verslaving en jongeren zijn een slechte combinatie, zien wij in de praktijk. De ontwikkeling van onder andere de hersenen is nog volop aan de gang. Een verslaving bij jongeren aan drugs, gamen of alcohol heeft hier een slechte invloed op. Maak jij je zorgen om jezelf of een dierbare jongere? Neem dan contact op met ons team van professionals. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen de hulp bieden die nodig is.

De meest voorkomende verslavingen bij jongeren

Zo kan ‘willen gamen’ langzaam veranderen in ‘moeten gamen’. Ook zien we dat een gameverslaving bij jongeren soms samen gaat met het gebruiken van drugs om zo langer te kunnen doorgaan. Een alcoholverslaving onder jongeren kan zich snel ontwikkelen waardoor er een afhankelijkheid ontstaat die zorgt voor heftige gevolgen. Heb jij vragen over verslaving bij jongeren? Stel ze aan ons team. Zij beantwoorden deze graag voor jou. 

Waarom raken jongeren verslaafd?

Even een shotje achterover slaan of een blowtje doen. Het hoort er bij als je jong bent. Maar wat als dit een gewoonte wordt, omdat je niet kunt omgaan met je eenzaamheid of je negatieve zelfbeeld. Of je merkt dat je minder last hebt van je ADHD, ADD of autisme als je gebruikt. Redenen waar je als jongere extra gevoelig voor kunt zijn, waardoor je langzaam de controle kwijt kunt raken als het om alcohol, drugs, cannabis of gamen gaat. Wat als jij niet meer zonder kunt? Dan is de kans aanwezig dat jij afhankelijk bent geworden en je professionele hulp nodig hebt om te herstellen van een verslaving. Verschillende problemen kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van een drugsverslaving bij jongeren. Bij Connection SGGZ hebben wij ervaring met verslavingsproblematiek en kunnen wij de hulp bieden die nodig is om duurzaam te herstellen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

De gevolgen van een verslaving bij jongeren op de ontwikkeling van de hersenen

Je hersenen zijn pas volledig biologisch volgroeid als je 25 jaar bent. Dit houdt in dat tot die tijd iedere vorm van drugsgebruik of ongezond gedrag een negatieve invloed heeft op deze ontwikkeling. Zo sterven hersencellen af wanneer je alcohol drinkt en dit proces is onomkeerbaar. De overheid adviseert jongeren hierover met de campagne nix18. Ook ongezond gedrag, zoals overmatig gamen, zorgt voor negatieve gevolgen. Denk hierbij aan concentratie- of slaapproblemen. Wat vervolgens weer kan zorgen voor vermoeidheid en depressieve gevoelens. Zo ontstaat er een neerwaartse spiraal die voor jongeren moeilijker zelf is te doorbreken.

Wat levert stoppen op

Vaak ben je als jongere niet gevoelig voor de opmerkingen van ouders of verzorgers. Je bent jong en jij weet het gewoon beter. Maar wat levert stoppen en hulp vragen je op:

 • leren omgaan met je problemen

 • je verslavingsgevoeligheid een plek geven in je leven

 • zelfvertrouwen opbouwen

 • de baas weer zijn in jouw leven en niet de drugs of de game

 • waarderen van alles wat goed is in je leven

 • genieten 

Het moment waarop je bepaalt dat het zo niet langer kan, is voor iedereen verschillend. Bij jongeren kan het soms urgenter zijn. Twijfel jij over jouw gebruik of ongezond gedrag? Bel met ons team en deel je zorgen.

Een leven zonder verslaving bij jongeren

Drugsgebruik onder de jeugd zorgt voor veel problemen, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk gebied. De laagdrempeligheid om te kunnen gebruiken heeft hier veel invloed op. Bij Connection SGGZ bieden wij jou op een laagdrempelige manier hulp aan om duurzaam te herstellen van een verslaving. Wij weten uit ervaring dat de eerste stap zetten onmogelijk lijkt. Wij weten ook dat een leven zonder verslaving bestaat. Wacht niet en bel vandaag voor het maken van een afspraak voor een intake.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veel gestelde vragen over Verslaving en Jongeren

Signalen:

 • stoppen met gamen lukt niet meer, gemaakte afspraken hierover worden niet nagekomen

 • concentratieproblemen

 • slaapproblemen

 • je hebt regelmatig een kater                                                                                                                       

 • liegen en ontwijkend gedrag om gebruik te verbergen

 • verzuim op school en werk

 • het verbergen van drank, drugs of cannabis of andere middelen

 • psychische en lichamelijke klachten

Hulp
Verslaving is een ziekte. Deze veroorzaakt vaak een neerwaartse spiraal die met specialistische hulp is te doorbreken. Heb jij vragen over verslaving bij jongeren? Stel ze aan ons team van professionals. Zij kunnen jou de antwoorden geven en het advies dat jij nu nodig hebt. Bel: 040-7201197.

Geestelijk 
De gevolgen zijn soms pas na een tijdje zichtbaar. Denk hierbij aan depressieve gevoelens, slaapproblemen of problemen met de concentratie. Deze gevolgen hebben vaak ook een uitwerking op het lichaam. 

Lichamelijk
Zo kan een slaapprobleem leiden tot vermoeidheid en een verslechtering van de conditie. Het doorbreken van de vicieuze cirkel van een verslaving vraagt om professionele hulp. Bij Connection SGGZ bieden wij deze hulp aan om duurzaam te herstellen van een verslaving. Bel: 040-7201197 om een afspraak te maken voor een intake.

Op maat
Alle behandelingen die Connection SGGZ aanbiedt, zijn op maat samengesteld. Tijdens een intake bespreken we de mate van verslaving en wat het beste past bij de situatie. Op basis hiervan wordt er een persoonlijk behandelplan samengesteld. 

Ons team
Na de intake zal ons team zorgen voor een optimale begeleiding om blijvend te herstellen van een verslaving. De lijntjes binnen het team zijn kort waardoor er snel geschakeld kan worden als dit noodzakelijk is. Ook werken wij niet met lange wachtlijsten en worden onze behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Wacht daarom niet en maak vandaag nog een afspraak voor een intake. Bel: 040-7201197.

In gesprek
Ga in gesprek met de jongere op een goed gekozen moment, dus niet als hij of zij gebruikt heeft of aan het gamen is. Breng het ongewenste gebruik of gedrag op een niet-beschuldigende manier ter sprake. Vraag hoe de jongere zelf het liefste gesteund wil worden en maak aan de hand daarvan afspraken voor de toekomst. Uit je waardering voor wat er wel goed gaat.

Stress
Dichtbij een jongere staan die verslaafd is, zorgt voor stress. Je kunt je schuldig voelen, boos zijn of je erg eenzaam voelen. Je mag best erkennen dat het niet meer gaat, dat je aan het einde van je krachten bent. Het is niet makkelijk om tot de conclusie te komen dat er hulp van buitenaf nodig is.

Neem contact op
Wil je een luisterend oor en ben je benieuwd naar wat Connection SGGZ voor jou kan betekenen? Neem dan tijdens werkdagen telefonisch contact op via 040-2409077.