Psychotische kwetsbaarheid en verslaving

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Psychotische kwetsbaarheid en verslaving

Een vicieuze cirkel

Psychotische kwetsbaarheid en verslaving zijn een gevaarlijke combinatie. Wanneer je last hebt van deze kwetsbaarheid kan je contact met de werkelijkheid verminderd of verstoord zijn. Je kan de wereld als overweldigend, vreemd en soms angstaanjagend ervaren. Verdovende middelen, zoals drugs, kunnen dezelfde uitwerking hebben en daardoor jouw kwetsbaarheid en de heftige gevolgen versterken en verergeren. Daarnaast kan het overmatig gebruiken van drugs ook leiden tot psychotische kwetsbaarheid. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan die vaak moeilijk zelf is te doorbreken. Connection SGGZ kan jou in deze situatie de hulp bieden die je nodig hebt.

 

Wat is een psychotische kwetsbaarheid?

Psychotische kwetsbaarheid is je aanleg om psychotische symptomen te ontwikkelen, zoals hallucinaties of wanen. Deze kwetsbaarheid is het gevolg van jouw biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Ook het ervaren van een trauma kan hier invloed hebben. Wanneer je last hebt van psychotische kwetsbaarheid dan kan dit leiden tot psychotisch gedrag in stressvolle situaties. Zo kun jij je extreem angstig of verward voelen. Maar je kunt ook dingen ervaren die niemand anders ziet of ervaart. Wanneer je symptomen lang aanhouden, kan je een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen, zoals borderline. 

 

Kenmerkende signalen van psychotisch gedrag

Er zijn een aantal duidelijke kenmerken waaraan je psychotisch gedrag en verslaving kan herkennen.

Symptomen van psychotisch gedrag kunnen zijn:

 • stemmen horen

 • hallucinaties

 • waanvoorstellingen

 • paranoia

 • verwardheid

 • stemmingswisselingen

Signalen van verslaving kunnen zijn:

 • obsessieve gedachten over je gebruik 

 • onvermogen om te stoppen 

 • toenemende tolerantie

 • fysieke en mentale ontwenningsverschijnselen 

 • verwaarlozing van verantwoordelijkheden 

 • gezondheidsproblemen

Herken je deze signalen? Weet dan dat Connection SGGZ jou de hulp kan bieden om de controle weer terug te krijgen over jouw leven.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Heftige geestelijke gevolgen van drugs

Je kan denken dat drugs je psychische klachten tijdelijk verminderen. Maar op de lange termijn zorgen drugs ervoor dat je klachten nog heftiger terugkomen. Dit kan zorgen voor geestelijke gevolgen zoals:

 • depressieve gevoelens

 • angstaanvallen

 • psychoses

 • delirium

Drank en drugs kunnen psychische klachten dus verergeren. Daarnaast kunnen ze ook zorgen voor lichamelijke problemen aan je hart, maag en lever. Het is belangrijk dat jij de juiste behandeling en medicatie krijgt wanneer je hier last van hebt. 

 

Zo kan Connection SGGZ jou helpen

Wanneer je last hebt van psychotische kwetsbaarheid kan je juist gevoelig zijn voor drugs. Geloven in de illusie dat deze je helpen kan heel verleidelijk zijn. Connection SGGZ kan je de persoonlijke behandeling geven die je nodig hebt, wanneer je wilt herstellen van een verslaving en last hebt van onderliggende problematiek zoals psychotische kwetsbaarheid. Wij kijken naar jouw situatie en stellen een behandeling op maat samen met hierin verschillende vormen van therapieën. Neem contact met ons op als je wilt weten wat we voor jou kunnen betekenen als het gaat om psychotische kwetsbaarheid en verslaving.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.
Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Psychotische kwetsbaarheid en verslaving

Verschillende termen 
Psychotische kwetsbaarheid verwijst naar je aanleg om psychotische symptomen te ontwikkelen, zoals hallucinaties of wanen. Een persoonlijkheidsstoornis is een aanhoudend patroon van gedrag, gedachten en emoties die afwijken van de verwachte normen van de maatschappij. Voorbeelden van een persoonlijkheidsstoornis zijn: borderline, narcistische, paranoïde en antisociale stoornissen. Psychotische kwetsbaarheid is een risicofactor voor psychotische stoornissen, terwijl een persoonlijkheidsstoornis een aparte diagnose is.

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat mensen met psychotische kwetsbaarheid een verhoogd risico hebben op verslaving. Dit komt mogelijk doordat ze op zoek zijn naar verlichting van stress en angst die gepaard gaan met psychotische symptomen. In onze afkickkliniek zien wij vaak dat er onderliggende problematiek, zoals psychotische kwetsbaarheid, ten grondslag ligt aan het ontstaan van een verslaving.

Hulp
Maak jij je zorgen over jezelf of een dierbare? Wil je meer weten over de correlatie tussen psychotische kwetsbaarheid en verslaving? Neem dan contact op met ons team. Zij geven je graag de antwoorden die je nu nodig hebt. Bel: 040 303 5023. 

Ja
Sommige soorten verslaving, zoals alcohol- en drugsverslaving, kunnen leiden tot psychotische symptomen, zoals waanvoorstellingen en het horen van stemmen. Zo kan je last krijgen van een psychose wanneer je veel blowt.

Hulp
Connection SGGZ kan jou de behandeling geven die je nodig hebt om duurzaam te herstellen van een verslaving en de onderliggende problematiek. Bel: 040 303 5023 en deel je verhaal met ons team. 

Persoonlijk
In onze op maat gemaakte behandeling geven we je alle begeleiding die je nodig hebt om duurzaam te herstellen van je verslaving. Wanneer hier onderliggende problematiek, zoals psychotische kwetsbaarheid, aan ten grondslag ligt, dan behandelen wij dit ook. We laten je pas weer los als jij de controle weer terug hebt over jouw leven. Bel: 040 303 5023 en maak een afspraak voor een intake