Drugs en zwangerschap

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Drugs en zwangerschap

Drugs en zwangerschap

Je wilt graag moeder of vader worden en je gebruikt drugs. Gaat dit samen en wat zijn de gevolgen? Vragen waarop de antwoorden kunnen zorgen voor veel onrustige gevoelens. Want kiezen voor een kind vraagt het nemen van verantwoordelijkheid voor een nieuw leven. Drugs kunnen hier invloed op hebben en dit kan zorgen voor situaties die je niet wilt. De combinatie van alcohol en andere drugs en zwangerschap zijn schadelijk voor jou en je ongeboren kind. Want iedere drug die je als zwangere vrouw neemt, bereikt je baby via de moederkoek en kan een schadelijk effect hebben. Ook hebben drugs bij mannen een grote invloed op de vruchtbaarheid. Heb jij vragen over jouw drugsgebruik en zwangerschap stel ze aan ons team. Connection SGGZ kan jou de antwoorden geven die je nu nodig hebt. 

Waarom zijn drugs bij zwangerschap gevaarlijk

De eerste periode van de zwangerschap is een hele gevoelige periode. De bevruchte eicel groeit door celdeling. In de eerste 4 weken worden de belangrijkste organen van het kind gevormd, zoals de hersenen, hart, nieren, ogen en oren. Ook het gebit, handen, voeten, vingers en tenen zijn na 8 weken al aanwezig. Daarom kan alles wat in deze periode fout gaat heftige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jouw ongeboren kind. Drugsgebruik heeft hier een negatieve invloed op en kan zelfs leiden tot een miskraam. Want de stoffen die aanwezig zijn in alcohol, cannabis of andere drugs zijn giftig voor de baby. Deze verminderen de zuurstoftoevoer of veroorzaken samentrekkingen van de baarmoeder. Hierdoor loopt je zwangerschap en de ontwikkeling van je kind gevaar.

De gevolgen van drugs op zwanger worden

Ook heeft het gebruiken van drugs invloed op zwanger worden. Zo heeft drugsgebruik invloed op de kwaliteit van zowel een eicel als spermacel. Cannabis zorgt voor een verlaagde zaadproductie bij de man en ontregelt de menstruatiecyclus bij de vrouw. Ook andere drugs verminderen de kwaliteit van deze cellen. Hierdoor kunnen er afwijkingen ontstaan bij het kind en je zwangerschap kan ook eindigen in een miskraam. Daarnaast hebben drugs invloed op de vitaliteit van je eileiders en baarmoeder. Deze organen moeten optimaal werken en goed doorbloed zijn, wil je zwanger worden. Gebruik je drugs, dan tast dit de kwaliteit van je gezondheid aan. Zo kan zwanger worden moeilijk zijn of zelfs helemaal niet lukken. Je kan denken dat de gevolgen van drugs wel meevallen en dat drugs na een bepaalde tijd uit je lichaam zijn. Alleen blijven de giftige stoffen vaak langer in je lichaam dan je denkt. Dit betekent dat je lichaam niet kan herstellen en je een onnodig risico neemt. Lukt het je niet om zwanger te worden en gebruik je drugs? Deel dan je zorgen met ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je begeleiden naar een leven zonder drugs. 

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Zwangerschap, verslaving en de risico’s voor je baby

Drugs tijdens je zwangerschap kunnen niet alleen een groei- en ontwikkelingsachterstand veroorzaken, maar ook lichamelijke afwijkingen en problemen op het gebied van intelligentie, gedrag en emotionele ontwikkeling. Wanneer je regelmatig drugs gebruikt tijdens je zwangerschap, kan je baby bij de geboorte lijden aan NAS (Neonataal Abstinentiesyndroom). Dit houdt in dat hij of zij allerlei ontwenningsverschijnselen vertoont en eigenlijk eerst moeten afkicken. Hierdoor kan je baby onrustig zijn, slecht slapen of spijsverteringsproblemen hebben. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind een goede start heeft in dit leven. Hier horen drugs niet bij. Heb jij hulp nodig om te stoppen met het gebruiken van drugs? Neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor jou.

Zet de eerste stap naar een leven zonder verslaving

Maar wat als jij niet meer zonder drugs kan en je zwanger bent? Of je wilt zwanger worden, maar het lukt maar niet om te stoppen met drugs te gebruiken? Situaties waar je niet om hebt gevraagd en toch in bent beland. Connection SGGZ biedt dan hulp aan waarin jij centraal staat. Tijdens een behandeling in onze afkickkliniek kijken we naar jouw situatie. We stellen een behandelplan op waarin jij alle ondersteuning krijgt die je nu nodig hebt. Wacht daarom niet en maak vandaag nog een afspraak voor een intake of stel je vragen over drugs en zwangerschap.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Drugs en Zwangerschap

Nee
Het gebruik van drugs tijdens een zwangerschap brengt altijd risico’s met zich mee. Er is geen veilige dosis om te gebruiken tijdens je zwangerschap. Ook als je als moeder niet veel gebruikt, loop je toch kans op onnodige risico’s zoals een miskraam of een achterstand in de ontwikkeling van je ongeboren baby.

Hulp nodig
Gebruik jij drugs en ben je zwanger of wil je zwanger worden? En wil je stoppen met gebruiken? Zet dan de eerste stap door het vragen van hulp. Connection SGGZ kan jou de begeleiding geven die je nodig hebt om te herstellen van drugsgebruik. Bel 040-2409078 en deel jouw verhaal met ons.

Kans is aanwezig
Door het gebruik van drugs tijdens je zwangerschap loop je het risico op een miskraam. Drugs hebben namelijk een negatief effect op de ontwikkeling van je ongeboren baby en de conditie van je baarmoeder. Alcohol, cannabis of andere drugs verslechteren de doorbloeding. Dit kan ervoor zorgen dat je zwangerschap abrupt tot een einde komt. 

Meer vragen over drugs en zwangerschap?
Loop jij met nog meer vragen over dit onderwerp? Stel ze aan ons team van professionals. Zij kunnen jou de antwoorden geven en waar nodig de hulp. Want wij begrijpen heel goed dat zelf stoppen met drugs heel moeilijk is. Wacht daarom niet en bel: 040-2409078.

Grote gevolgen
Je kind kan last hebben van:

 • groeiachterstand bij de geboorte

 • afkickverschijnselen

 • concentratie- en leerproblemen

 • angstklachten

 • kans op het ontwikkelen van een verslaving

De juiste zorg
Heb jij het gevoel dat je geen controle meer hebt over jouw drugsgebruik tijdens de zwangerschap? Durf dit dan te delen en vraag hulp. Connection SGGZ heeft heel veel respect voor deze eerste moedige stap, het erkennen dat je hulp nodig hebt. Deel je zorgen met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen jou begeleiden naar een leven zonder drugs. 

Ja
Wanneer je alcohol drinkt in de periode dat je borstvoeding geeft, produceer je minder moedermelk. Daarnaast krijgt je baby via je moedermelk de alcohol binnen. Hierdoor kan je baby slechter slapen. Gebruik je cannabis, wiet of hasj, dan rookt je baby dit indirect ook en vergiftig je jouw kind. 

Drugs
Andere drugs zoals MDMA, speed of heroïne zijn ook zeer giftig voor je kind wanneer jij deze gebruikt en borstvoeding geeft. Vraag daarom hulp als het je niet lukt om te stoppen met gebruiken. Wij weten dat dit moeilijk en zelfs onmogelijk kan lijken, maar het is de enige manier om de vicieuze cirkel van een verslaving te doorbreken. Bel vandaag nog met ons team en deel je verhaal. Bel: 040-2409078.