Drugs in het verkeer maken roekeloos

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Drugs in het verkeer maken roekeloos

Drugs in het verkeer maken roekeloos

Iedereen weet nuchter dat drugs en verkeer een slechte combinatie zijn. Want we kennen allemaal de verhalen van ongelukken veroorzaakt door rijden onder invloed van drugs. Helaas zien we toch een stijgende lijn in het aantal personen dat gaat rijden onder invloed. Tot 1 juli 2017 werd er alleen getest op alcohol. Na juli 2017 zijn er nieuwe limieten voor alle drugs in het verkeer vastgesteld door de overheid. Uit nieuwe cijfers blijkt dan ook dat er steeds vaker allerlei soorten drugs worden gebruikt in het verkeer. De gevolgen van even met een paar wijntjes op zelf naar huis rijden of na een blowtje roken toch achter het stuur kruipen, zorgen voor onnodig gevaarlijke situaties. Heb jij het gevoel dat rijden onder invloed een patroon is geworden? Wil jij dit patroon doorbreken? Deel dan je gevoel met ons team van professionals. Zij luisteren en geven jou de hulp die je nodig hebt.

Wat zijn de limieten voor drugsgebruik in het verkeer?

Per 1 juli 2017 zijn er nieuwe wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. Deze limieten gaan uit van een vergelijkbare mate van invloed op je rijvaardigheid als bij een alcoholconcentratie van 0,5 g/L. Je mag namelijk niet meer dan 0,5 % alcohol in je bloed hebben als je deelneemt aan het verkeer. Voor beginnende bestuurders gelden strengere regels; dan is dit slechts 0,2 I%. Heb je meer gedronken of genomen, dan krijg je een straf en boete. Rijden onder invloed van drugs wordt namelijk gezien als een misdrijf waarvoor je een strafblad krijgt. Want drugs, zoals alcohol, cocaïne en cannabis, hebben een grote invloed op je reactiesnelheid, waardoor je onveilige situaties in het verkeer kan veroorzaken. Je kan overmoedig raken en roekeloos gaan rijden of je kunt je juist slaperig gaan voelen. In beide situaties breng jij jezelf en je medeweggebruikers onnodig in gevaar. 

 

Controle met een drugstest 

Waarschijnlijk heb je zelf wel eens een keer een blaastest of speekseltest moeten doen. Een drugstest wordt uitgevoerd door de politie. Vaak op bepaalde plekken en tijdstippen waarop de kans het grootst is dat mensen toch onder invloed van drugs achter het stuur kruipen. Door middel van een dergelijke test kan snel worden bepaald of je meer dan het toegestane promillage op hebt en het verantwoord is dat je aan het verkeer deelneemt. Want niet alleen in de auto ben je een risico, ook op een scooter of fiets ben je dit, als je onder invloed bent. Het kan voorkomen dat jij je niet bewust bent van de gevolgen van je gebruik. Zo zijn er namelijk bepaalde medicijnen die invloed hebben op je rijgedrag. Of jij denkt misschien dat het betreffende middel al lang is uitgewerkt en dat je nuchter bent. De aantoonbaarheid van een drug in je lijf hangt af van een aantal factoren, zoals de tijd sinds je laatste gebruik, hoe vaak en hoeveel je gebruikt en de conditie van je lichaam. Ieder lichaam is namelijk anders en reageert dus ook anders op drugs. Ervaar jij negatieve gevolgen door jouw drugsgebruik? Dan kan het zijn dat jij een verslaving aan het ontwikkelen bent. Heb jij hier vragen over, stel ze aan onze ervaringsdeskundigen. Zij kunnen deze voor jou beantwoorden.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage voor behandeling
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Ga jij rijden onder invloed van drugs?

Denk jij dat het nog wel kan? Je hebt deze route al zo vaak gereden en die paar glaasjes alcohol hebben echt geen invloed op jouw rijgedrag. Jij bent zo thuis. Of misschien denk jij dat je na een lijntje cocaïne juist beter rijdt? Helaas zijn het aannames die je maakt op momenten dat je niet meer helder bent. Als het dan toch zover komt als een ongeluk of roekeloos rijgedrag gevolgd door een boete, dan zie je vaak wel weer helemaal helder dat je dit niet meer wilt doen. Maar wat als het blijft gebeuren en je in een vicieuze cirkel terecht komt, dan heb je vaak professionele hulp nodig. Want het kan zijn dat jij afhankelijk bent geworden van een middel zoals bijvoorbeeld alcohol. Een alcoholverslaving ontwikkelt zich vaak langzaam, met alle gevolgen die hierbij horen. Wij weten uit ervaring dat herstellen mogelijk is met de juiste hulp. Connection SGGZ biedt jou deze hulp aan. 

 

De eerste stap zetten als jij de controle bent kwijtgeraakt

Op de weg is het belangrijk dat jij de controle hebt over jezelf en je voertuig. Dit is een voorwaarde om te mogen deelnemen aan het verkeer. Alcohol en andere drugs hebben grote invloed op deze controle en laten deze vaak compleet verdwijnen. Erkennen dat er misschien meer aan de hand is dan soms met een glaasje op achter het stuur kruipen, vraagt moed. Want je weet nuchter heel goed dat het je leven negatief beïnvloedt. Wacht daarom niet als jij de controle over jouw drugsgebruik bent kwijtgeraakt. Schaamte en schuld kunnen ervoor zorgen dat jij de eerste stap niet zet. Wij raden je aan dit wel te doen, omdat wij weten dat een leven zonder verslaving bestaat, ook voor jou.

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Stel een vraag

Veelgestelde vragen over Drugs en Verkeer

Nee
Rijden onder invloed van drugs is in Nederland verboden. Het is een misdrijf waarvoor je een strafblad krijgt. Je riskeert een gevangenisstraf van 1 jaar en een geldboete van maximaal € 7.800,00. Ook kan een bijkomende straf zijn dat je een ontzegging van je rijbevoegdheid krijgt opgelegd. Vanaf de eerste keer dat je gaat rijden onder invloed ben je dus strafbaar. 

Risico
Alcohol, cocaïne, cannabis, lachgas of andere drugs hebben een grote invloed op je rijvaardigheid. Zorg daarom dat je nuchter deelneemt aan het verkeer. Twijfel jij of een drug nog in je lichaam aanwezig is? Dan kun jij jezelf op drugs testen met een zelftest. 

Stoppen
Wil jij stoppen met drugs gebruiken, maar lukt je dit niet alleen? Neem dan contact op met ons team. Connection SGGZ kan jou de hulp bieden die jij nodig hebt om te stoppen met alcohol of andere drugs. 

Jij
Drugs heeft geen invloed op het verkeer maar op jou. Wanneer jij deelneemt aan het verkeer heb jij hier dus invloed op. Het beïnvloedt je reactievermogen, waardoor er gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan. Zo kun je denken dat je met coke op dat stoplicht echt nog wel kunt halen. Of je gaat met geestverruimende drugs dingen zien die er niet zijn, waardoor je gaat zwalken met je auto.  

Roekeloos
Je bent onverantwoord bezig wanneer je onder invloed bent. Daarom staat er een straf op rijden onder invloed van drugs. Ervaar jij dat jouw drugsgebruik voor problemen zorgt? Ben jij de controle kwijtgeraakt? Deel dan je zorgen met Connection SGGZ. Zij kunnen jou begeleiden naar een leven zonder verslaving. Bel: 040-7201016.

Ja
Iedereen weet dat rijden onder invloed onverantwoord gedrag is. Dit geldt ook voor een verslaving aan drugs. In beide gevallen gaat het om gedrag met negatieve gevolgen, waar je bewust of onbewust voor blijft kiezen.

Langzaam
Af en toe alcohol of andere drugs gebruiken, kan door de jaren heen langzaam veranderen in een verslaving. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan die moeilijk zelf is te doorbreken. Heb jij het gevoel dat je verslaafd bent geraakt aan alcohol of een andere drug? Neem dan contact op met Connection SGGZ. Ons team luistert naar jouw verhaal en kan jou de begeleiding bieden die jij nodig hebt voor een leven zonder verslaving. 

Afhankelijk van middel en lijf
De snelheid waarmee je lichaam drugs afbreekt, is voor iedereen verschillend. De hoeveelheid en de frequentie van je drugsgebruik spelen hier een een grote rol in. Maar ook je vitaliteit heeft invloed op hoe snel je weer nuchter bent. Doe daarom een zelftest als je dit zeker wilt weten. Wil je meer informatie over drugs en verkeer, lees dan de infosheet van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, het Trimbos-instituut en stichting TeamAlert . 

Vragen over drugs
Heb je meer vragen over alcohol, cocaïne, cannabis of andere drugs? Stel ze aan ons team van professionals. Zij beantwoorden deze graag. Bel: 040-7201016.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.