Comorbiditeit en verslaving

check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZa-vergunning
Comorbiditeit en verslaving

Onvoorspelbare relatie van comorbiditeit en verslaving

Wanneer je last hebt van een psychische stoornis, zoals een depressie of PTSS, en verslaving dan spreken we van comorbiditeit. Het één kan de oorzaak zijn voor de ander of ze kunnen elkaar versterken. In onze afkickkliniek zien we dat verslaving en comorbiditeit samen veel voorkomen. Hiervan duurzaam herstellen vraagt om een integrale behandeling. Connection SGGZ biedt jou deze behandeling aan wanneer jij deze hulp nu nodig hebt.

 

Wat is de betekenis van comorbiditeit?

Het woord 'comorbiditeit' betekent: het hebben van twee of meer aandoeningen tegelijkertijd. In het geval van verslaving, betekent comorbiditeit het tegelijkertijd aanwezig zijn van een verslavingsprobleem en een andere psychische aandoening, zoals een persoonlijkheidsstoornis of trauma. Zowel het verslavings- als het psychisch probleem hebben een grote invloed op elkaar. Om je verslaving de baas te worden, is het belangrijk deze tegelijkertijd te behandelen. 

 

Bekende voorbeelden van comorbiditeit en verslaving

Bij verslaving komen vaak de volgende comorbiditeiten voor:

  1. angststoornissen: verslaving en angststoornissen kunnen elkaar versterken. Zo kun je een middel gebruiken om angst te verminderen. Dit kan leiden tot verslaving en middelenmisbruik, zoals een medicijnverslaving

  2. depressie: depressie en verslaving kunnen elkaar beïnvloeden. Verslaving kan leiden tot een toename van de symptomen van depressie en vice versa.

  3. persoonlijkheidsstoornissen: sommige persoonlijkheidsstoornissen verhogen het risico op verslaving, zoals borderline

  4. trauma en PTSS (posttraumatische stressstoornis): wanneer je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, zoals misbruik, ongeluk of oorlog, loop je een hoger risico op verslaving als je het middel of gedrag gebruikt om je emotionele pijn te verlichten.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Aanmelden

Effecten en gevolgen van verslaving op jou

Door het effect dat een verslaving heeft op je geestelijke gezondheid kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Zo kan alcohol worden gebruikt om depressieve gevoelens te verzachten. Maar de kater die de dag erop volgt, maakt dat je neerslachtige gevoel nog heftiger wordt. Daarnaast kun je ook last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hart- en longaandoeningen, een verzwakt immuunsysteem en een verhoogd risico op een overdosis.Ook sociale en financiële problemen kunnen ontstaan door je gebruik. Connection SGGZ kan je helpen wanneer je in deze situaties bent beland. 

 

Op maat gemaakte behandeling van comorbide problematiek

Het op de juiste manier in kaart brengen van jouw problematiek is maatwerk. Connection SGGZ is hierin gespecialiseerd. Na je intake kun je starten met je behandeling. Met ons multidisciplinaire behandelteam ga je aan de slag met je verslaving en jouw onderliggende problematiek. Zo werk je samen met verschillende psychologen, therapeuten en psychiaters aan jezelf en een duurzaam herstel.

 

Zet de eerste stap

Wil jij de controle terug over jouw leven? Voel je dat het zo niet langer kan? Dan is het tijd om de eerste stap zetten: hulp vragen en accepteren. Dit kan een onmogelijke stap lijken, maar het is de opening die zorgt dat je de vicieuze cirkel van een verslaving kunt doorbreken. Maak vandaag nog een afspraak voor een intake. Deel je verhaal en stel je vragen over comorbiditeit en verslaving aan ons team. 

Ik wil advies

Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.
Stel een vraag
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over Comorbiditeit en verslaving

Complexe relatie
Comorbiditeit kan de aard en de ernst van verslaving beïnvloeden. Zo kun je last hebben van angstgevoelens. Deze probeer je te verzachten en onderdrukken met bepaalde medicijnen. Hierdoor kan een afhankelijkheid van het medicijn ontstaan, zelfs als je angst al is opgelost. Aan de andere kant kan het soms ook de angstklachten verergeren. Deze correlatie is complex en heeft medische begeleiding nodig.

Behandeling op maat
Met onze professionele behandeling op maat is het mogelijk om te kunnen herstellen van een verslaving in combinatie met een psychische aandoening. Comorbiditeit kan het herstelproces bemoeilijken door complicaties te veroorzaken en de symptomen van beide aandoeningen te verergeren. Connection SGGZ kan jou de hulp bieden die je nodig hebt in deze situatie. Bel: 040 303 5023 en deel je verhaal met ons team.

Integrale behandeling
Comorbiditeit bij verslaving wordt het best behandeld door een integrale aanpak die beide aandoeningen aanpakt. Dit kan door middel van combinaties van psychotherapie, medicatie en andere behandelingsopties, zoals EMDR en schematherapie.

Connection SGGZ
Tijdens een intake kijken we samen naar jouw situatie. Op basis hiervan stellen we een persoonlijk behandelplan op. Hierin sta jij altijd centraal. We laten je pas weer los als jij de controle terughebt over jouw leven. Bel: 040 303 5023 en maak een afspraak voor een intake.

Dit zijn:

  • angststoornissen

  • depressie

  • posttraumatische stressstoornis (PTSS)

  • persoonlijkheidsstoornis

Hulp
Heb je last van bovenstaande psychische klachten en ben je ook verslaafd geraakt aan drugs, alcohol of andere verdovende middelen? Neem dan contact op met ons team van professionals. Zij kunnen je begeleiden zodat jij de controle weer terug krijgt over jouw leven.

Ja 
Comorbiditeit kan bijdragen aan het ontstaan ​​van verslaving. Zo kun je bij angst of depressie naar drugs of alcohol grijpen als een manier om te ontsnappen aan emotionele pijn en stress. Aan de andere kant kan verslaving ook de symptomen van deze aandoeningen verergeren, waardoor het moeilijker wordt om te herstellen.

Jouw verhaal
Wacht daarom niet als je het gevoel hebt dat je in de vicieuze cirkel van een verslaving terecht bent gekomen. Wij weten dat dit nooit een bewuste keuze is en zullen je alle begeleiding geven die je nodig hebt om duurzaam te herstellen. Bel: 040 303 5023 als je vragen hebt over wat wij voor jou of een dierbare kunnen betekenen.