12-stappen programma
check
 Wij zijn een erkende 
 GGZ-instelling
 met WTZi-Vergunning
 
 
 
 
 

Connection SGGZ is al jaren gespecialiseerd in verslavingszorg. Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZi-Vergunning en we bieden klinische en ambulante zorg, zowel in Nederland als in onze kliniek in Zuid-Afrika. Inhoudelijk bestaan onze bewezen effectieve behandelingen uit de volgende elementen: medische- en psychotherapeutische zorg, cognitieve gedragstherapie, community re-inforcement approach, sport en meditatie, psycho-educatie, systeemtherapie, spiritualiteit, ervaringsdeskundigheid, terugvalpreventie re-integratie en het 12 stappen programma van het Minnesota Model. Dit laatstgenoemde model is ruim zestig jaar geleden ontwikkeld op het Hazeldeninstituut in Minnesota, USA. Het Minnesota Model is gebaseerd op het 12-stappenprogramma van de Alcoholics Anonymous (AA).

 

12 Stappen Minnesota model heeft zijn sporen verdiend

De kern van het programma is de aanwezigheid van professioneel opgeleide ex-verslaafden die werken als counselors in combinatie met een 12-stappenprogramma. Het programma gaat ervan uit dat verslaving een chronische ziekte is, die lichaam, geest en ziel aantast. De stappen bevatten van oorsprong een religieuze insteek. In de loop van de jaren is de aanpak gemoderniseerd, zodat het model ook gebruikt kan worden als je niet religieus bent. De 12-stappen benadering bestaat vaak uit een klinische opname van een maand waarin naast detox en medische behandeling ook intensief contact met zelfhulpgroepen wordt aangeboden. Bij Connection SGGZ gebruiken we het 12-stappen Minnesota Model in combinatie met een behandeling die is afgestemd op het individu.

 

De kracht van de ervaringsdeskundige en professionele hulp

Het unieke van het Minnesota Model is dat het een gedragstherapeutische en een ervaringsgerichte benadering combineert. En dat maakt meteen het verschil met de ‘standaard’ AA begeleiding. De AA is een zelfhulpgroep, het 12 stappen Minnesota Model brengt de kracht van begeleiding door ervaringsdeskundigen en de inzet van professionele hulpverleners samen. Het model bevat ook psychotherapie, gezinstherapie en individuele begeleiding. Bovendien wordt het uitgevoerd door professionele hulpverleners.

 

De weg bestaat uit 12 stappen die we samen doorlopen

Het 12-stappenprogramma is een programma waarmee het herstel wordt nagestreefd van mensen die kampen met een - vaak heftige - verslaving. De 12 stappen beschrijven het allereerste moment dat je erkent een probleem te hebben, tot aan het einde van de behandeling wanneer je zelf herstelt bent en bovendien met jouw ervaringen andere verslaafden probeert te helpen. Alhoewel de stappen door de AA in het leven zijn geroepen, zijn de twaalf stappen ook uitermate geschikt voor andere soorten verslavingen. 

 

Dit zijn de stappen die worden doorlopen:

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage voor behandeling
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland & Zuid-Afrika

"Nadat ik had toegegeven dat ik hulp nodig had, was het voor mij nog niet duidelijk hoe die hulp er dan uit moest gaan zien. Of wat mij überhaupt zou gaan helpen. Op aanraden van een vriend heb ik toen zelf gebeld met Connection SGGZ. Met behulp van hun programma en de 12 stappen heb ik weer overzicht over mijn leven. Ik weet het is niet in één keer klaar. Het is een proces, dat accepteer ik nu."

Stap 1

Toegeven van het probleem. Dit draait om het toegeven van ‘de nederlaag’ en erkenning: je hebt de strijd met het verslavende middel verloren en kunt niet in je eentje stoppen.

Stap 2

Bereidheid hulp te aanvaarden en jezelf een kans geven.

Stap 3

Aanvaard de hulp. Geef je over aan ‘het geweten’, het groepsgeweten of ‘de hogere macht’ en leer luisteren naar dit geweten om je leven weer richting te geven.

Stap 4

Vertrouwelijke opening van zaken. In deze stap maak je de balans op van je leven. Eerlijkheid staat voorop.

Stap 5

Bereidheid zelf te veranderen en het toegeven van de fouten die je als verslaafde gemaakt hebt. Neem iemand in vertrouwen.

Stap 6

Onderzoek je negatieve eigenschappen en zwakheden en leer er op een positieve manier mee om te gaan.

Stap 7

Uit dat je bereid bent te werken aan je gedrag. Je ziet je tekortkomingen onder ogen en gaat ermee aan de slag.

Stap 8

Terugkijken op het verleden: wie heb je schade berokkend met jouw verslaving? Je neemt verantwoording voor je daden.

Stap 9

Opruimen. Je maakt het goed met de mensen die je gekwetst hebt, zodat je een nieuw leven kunt beginnen.

Stap 10

Zelfonderzoek blijft een constante factor. Je blijft alert en ontloopt jezelf en je problemen niet langer.

Stap 11

Rust. Ook geestelijke verdieping blijft een vast onderdeel van je dagelijks leven.

Stap 12

Je geeft door wat jij geleerd hebt aan lotgenoten, zodat andere verslaafden ook hun weg naar herstel kunnen vinden.

Ben je benieuwd naar onze aanpak van het 12 stappen Minnesota Model en wil je er graag meer over weten? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Ik heb hulp nodig

Aanmelden
Contactformulier
Naam: is verplicht.
Woonplaats: is verplicht.
Telefoonnummer: is verplicht.
Bericht: is verplicht.